Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Dieta bez laktozy

Jakie są przyczyny i objawy nietolerancji laktozy? Na czym polega leczenie?

Niedziela Ogólnopolska 43/2022, str. 48

[ TEMATY ]

dietetyk

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Nietolerancja laktozy jest spowodowana stanem niedoboru aktywności laktazy (hipolaktazja) lub brakiem enzymu odpowiadającego za rozkładanie cukru mlecznego. Objawia się głównie dolegliwościami przewodu pokarmowego. Może wystąpić zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych.

Rozróżniamy hipolaktazję:

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• pierwotną – aktywność laktazy ulega obniżeniu wraz z wiekiem;

• wrodzoną – całkowity lub prawie całkowity brak zdolności do syntezy enzymu laktazy, występuje bardzo rzadko;

• rozwojową – u wcześniaków urodzonych przed 34. tygodniem ciąży;

• wtórną – powstaje w przebiegu chorób, które uszkadzają błonę śluzową jelita cienkiego lub zmniejszają jego powierzchnię.

W zależności od odmiany należy zastosować ograniczenie laktozy lub jej całkowitą eliminację.

Jak stosować dietę?

Reklama

Dieta bezlaktozowa jest często mylona z dietą bezmleczną (stosowaną przy alergii na białka mleka krowiego). Tutaj jednak mamy do czynienia z nietolerancją cukru mlecznego – laktozy i to ten składnik powinno się ograniczać lub eliminować w diecie. Jeśli mamy do czynienia z nietolerancją wtórną, zmniejszenie spożywania produktów zawierających laktozę występuje tylko do czasu regeneracji błony śluzowej jelita cienkiego. Przy nietolerancji wrodzonej zachodzi konieczność całkowitej eliminacji wszelkich źródeł laktozy do końca życia, natomiast przy tej pierwotnej najczęściej wystarcza ograniczenie produktów mlecznych oraz wielkości jednorazowych porcji do tolerowanej przez daną osobę.

Co jeść, a czego unikać?

Ilość laktozy, która nie wywołuje objawów u osób dorosłych, to mniej niż 5-10 g na jedną porcję pokarmu. Dla porównania: 100 ml mleka krowiego 3,2% zawiera 4,6 g laktozy. Wolno więc spożywać produkty mleczne, tylko te ze zmniejszoną zawartością laktozy: żółte sery, mleczne produkty fermentowane, np. kefiry, jogurty lub mleko bezlaktozowe.

Należy uważać na gotowe produkty i dania typu: sosy, zupy, naleśniki, purée ziemniaczane, pieczywo tostowe, bułeczki maślane, bułki do hamburgerów, przetworzone płatki zbożowe, margarynę, paszteciki, kiełbasy, serdelki, parówki, czekolada mleczna, krówki, cukierki toffi, gotowe ciastka, lody, kremy, batoniki, budynie, niektóre sztuczne słodziki.

Ze względu na zmniejszenie ilości produktów mlecznych w diecie zaleca się suplementację witamin z grupy B, wapnia, cynku, potasu i magnezu najlepiej w postaci produktów niemlecznych, uzupełniających ich niedobory.

Pokarmy z laktozą są lepiej tolerowane, jeśli spożywa się je w postaci stałej lub zagęszczonej. Dostępne są również kapsułki z endogenną laktazą do zastosowania przed posiłkami zawierającymi laktozę.

2022-10-18 13:27

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bezpłatne spotkanie z dietetykiem

[ TEMATY ]

dietetyk

Monika Książek

Serdecznie zapraszamy na bezpłatne konsultacje i wykład dietetyka.

Spotkanie odbędzie się w parafii św. Piotra i Pawła w Częstochowie, w dniu 24 listopada 2022r. o godz. 16:00.
CZYTAJ DALEJ

Obserwatorium Watykańskie uhonorowało ks. G. Lemaitre'a - teoretyka Wielkiego Wybuchu

2024-12-19 17:53

[ TEMATY ]

Lemaître

Obserwatorium Watykańskie

fizyk

wikipedia/domena publiczna

Millikan, Lemaître i Einstein po wykładzie Lemaître'a w California Institute of Technology w styczniu 1933 roku.

Millikan, Lemaître i Einstein po wykładzie Lemaître'a w California Institute of Technology w styczniu 1933 roku.

Dyrektor Obserwatorium Watykańskiego, ks. F. Guy Consolmagno S.J., w inspirującym wystąpieniu oddał cześć dziedzictwu ks. Georges'a Lemaître'a - kapłana, fizyka i twórcy teorii Wielkiego Wybuchu - w ramach cyklu „Wykładu Von Hügela” w St Edmund's College na Uniwersytecie w Cambridge. Wydarzenie było uhonorowaniem rewolucyjnego wkładu Lemaître'a w naukę i jego głębokiej wiary, która w wyjątkowy sposób łączyła naukę i religię. 100 lat temu belgijski ksiądz i fizyk ks. Georges Lemaître rozpoczął swoją karierę naukową w St Edmund's College. Wykład ks. Consolmagno nosił tytuł: „Dlaczego patrzymy w górę? Przemyślenia astronoma na temat wszechświata i powołania do jego odkrywania”.

Niezwykły umysł
CZYTAJ DALEJ

Jak troska o środowisko sprzyja duszpasterstwu i finansom parafii? Przykład z bydgoskiej bazyliki

2024-12-20 16:10

[ TEMATY ]

parafia

środowisko

Bydgoszcz

Karol Porwich/Niedziela

„W naszej parafii czynimy ziemię poddaną, a nie zużywaną. Chcemy korzystać z tych darów tak, by one służyły też kolejnym pokoleniom” – mówi KAI ks. Sławomir Bar CM. Proboszcz bydgoskiej parafii św. Wincentego a Paulo opowiada o tym, jak troska o środowisko sprzyja duszpasterstwu i finansom parafii.

Dawid Gospodarek (KAI): Już Jan Paweł II wzywał do tego, żeby się ekologicznie nawrócić. Jak to nawrócenie może się przejawiać w parafii? Jak to wygląda u Księdza?
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję