W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów. Co serwują na podwieczorek Włosi czy Grecy? Z czego słyną austriackie cukiernie? Podpowiadamy, jak przyrządzić smakowite desery, które przypomną nam letnie podróże.
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 100 ml amaretto
• 3 żółtka
• 10 dag cukru
• 30 dag serka mascarpone
• 300 ml śmietanki kremówki
• 10 g żelatyny
• 100 ml wody do żelatyny
• 40 dag podłużnych biszkoptów
• kakao do posypania
Wykonanie:
Kawę zalać ¾ szklanki gorącej wody, wystudzić i dodać likier amaretto. Z żółtek i cukru ubić w kąpieli wodnej gęsty krem. Mascarpone wymieszać z ubitą wcześniej śmietanką i dodać ciepłą pianę z żółtek. Dobrze wymieszać, a pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Formę o wymiarach 32x23 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie układać podłużne biszkopty nasączone kawą z likierem, posmarować warstwą kremu i układać kolejne warstwy, aż do zużycia wszystkich składników. Formę z tiramisu wstawić do lodówki, schłodzić. Przed podaniem oprószyć kakao i pokroić na porcje.
* * *
Tiramisu to chyba najbardziej znany włoski deser. Jego nazwę tłumaczy się jako „popraw mi nastrój”, co chyba mówi samo za siebie. Do dzisiaj trwają spory między miastami Italii o pochodzenie deseru. Legenda głosi, że twórcą tiramisu był Cosimo III de’ Medici, władca Toskanii. To on zaczął podawać ten deser w czasie posiedzeń rady księstwa. Istnieje jeszcze jedna (popularna w Wenecji) teoria, jakoby tiramisu od dawnych czasów było ulubionym przysmakiem dożów.
Kiedy szukamy pomysłu na proste, choć niebanalne danie mięsne, możemy zrobić nadziewane roladki, tzw. szwajcary. Doskonale pasują zarówno na przyjęcie, jak i na codzienny obiad. Przepis od p. Marii Błaszczyk z Szarlejki k. Częstochowy.
Rada ekonomów diecezjalnych ma powstać przy Biurze Ekonoma Konferencji Episkopatu Polski. To jeden z efektów spotkania ekonomów, które odbyło się w poniedziałek w Sekretariacie Konferencji Episkopatu Polski. - Tak jak wspólnoty zakonne musimy działać razem. Możemy tworzyć grupy zakupowe czy instytucje, które mają siłę nabywczą i stają się podmiotem negocjacji z dostawcami. Siła jest w jedności i do tej jedności dążymy - powiedział KAI ks. dr Marcin Kokoszka, ekonom Konferencji Episkopatu Polski.
Spotkanie, jak poinformował ekonom KEP, zostało zainicjowane przez samych ekonomów diecezjalnych. - Chcemy wspólnie pracować i przekazywać sobie to, co jest przedmiotem naszej codziennej troski - powiedział KAI ks. dr Marcin Kokoszka.
Papież Leon XIV w poniedziałek, podczas czuwania modlitewnego w Watykanie, zwracając się do ofiar wykorzystywania, oświadczył, że Kościół, którego niektórzy członkowie niestety ich zranili, dziś klęka razem z nimi przed Matką Bożą.
W homilii wygłoszonej w bazylice Świętego Piotra papież stwierdził, że Kościół wezwany jest do dzielenia się Bożym pocieszeniem z tymi, którzy przeżywają słabość, smutek i cierpienie.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.