Reklama

Jak pozbyć się moli?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Mole spożywcze to spory problem. Są wstrętne, szybko się rozmnażają i trudno się ich pozbyć. Walka z nimi przypomina czasem walkę z wiatrakami – myślałaś, że już je wytępiłaś, a po kilku tygodniach nagle jakiś „motylek” znowu fruwa po kuchni. Jeśli chce się z nimi wygrać, trzeba sięgnąć po radykalne metody.

Samice moli składają bardzo wiele jajeczek – od 100 do 400. Mogą je zostawić nie tylko tam, gdzie znajduje się jedzenie, ale w dowolnym miejscu, np. w szparach szafek albo za rzadko odsuwaną lodówką. Dorosłe osobniki żyją od 5 do 7 dni, ale larwy mogą się wylęgnąć z jajeczek nawet po wielu tygodniach. Jajeczka są bardzo małe i mają ciemnobrązowy kolor, więc łatwo je przeoczyć. Dorosłe osobniki nie jedzą, korzystając z zapasów poczynionych w stanie larwalnym. Natomiast larwy są bardzo żarłoczne. Najbardziej lubią produkty zbożowe (zwłaszcza kasze), orzechy, suszone owoce, przyprawy, ale mogą się zagnieździć np. w psiej karmie albo okruchach chleba. Po wylęgnięciu się z jajeczek pełzną w poszukiwaniu jedzenia. Potrafią się przemieszczać po pionowych powierzchniach i po suficie. Z łatwością robią otwory w foliowych opakowaniach i wciskają się pod niedokręcone pokrywki na słoikach. Z tego powodu nie można założyć, że fabrycznie zapakowane produkty albo jedzenie zamknięte w pojemnikach są na pewno wolne od moli.

Jeśli ci nieproszeni goście zawitali do twojego domu, powinnaś zarezerwować sobie kilka godzin na generalne porządki. Trzeba wyjąć z szafek wszystkie produkty spożywcze i dokładnie sprawdzić, czy nie mają w środku przyczajonych owadów, jajeczek, larw ani oprzędów („pajęczynek”) wytwarzanych przez larwy. Zainfekowane produkty należy od razu wynieść do śmietnika na zewnątrz budynku. Pozostałe najlepiej schować do lodówki. Jeśli przeoczyłaś jakąś larwę albo jajeczko, w niskiej temperaturze nie przejdą one w następne stadium rozwoju i szybko zakończą swój żywot. Szafki trzeba dokładnie umyć wodą z detergentem. Warto też kupić lepy na mole. Są one niedrogie i nietoksyczne, przyciągają osobniki męskie feromonami. Żeby problem nie powracał, trzeba jeszcze przez kilka tygodni (najlepiej przez pół roku) przechowywać jedzenie w lodówce. Na wszelki wypadek warto wkładać tam – przynajmniej na kilka dni – wszystkie zakupione produkty, które są jadalne dla moli, bo może przywędrowały one do ciebie właśnie z tego sklepu, w którym zwykle robisz zakupy. Dobrze też mieć nawyk dokładnego oglądania tego, co się kupuje. Ale jeśli kiedykolwiek miałaś w domu mole, to pewno masz również ten nawyk.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2016-09-14 08:23

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Boże ojców naszych, wielki i miłosierny! Panie życia i pokoju, Ojcze wszystkich ludzi. Twoją wolą jest pokój, a nie udręczenie. Potęp wojny i obal pychę gwałtowników. Wysłałeś Syna swego Jezusa Chrystusa, aby głosił pokój bliskim i dalekim i zjednoczył w jedną rodzinę ludzi wszystkich ras i pokoleń.
CZYTAJ DALEJ

Radość, która wybija się ponad fiolet. Co powinniśmy wiedzieć o Niedzieli Gaudete?

2025-12-13 20:25

[ TEMATY ]

Niedziela Gaudete

Karol Porwich/Niedziela

W Adwencie jest taki moment, który – niczym pierwsze różowe światło na porannym niebie – przerywa ciszę oczekiwania i zapowiada coś nowego. Trzecia niedziela - nazywana Niedzielą Gaudete - wprowadza w liturgię ton radości, jednocześnie nie odbierając jej powagi. – „Gaudete” to wezwanie „Radujcie się!”. To pierwsze słowo antyfony, która otwiera liturgię tego dnia. Nie przypadkiem Kościół zaczyna właśnie tak: „z radością, która ma płynąć z bliskości Pana” – mówi liturgista, ks. dr Ryszard Kilanowicz.

W trzecią niedzielę Adwentu radość ma swój wyraźny znak – kolor różowy. To – obok Niedzieli Laetare w Wielkim Poście – jedyne momenty w roku liturgicznym, gdy kapłani mogą założyć ornaty właśnie w tym odcieniu. – Różowy to blednący fiolet. Jak niebo o świcie – jeszcze nie pełnia światła, ale już jego zapowiedź, jeszcze nie dzień, ale już nie noc – mówi ks. dr Ryszard Kilanowicz.
CZYTAJ DALEJ

Dyspensa na św. Szczepana

2025-12-14 09:56

ks. Waldemar Wesołowski

W tym roku drugi dzień świąt Bożego Narodzenia – święto św. Szczepana, przypada w piątek.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów w Kościele katolickim należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku. Piątkowa wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych nie obowiązuje w trzech przypadkach: w piątki, w które wypada uroczystość; dni w randze uroczystości (np. piątek w Oktawie Wielkanocy) oraz gdy zostanie udzielona dyspensa zgodnie z przepisami prawa kanonicznego. A zatem Oktawa Narodzenia Pańskiego nie znosi piątkowej wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych, święta również.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję