Składniki:
• 6 udek z kurczaka
• 25 dag mięsa mielonego
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 jajko
• ½ bułki
• ½ szklanki mleka
• garść orzechów pistacjowych
• pęczek zielonej pietruszki
• olej
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Do mielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajko, posiekane pistacje i natkę pietruszki. Można dodać odrobinę soli, ale trzeba pamiętać, że orzeszki pistacjowe są słone. Wymieszać. Udka dokładnie umyć, oczyścić, wyjąć kostki, doprawić solą i pieprzem. Miejsca po usuniętych kostkach wypełnić farszem. Uformować pierwotny kształt udek i spiąć je wykałaczką. Udka ułożyć na blaszce (posmarować olejem, można dodać odrobinę wody) i piec w temp. 180°C ok. godziny. Podczas pieczenia podlewać udka powstałym wywarem. Po upieczeniu z wywaru można przyrządzić dowolny sos.
Wykonanie: Graziako