Reklama

Z zakonnej kuchni

Lazanie z mięsem mielonym

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
opakowanie makaronu lasagne
300 g tartego sera mozzarella
masło do wysmarowania naczynia
SOS MIĘSNO-POMIDOROWY:
1 cebula
800 g mielonej łopatki
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
sól, pieprz
zioła: oregano, bazylia, majeranek
olej
SOS BESZAMELOWY:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki mleka
szczypta utartej gałki muszkatołowej
pieprz, sól

WYKONANIE:
Na większej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dokładamy mielone mięso. Smażymy chwilę, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie pomidory wraz z zalewą i smażymy, ciągle mieszając, aż do odparowania płynów.
Na końcu dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszając, smażymy 2-3 min. Nie przerywając mieszania, stopniowo wlewamy zimne mleko, aby nie utworzyły się grudki.
Doprowadzamy do wrzenia. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy rondel z ognia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Płaty makaronu gotujemy al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy płaty makaronu. Rozprowadzamy na nich kilka łyżek sosu beszamelowego. Wykładamy część mięsa, wyrównujemy.
Posypujemy tartą mozzarellą. Czynimy tak do wyczerpania składników – ostatnią warstwę powinien stanowić makaron, sos beszamelowy i tarty ser. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 30 min. Pierwsze 10 min można piec pod przykryciem, by ser za szybko się nie zrumienił.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-05-11 07:24

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tort z truskawkami (a’ la pudding)

SKŁADNIKI: 9 jajek 2 szklanki cukru pudru 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej do 2 szklanek mleka 40 dag masła 1,5 łyżeczki żelatyny 40 biszkoptów 1 kg dojrzałych całych truskawek
CZYTAJ DALEJ

Błogosławiona służąca

Żyła duchowością św. Franciszka z Asyżu, była tercjarką franciszkańską.

Aniela Salawa urodziła się w ubogiej rodzinie chłopskiej w Sieprawiu pod Krakowem. Ukończyła jedynie dwie klasy szkoły elementarnej, ponieważ musiała pomagać rodzicom w gospodarstwie. W 1897 r. wyjechała do Krakowa, gdzie podjęła pracę jako służąca. W 1900 r. zgłosiła się do Stowarzyszenia Sług Katolickich św. Zyty, którego zadaniem było niesienie pomocy służącym. W 1912 r. wstąpiła do III Zakonu św. Franciszka i złożyła profesję.
CZYTAJ DALEJ

Krzysztof Tadej wręczył Leonowi XIV album o męczennikach oraz tygodnik "Niedziela"

2025-09-10 12:59

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Włodzimierz Rędzioch

Włodzimierz Rędzioch rozmawia z naszym stałym współpracownikiem Krzysztofem Tadejem o jego spotkaniu z Papieżem.

- Rozmawialiśmy przed pańską audiencją u Leona XIV. Teraz chciałbym zapytać, jak odbyło się pańskie spotkanie z Papieżem?
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję