Reklama

Surówki i sałatki

Sałatka z łososiem i awokado

Po obfitościach świątecznego stołu proponujemy prostą i pożywną sałatkę. Można ją przygotować na karnawałowe przyjęcie lub do pracy. Jej zaletą jest też to, że można ja zrobić wcześniej.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 28 dag makaronu (kokardki, świderki lub inne)
• 10 dag wędzonego łososia
• 1 awokado
• kilka pomidorków koktajlowych
• pęczek koperku
• ząbek czosnku
• łyżka majonezu
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Przełożyć do salaterki, dodać pokrojonego w paski łososia. Przygotować sos: połączyć majonez z jogurtem, dodać rozgnieciony czosnek i awokado, zmiksować. Sałatkę polać sosem, obficie posypać posiekanym koperkiem, przyozdobić cząstkami pomidorków koktajlowych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2015-01-13 15:18

Oceń: +5 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Barszcz ukraiński

Składniki: 25 dag fasolki jaś 2 l wywaru mięsnego 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 średniego selera ząbek czosnku 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 duże buraki 40 dag białej kapusty sok z 1/2 cytryny lub do smaku pół szklanki kwaśnej śmietany 18% łyżka posiekanego koperku do posypania sól, pieprz
CZYTAJ DALEJ

Św. Bernadetta Soubirous

[ TEMATY ]

święta

źródło: wikipedia.pl

św. Maria Bernadetta Soubirous

św. Maria Bernadetta Soubirous

Bernadetta urodziła się w Lourdes 7 stycznia 1844 roku. W wieku czternastu lat przy grocie Massabielle objawiła się jej Matka Boża, która przedstawiła się jako Niepokalane Poczęcie.

W wieku dwudziestu dwóch lat Bernadetta postanowiła zamknąć się w klasztorze w Saint-Gildard, domu macierzystym zgromadzenia sióstr miłosierdzia z Nevers, gdzie pozostała aż do śmierci w 1879 roku.
CZYTAJ DALEJ

Czym jest krzyżmo i jak powstaje? Dowiedz się!

2025-04-16 20:12

[ TEMATY ]

Wielki Czwartek

Krzyżmo

Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej

W Wielki Czwartek do południa sprawowana jest Msza Krzyżma Świętego. Nazywa się ją także Mszą olejów. To dlatego, że podczas tej liturgii biskup konsekruje krzyżmo oraz błogosławi oleje chorych i katechumenów. Jak powstają? Odpowiadają liturgista, ks. dr Stanisław Szczepaniec i odpowiedzialny za przygotowanie olejów dla Archidiecezji Krakowskiej, ks. Łukasz Jachymiak.

Wielki Wtorek. Wieczór. Pomieszczenie gospodarcze przy katedrze na Wawelu. To tu trwają ostatnie prace nad przygotowaniem olejów na tegoroczną Mszę Krzyżma Świętego. Zostało już tylko kilka dni. Siostra Cecylia bierze udział w tym procesie po raz 13. Ks. Łukasz po raz 3. Prace nad krzyżmem ruszają już zimą. Chodzi przede wszystkim o zgromadzenie potrzebnych składników. Tegoroczny olej został przywieziony z północnych Włoch. Na wzgórze wawelskie dotarł w lutym.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję