Reklama

Z zakonnej kuchni

Szwajcary

Kiedy szukamy pomysłu na proste, choć niebanalne danie mięsne, możemy zrobić nadziewane roladki, tzw. szwajcary. Doskonale pasują zarówno na przyjęcie, jak i na codzienny obiad. Przepis od p. Marii Błaszczyk z Szarlejki k. Częstochowy.

Niedziela Ogólnopolska 44/2016, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

fotolia.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 kg schabu

• 10 dag żółtego sera w kawałku

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• ½ kostki masła

• papryka czerwona świeża lub konserwowa

• bułka tarta

• przyprawa typu vegeta, pieprz

• olej do smażenia

Wykonanie:

Schab pokroić w plastry, rozbić na kotlety i oprószyć przyprawą typu vegeta oraz pieprzem. Na każdym kotlecie ułożyć kawałek żółtego sera, kosteczkę masła i kawałek czerwonej papryki. Zawinąć dokładnie, tak aby w czasie smażenia nie wypływały masło ani ser, i spiąć wykałaczką. Obtoczyć tylko w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.

Wykonanie: Graziako

2016-10-26 08:07

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Gęś na św. Marcina

Z okazji Święta Niepodległości wraca w Polsce tradycja podawania podczas rodzinnych spotkań czy biesiad patriotycznych gęsiny. Do rozpropagowania tego zwyczaju przyczyniła się akcja ruchu Slow Food - Gęsina na św. Marcina. Przepis poleca propagator slow foodów Wojciech Modest Amaro.

• 1 gęś (ok. 5-6 kg) • 1 duży por • 10 dag wędzonych śliwek • sól morska w płatkach
CZYTAJ DALEJ

Wielki Post: Zasłonięty krzyż - symbol żalu i pokuty grzesznika

[ TEMATY ]

krzyż

Karol Porwich/Niedziela

Wielki Post to czas, w którym Kościół szczególną uwagę zwraca na krzyż i dzieło zbawienia, jakiego na nim dokonał Jezus Chrystus.

Krzyże z postacią Chrystusa znane są od średniowiecza (wcześniej były wysadzane drogimi kamieniami lub bez żadnych ozdób). Ukrzyżowanego pokazywano jednak inaczej niż obecnie.
CZYTAJ DALEJ

25 lat Źródełka

2025-04-06 21:43

Magdalena Lewandowska

Pracownicy i wolontariusze "Źródełka" z bpem Jackiem Kicińskim.

Pracownicy i wolontariusze Źródełka z bpem Jackiem Kicińskim.

Centrum Rozwoju Dzieci i Młodzieży „Źródełko” od 25 lat działa przy parafii św. Jadwigi na wrocławskiej Leśnicy.

Nową wyremontowaną siedzibę poświęcił bp Jacek Kiciński. – To bardzo ważne miejsce dla wszystkich dzieci, które przychodziły kiedyś i będą tu jeszcze przychodzić. Pięknie wyremontowane pomieszczenia na pewno zachęcają, ale tym, co tworzy największą wartość tego miejsca są ludzie: opiekunowie i same dzieci – mówił biskup pomocniczy archidiecezji wrocławskiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję