Biszkopt:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
7 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Polewa:
pół szklanki cukru
10 dag ryżu preparowanego
25 dag margaryny
6 łyżek kakao
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie połączyć z żółtkami utartymi z cukrem i ubitymi białkami, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na foremkę wyłożoną pergaminem, wyrównać. Piec 30 min. w temp. 180°C. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do garnka, dodać galaretkę, cynamon, cukier i smażyć, często mieszając. Gdy masa zacznie pykać, zdjąć z ognia. Przygotować polewę: rozpuścić margarynę, połączyć z cukrem i kakao, zdjąć z ognia, wymieszać z ryżem. Biszkopt przeciąć na dwie części, wylać tężejącą masę jabłkową, przykryć drugą częścią biszkoptu, posmarować gorącą polewą, wyrównać. Odstawić na 1 godz. w zimne miejsce, a potem wstawić do lodówki.