Słodkość daje nam doznanie szczęścia. Dzieje się tak, ponieważ pierwszy słodki smak, który skosztowaliśmy w naszym życiu, był smakiem wód płodowych oraz naturalnego mleka mamy. W dorosłym życiu nasze preferencje smakowe skierowane są na to, co kojarzy nam się z poczuciem bezpieczeństwa, ciepłem, opieką i błogostanem. Dlatego tak chętnie sięgamy po łakocie.
Warto wybierać z głową. Uznaję zasadę, że „świadomy konsument – to zdrowy konsument”. Na półkach sklepów 80 proc. żywności to żywność wysoko przetworzona. Cukier znajduje się w słodyczach, ale również w wyrobach mięsnych, sosach, przecierach, jogurtach. Pytanie brzmi: po co? Właśnie po to, aby po zjedzeniu po raz pierwszy sięgnąć kolejny raz i kolejny, i kolejny. Mózg cały czas pamięta, że to, co słodkie, jest przyjemne i miłe... Niestety, jeśli zsumujemy ilość zjedzonego cukru dodanego do żywności, w skali roku powstaje tego sporo, a dochodzą jeszcze wody smakowe, napoje, słodka kawa i herbata czy słodkości, w których króluje syrop glukozowo-fruktozowy – swoją drogą bardzo niebezpieczny dla zdrowia zamiennik cukru...
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Epidemia otyłości, zakwaszenie organizmu, choroby metaboliczne, problemy z zębami, Candida u dzieci – to tylko krótka lista konsekwencji, które mogą dotknąć każdego, kto daje się namówić na kolorowe, pełne chemii opakowania, reklamowane w mediach.
Pielęgnuj w sobie cnotę umiaru. Jeśli ograniczysz słodki smak – będziesz miał na niego mniejszą ochotę. Jeśli masz chęć na łakocie – zrób je sam, używając zdrowych zamienników, np. miodu, daktyli, bananów czy ksylitolu. Twoje kubki smakowe potrzebują ok. 20 dni, aby odzwyczaić się od cukru. Spróbuj zrobić im detoks, a potem zobaczysz, że wcale nie potrzebujesz słodzić herbaty, ponieważ bez cukru jest o niebo lepsza!
* * *
Karolina Szostkiewicz
Dietetyk kliniczny. Zajmuje się leczeniem żywieniowym chorób zależnych od diety. Propaguje zasadę: „Poznaj zdrowie z jedzenia – odżywiaj się świadomie”. Organizatorka warsztatów promujących zdrowy styl życia – dla dzieci oraz dorosłych. Na co dzień poszukuje prostych i praktycznych rozwiązań na zdrowe smaki do zastosowania w każdej kuchni.