Dziennie 5 posiłków to standardowe zalecenia zdrowej diety. Często słyszę: „To niemożliwe, bo praca, dużo zajęć, mało czasu, kiedy to wszystko przygotować? I do tego dla całej rodziny, a każdy lubi coś innego... Ja wychodzę bez śniadania, przekąszę coś w pracy, a wieczorem to sobie pojem...”.
Tylko czy to prawda? Czy rzeczywiście myślisz, że jesz w ciągu dnia 2 posiłki – jeden mały, drugi duży? Zrób małe ćwiczenie. Zapisuj przez 2 dni każdy kęs, który wkładasz do ust – zobaczysz, nie tylko jesz 5 zalecanych posiłków, ale nawet ponad 20...
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Żyjemy w czasach, w których króluje konsumpcjonizm. Podjadamy to tu, to tam. Tu trochę cukru do herbaty, tu mleczko do kawy, tutaj mały wafelek, gryz bułki, a w międzyczasie łyk wody smakowej. Dawniej, aby zjeść posiłek, trzeba było najpierw go upolować lub zerwać z drzewa, a dopiero potem można było cieszyć się smakiem. Ludzie jedli, gdy odczuwali głód, teraz pojęcie głodu łączymy tylko z ubóstwem i problemami finansowymi.
Reklama
A uczucie głodu to fizjologia. Organizm wysyła sygnał i daje znać, że czas na posiłek. I wtedy należy zjeść wartościowe jedzenie. Jeśli prawidłowo skomponujemy swój codzienny jadłospis, to 3-4 posiłki o odpowiednich porach w zupełności wystarczą. Spożywanie produktów, które nie wpływają na wahania glukozy i insuliny we krwi, znakomicie pozwoli wyeliminować napady głodu i nadmiernego przejadania się oraz uchroni nas przed rozwojem insulinooporności.
W ciągu doby w organizmie zachodzi milion przemian enzymatycznych, metabolicznych czy hormonalnych. Nasze ciało ma co robić w ciągu 24 godzin. Jednak kiedy co chwilę będziemy wkładać w siebie jedzenie, nie nadąży z trawieniem, wchłanianiem i wydalaniem. To tylko kropla w morzu jego potrzeb i aktywności, którym musi sprostać, aby się odbudować i prawidłowo funkcjonować. Jednym ze sprawdzonych sposobów na regenerację jest post trwający minimum 12 godzin między ostatnim i pierwszym posiłkiem.
* * *
Karolina Szostkiewicz
Dietetyk kliniczny. Zajmuje się leczeniem żywieniowym chorób zależnych od diety. Propaguje zasadę: „Poznaj zdrowie z jedzenia – odżywiaj się świadomie”. Organizatorka warsztatów promujących zdrowy styl życia – dla dzieci oraz dorosłych. Na co dzień poszukuje prostych i praktycznych rozwiązań na zdrowe smaki do zastosowania w każdej kuchni.