Reklama

Niedziela Sosnowiecka

Święto chleba w Wolbromiu

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W najbardziej znanej modlitwie, której nauczył nas sam Jezus Chrystus, znajdujemy wezwanie, które jest równocześnie prośbą: „Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj”. W życiu człowieka chleb ma podstawowe znaczenie. Mówi się, że praca jest dla chleba, człowiek zmienia miejsce zamieszkania w poszukiwaniu pracy, czyli chleba. Chleb więc urasta do roli symbolu, który wyznacza los ludzki - powiedział proboszcz parafii Podwyższenia Krzyża Świętego w Wolbromiu, ks. kan. Tadeusz Maj podczas Mszy św. rozpoczynającej wolbromskie święto chleba, czyli gminne dożynki.

Uroczystości dożynkowe odbyły się 25 sierpnia. Rozpoczęło je poświęcenie wieńcy oraz uroczysta Eucharystia w kościele Podwyższenia Krzyża Świętego. Po Liturgii mieszkańcy sołectw i miasta Wolbromia świętowali w gościnnych progach Domu Kultury. Jedną z atrakcji tegorocznego święta chleba, obok drugiej edycji otwartego Konkursu na najlepszy, tradycyjnie wypieczony chleb, było bicie rekordu Polski w pieczeniu największego wolbromskiego obwarzanka. Nie zabrakło elementów małopolskiego folkloru, wystaw rękodzieła artystycznego i twórczości ludowych artystów oraz prezentacji dorobku pracy rolników.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

- Dziś chcemy podziękować Bogu za potrzebne nam siły do pracy oraz za Jego błogosławieństwo. Cała przygoda z chlebem zaczyna się jesienią, kiedy rolnik wychodzi w pole, aby zasiać ziarno. Potem przychodzi zima i zmartwienia z nią związane. Duża ilość śniegu, które przez długi czas zalegają ziemię, mają wpływ na wzrost rośliny. Na wiosnę obsiane pola wymagają pielęgnacji. Kiedy opady deszczu są zbyt niskie lub panuje susza, ziemia nie wyda należytego plonu. Wreszcie, kiedy zboże jest gotowe, przychodzi czas żniw. I znów jest to okupione troską czy dopisze pogoda. Kiedy już posiadamy ziarno, zawozimy je do młyna, aby otrzymać mąkę. I dopiero z mąką udajemy się do piekarni, gdzie przez skomplikowany proces przygotowania i wypiekania otrzymujemy chleb. Widzimy więc, że proces od zasiewu, aż po chleb na naszych stolach, trwa cały rok przy zbiorowym wysiłku wielu ludzi i błogosławieństwie Bożym. I cały ten proces powstawania chleba podczas Eucharystii, w czasie przygotowania darów, ujęty jest we wspaniałej modlitwie: „Błogosławiony jesteś, Panie Boże wszechświata, bo dzięki Twojej hojności otrzymaliśmy chleb, który jest owocem ziemi i pracy rąk ludzkich; Tobie go przynosimy, aby stał się dla nas chlebem życia” - powiedział ks. kan. Tadeusz Maj.

Druga część uroczystości odbyła się na terenie wspomnianego Domu Kultury w Wolbromiu. Zgodnie z tradycją gospodarze dożynek: Alicja Pasich - gospodyni z Dłużca i Józef Łysek - gospodarz z Jeżówki przekazali wypieczony z tegorocznych zbóż chleb burmistrzowi Wolbromia Janowi Łaksie, który dziękując za ten symbol dostatku i jedności obiecał „dzielić go sprawiedliwie pomiędzy wszystkich mieszkańców”. Publiczność żywo oklaskiwała występ Koła Gospodyń Wiejskich Malwa z powiatu biłgorajskiego, ze wsi Szozdy, które rozśpiewało i roztańczyło zgromadzonych, porywając wszystkich do wspólnej zabawy. Następnie na scenie wystąpiły lokalne grupy śpiewacze, Kapela Pomorzany, a koncert zakończyła kapela góralska. Później, prawie do północy, zgromadzeni bawili się w rytm najbardziej znanych melodii.

- Atrakcją tegorocznych dożynek była prezentacja i degustacja upieczonego w piekarni Jacka Haberki - ubiegłorocznego zwycięzcy na najlepszy profesjonalnie wypiekany chleb - największego w Polsce obwarzanka. Rekordowy obwarzanek ważył 32,5 kg, jego obwód wyniósł 430 cm, a grubość 31 cm. Odbył się też II Konkurs na najlepszy chleb wypiekany w dwóch kategoriach: zawodowej i amatorskiej. Zawodowcy nie dopisali, bo do turnieju zgłosiła się tylko jedna „Piekarnia u Jacka”, która tym samym, bez konkurencji, otrzymała puchar za najlepszy chleb wypiekany zawodowo. Ale już w konkurencji wypieków domowych jury miało ciężki orzech do zgryzienia, bo trzeba było wybrać najlepszy chleb spośród 13 wypieków. Zwyciężył chleb przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Miechówce, przed wypiekami z Chrząstowic i ocenionymi na równi chlebami z Poręby Dzierżnaj i Gołaczew - powiedziała Ewa Barczyk, kierownik Referatu Komunikacji Społecznej i Promocji Urzędu Miasta w Wolbromiu.

Dożynkom towarzyszyły wystawy i prezentacje. Imponujące trofea pokazali myśliwi z Koła Łowieckiego Sokół z Wolbromia, rękodzieło artystyczne prezentowali niepełnosprawni twórcy z Warsztatów Terapii Zajęciowej z Lgoty Wolbromskiej, częstowano lokalnymi przysmakami, które przygotowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Była także m.in. wystawa sprzętu rolniczego.

2013-09-04 12:06

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Polskie dożynki

Okres żniw i prac rolnych dobiega końca. Tradycyjnie ten gorący dla rolników czas kończą dożynki. Święto plonów to ludowa uroczystość połączona z obrzędami dziękczynnymi. Na polskiej wsi dożynki rozpoczynają się zazwyczaj uroczystą Mszą św. dziękczynną za rolników, a zwłaszcza za ich trud i ciężką pracę na roli. Ludzie wsi dziękują Bogu za plony i proszą o jeszcze lepsze w kolejnych latach. Dożynkom towarzyszą także przeróżne zwyczaje. Po żniwach np. na jakiś czas pozostawia się na pustym już polu ostatnią kępę zboża dla ciągłości urodzaju. Następnie ścina się ją i wręcza najlepszym żniwiarkom, które plotą z niej wieniec. Obchody święta plonów rozpoczynają się wiciem wieńca z pozostawionych na polu zbóż. Wieńce te zazwyczaj mają kształt korony, krzyża, koła lub hostii. W przeszłości umieszczano w nich także żywe (a z czasem sztuczne) koguty, kaczęta lub małe gąski, które miały zapewniać piękny i zdrowy przychówek gospodarski. Wieniec niesie się do poświęcenia do świątyni. Po Mszy św. korowód uczestników niosących wieńce i chleby dożynkowe przechodzi na plac, na którym odbywa się oficjalna część uroczystości z przekazaniem wieńców oraz tzw. Misterium Chleba. Starosta i starościna wręczają bochen chleba upieczonego z mąki pochodzącej z ostatnich zbiorów gospodarzowi dożynek. Następnie już w mniej oficjalnej formie odbywają się różnego rodzaju konkursy, występy zespołów ludowych, a także wszelkiej maści konkurencje sportowe. To największe tradycyjne święto okresu letnio-jesiennych zbiorów urządzane jest zazwyczaj - w niedzielę. Stanowi ono relikt dawnych zwyczajów i ma zapewnić urodzaj na przyszły rok.
CZYTAJ DALEJ

Zmarli w 2024 ludzie Kościoła i różnych religii

2024-10-30 17:16

[ TEMATY ]

zmarli

Karol Porwich /Niedziela

W okresie od 1 listopada 2023 do 25 października br. na świecie zmarło 131 hierarchów katolickich, w tym 8 kardynałów, z 51 krajów, najwięcej z Włoch - 15, Stanów Zjednoczonych - 10 oraz z Brazylii i Niemiec - po 8; w Polsce zmarło 5 hierarchów i dalsi dwaj nasi rodacy odeszli do wieczności jako biskupi w innych krajach: w Brazylii (Janusz M. Danecki - 30 VIII) i w Republice Środkowoafrykańskiej (Zbigniew T. Kusy OFM - 31 III). Ponadto na całym świecie w tym samym czasie odeszło z tego świata wielu czołowych wyznawców i członków innych wyznań i religii. Oto krótka lista zmarłych.

22 XII - kard. Thomas Stafford Williams, Nowozelandczyk (ur. 20 III 1930), arcybiskup-senior Wellingtonu (1979-2005), biskup polowy armii nowozelandzkiej (1995-2005), kardynał od 2 II 1983.
CZYTAJ DALEJ

Wszyscy Święci balowali w Kruplinie

Bal Wszystkich Świętych zorganizowały parafia św. Jana Chrzciciela w Nowej Brzeźnicy oraz sala bankietowa Rezydencja Kruplin. Zabawa była nagrodą za całoroczną służbę dla dziewczynek ze scholi Anielskie Nutki oraz ministrantów.

Agnieszka Sterczewska przyszła na bal z całą rodziną: mężem Bartłomiejem oraz swoimi pociechami – 3-letnią Krysią i 2-letnim Stasiem. Krysia była przebrana za św. s. Faustynę, chociaż pierwotna koncepcja była inna. – Pierwszym pomysłem był strój anioła, ale po konsultacji z resztą mam okazało się, że ma być bardzo wiele aniołów, tak więc wymyśliłam strój s. Faustyny. Córce bardzo spodobały się: długa, czarna suknia, krzyż na piersi, Różaniec w ręku i oczywiście zakonny welon – opowiadała.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję