Jedną z nich jest wspomaganie układu odpornościowego. To dlatego mamy przemycają ją w posiłkach dla swoich dzieci.
Brukselka słynie głównie z właściwości antynowotworowych. Zawiera sulforafany. To związki siarki, które mają potężną moc w walce z rakiem. Regularne spożywanie brukselki zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów: przełyku, sutka, płuc, skóry, okrężnicy, prostaty czy trzustki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Na uwagę zasługują wartości odżywcze brukselki. Ilość kalorii jest w niej stosunkowo niewielka – w 100 gramach zawiera ich jedynie 43. To sprawia, że może być stosowana w większości diet.
Sezon na brukselkę trwa od jesieni do wiosny, dlatego to najlepsza pora, aby zaopatrzyć w nią swoją domową spiżarnię.
Ważną witaminą zawartą w brukselce jest witamina K. Jest ona rozpuszczalna w tłuszczach i to w ich obecności najlepiej wchłania się do organizmu, warto więc jeść brukselkę razem z oliwą, masłem lub boczkiem.
Brukselce wystarczy 8-10 min gotowania w wodzie lub na parze – jeśli proces będzie dłuższy, warzywo zgorzknieje.
Dla 5-6 osób
Składniki :
0,5 kg brukselki
oliwa
100 g boczku
pęczek pietruszki
sól i pieprz
WYKONANIE:
Pozbądź się zewnętrznych brzydkich liści brukselki, odetnij jej dolne, twarde części i zblanszuj we wrzątku lub gotuj na parze przez ok. 7 min. W tym czasie pokrój boczek w słupki i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem do smaku.