Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja został powołany 71 lat temu pismem Dyrekcji Okręgowej Szkolenia Zawodowego. Organizatorem i pierwszym dyrektorem był Bernard Kierzkowski. Szkoła nosiła wtedy nazwę Technikum Gastronomiczne. Dyrektorem placówki od 2018 r. jest dr n. med. Adam Grzegrzółka.
Znamienici goście
Szkoła stanowi doskonałe połączenie tradycji z nowoczesnością. Na straży tradycji stoi tu patron szkoły „ojciec” literatury polskiej Mikołaj Rej. Wysokie oceny i niezliczone pochwały uzyskała szkoła jako gospodarz ogromnej ilości prestiżowych imprez obsługiwanych oraz przygotowywanych od strony gastronomicznej przez nauczycieli i uczniów szkoły.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Ogromnym zaszczytem był dla nas udział w obsłudze wizyty w Szczecinie Ojca Świętego Jana Pawła II 11 czerwca 1987 r. Posiłek przygotowywały: Halina Limanowska, Ewa Lewandowska, Elżbieta Madany, Marianna Marchewska Helena Pendel, Stanisława Sutkowska, Józefa Wierzchowska – wszystkie Panie są absolwentkami „Gastronomika”. Obsługiwaliśmy też wizyty prezydenta Rzeczypospolitej, ambasadorów i konsulów Francji, Niemiec, Szwecji, Czech, Danii czy wiceprezydenta Światowej Unii Nauk Żywieniowych. W murach tej szkoły odbywają się m.in.: prestiżowe konferencje, narady, eliminacje centralne Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, konkursy zawodowe i sportowe.
Reklama
Szkolna społeczność znana jest też z „wielkiego serca” i działań na rzecz środowiska lokalnego. Nie ma przedsięwzięcia charytatywnego, w którym nie brałaby udziału.
Specjalizacje i profile
Technikum kształci dziś młodzież w wielu specjalnościach – m.in.: oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania; sporządzania i ekspedycji potraw i napojów; planowania i oceny żywienia; organizowania produkcji gastronomicznej czy wreszcie planowania i realizacji usług gastronomicznych. Każdy absolwent Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja przygotowany jest do prowadzenia w przyszłości własnej firmy w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych. Wszystkie zajęcia praktyczne realizowane są w nowoczesnych pracowniach Centrum Kształcenia Zawodowego oraz w szczecińskich restauracjach i hotelach – np. Park Hotel, Radisson Blu, Novotel, Ibis, Hotel Golden Tulip w Międzyzdrojach oraz na promach Unity Line. Technikum współpracuje również z obiektami hotelarskimi w Niemczech: Park Hotelem w miejscowości Sellin na wyspie Rugia, czy ze Steigenberger Hotels and Resorts w miejscowości Zingst.
Reklama
Technikum posiada również klasy z zakresu hotelarstwa. Absolwenci tych klas mogą podjąć pracę m.in.: w hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, schroniskach, a także współczesnych bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej i lotniczej. Technik hotelarstwa może być także zatrudniony w organach administracji samorządowej zajmującej się usługami hotelarskimi oraz w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach. Ponadto może prowadzić działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych.
Są wreszcie klasy specjalizujące się w technice organizacji turystyki. Absolwenci tych klas mogą podjąć pracę m.in. w hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, schroniskach, a także w licznych bazach ruchomych.
Technik organizacji turystyki może być zatrudniony w biurach podróży, punktach informacji turystycznej oraz w placówkach administracji rządowej i samorządowej, biurach organizatorów kongresów i konferencji i innych podmiotach świadczących usługi turystyczne.