Składniki:
• 1,2 - 1,5 kg filetu z indyka
• sok z połowy cytryny
• 20 dag pieczarek
• 15 dag żółtego sera
• pęczek natki pietruszki
• jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 1 łyżka miodu
• przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka
• olej rzepakowy
Mięso umyć, osuszyć, ostrym nożem naciąć szeroką kieszeń. Od wewnątrz natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odłożyć do lodówki, w tym czasie przygotować farsz. Pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, aby odparować sok, przestudzić. Dodać pokrojony w kosteczkę żółty ser i posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą. Wbić jajko, dodać sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Farszem napełnić kieszeń w mięsie i spiąć wykałaczkami. Mięso posmarować olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. godziny. 15 min przed końcem pieczeń wyjąć, posmarować miodem wymieszanym z papryką. Pieczeń smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Pomóż w rozwoju naszego portalu