Reklama

Z zakonnej kuchni

Dietetyk radzi

Jak się nie przejeść w Wigilię?

Na potrawy wigilijne w wielu domach czeka się cały rok. Nie oznacza to jednak, że musimy się najeść do syta, by później cierpieć na niestrawność.

Niedziela Ogólnopolska 51/2020, str. 56

[ TEMATY ]

dietetyk

Archiwum Instytutu Myśli Schumana

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W czasie Wigilii dania są urozmaicone: zupy, pierogi, uszka, śledzie, karp, ziemniaki, kapusta z grochem, kompot z suszu, makówki, kutia i inne, w zależności od regionu. To duża mieszanka jak na jedną kolację. Oczywiście, tylko tej nocy świąteczne dania smakują wyjątkowo, a tradycją jest, że każdą potrawę trzeba spróbować. Aby jednak uniknąć niezdrowego przejedzenia się warto serwować sobie mniejsze porcje i nie brać dokładek, dopóki nie skosztujemy każdej potrawy, która znajduje się na w wigilijnym stole.

Rano dobrze jest zjeść lekkie śniadanie, a na obiad np. lekkostrawną zupę warzywną. Ostatni posiłek należy zjeść minimum 3 godziny przed wieczerzą, aby mieć czas na strawienie i opróżnienie przewodu pokarmowego.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zmień mąkę

Możemy nieco odchudzić nasze świąteczne potrawy i spowodować, że będą one lepiej strawne. Pierwszą zasadą jest ograniczenie mąki pszennej. Obciąża ona jelita, a u wielu osób potrawy na jej bazie wywołują wzdęcia, powodują zaparcia i bardzo duże wahania glikemiczne. Trudno jest sobie wyobrazić tradycyjne pierogi, uszka czy słodkie wypieki bez mąki pszennej, można ją jednak zastąpić odmianami pszenicy: orkiszem, samopszą lub płaskurką. Wracają one do uprawy i są dostępne w sklepach. Mają bardzo duże walory zdrowotne, zawierają więcej błonnika, wzmacniają odporność i nie obciążają przewodu pokarmowego.

Uwaga na tłuszcze

Kolejny składnik, który powoduje, że potrawy są ciężkostrawne, to kwasy tłuszczowe trans. Powstają one w wyniku przekształcenia olejów roślinnych – które naturalnie występują w konsystencji płynnej – do konsystencji stałej. Kryją się one pod takimi nazwami, jak: margaryny twarde, margaryny miękkie, tłuszcz utwardzony, uwodorniony, olej palmowy, masło roślinne, frytura, oleje roślinne rafinowane. Nasz organizm nie radzi sobie z ich prawidłowym trawieniem, co w konsekwencji może powodować otłuszczenie wątroby, podwyższenie trójglicerydów i zaburzony lipidogram. Jeśli potrzebujesz użyć tłuszczu do wysokiej obróbki termicznej, wykorzystaj masło klarowane, smalec lub olej kokosowy nierafinowany. Te tłuszcze są stabilne w wysokich temperaturach. Nie ulegają szybkiemu spalaniu na patelni, a dania są o wiele smaczniejsze.

Lepiej piec niż smażyć

Smażenie nie jest najlepszym sposobem obróbki termicznej. Jeśli możesz przerzucić rybę z patelni do piekarnika i upiec ją bez panierki – to będzie najzdrowsze rozwiązanie.

2020-12-16 08:57

Ocena: +2 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jaglane oczyszczenie

Niedziela Ogólnopolska 20/2021, str. 56

[ TEMATY ]

porady

dietetyk

Adobe Stock

Wiosna zbliża się w tym roku bardzo powoli. Czas czekania, aż świat w pełni się zazieleni, możemy wykorzystać na jaglane oczyszczenie.

Jest to skuteczny sposób na pozbycie się pozimowego zmęczenia, usunięcie z organizmu toksyn, poprawę kolorytu cery oraz na ogólne wzmocnienie.
CZYTAJ DALEJ

Ks. Dominik Chmielewski: Czyściec jest po coś

Niedziela szczecińsko-kamieńska 9/2019, str. II

[ TEMATY ]

wywiad

czyściec

dusze czyśćcowe

Karol Porwich/Niedziela

Ks. Dominik Chmielewski

Ks. Dominik Chmielewski

Z ks. Dominikiem Chmielewskim, mówiącym o sobie, że „jest wielkim grzesznikiem, który uwierzył, że jest kochany przez Boga”, rozmawia Monika Mazanek-Wilczyńska.

Monika Mazanek-Wilczyńska: – Ksiądz w swoich kazaniach w Wyższym Seminarium Duchownym w Lądzie bardzo ciekawie mówił o duszach czyścowych. Przypomniał Ksiądz też, że włoska mistyczka Natuzza Evolo powiedziała, że nawet św. o. Pio spędził trzy dni w czyśćcu.
CZYTAJ DALEJ

Oświęcim: Dzień Zaduszny w Miejscu Pamięci Auschwitz

2024-11-02 18:35

[ TEMATY ]

Dzień Zaduszny

Oświęcim

Auschwitz

2 listopada

Agata Kowalska

Kilkunastu księży diecezji bielsko-żywieckiej i krakowskiej oraz zakonników modliło się 2 listopada 2024 r., w liturgiczne Wspomnienie Wszystkich Wiernych Zmarłych, za ofiary obozów i łagrów na terenie byłego niemieckiego obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau. We Mszy św. udział wzięło kilkadziesiąt osób, w tym przedstawiciele Muzeum.

Liturgia była sprawowana na dziedzińcu przylegającym do bloku 11, nieopodal Ściany Straceń, gdzie hitlerowcy rozstrzelali co najmniej kilka tysięcy osób. Mszy przewodniczył dziekan oświęcimski ks. Mariusz Kiszczak.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję