Reklama

Dietetyk radzi

Dieta, która odżywia mózg

Najczęściej zalecaną przez lekarzy dietą w schorzeniach wieku podeszłego, w tym w chorobie Alzheimera, jest dieta śródziemnomorska.

Niedziela Ogólnopolska 48/2022, str. 48

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dieta MIND to sposób żywienia, który ma na celu poprawę funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Dieta ta stanowi połączenie diety śródziemnomorskiej z dietą DASH.

Są już pierwsze obiecujące badania, które potwierdzają wpływ diety MIND na starzenie się mózgu. Jej zastosowanie zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera oraz zwiększa uzyskanie lepszych wyników w testach poznawczych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Podstawą tej diety jest zwiększenie spożycia wszelkich owoców jagodowych (jagody, truskawki itp.), warzyw zielonoliściastych (jarmuż, szpinak, sałata itp.) oraz, co najmniej 5 razy w tygodniu, porcji orzechów. Zaleca się spożywanie naturalnej żywności, głównie pochodzenia roślinnego, należy natomiast ograniczyć produkty zwierzęce oraz te z dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych.

Rekomendowane produkty:

warzywa zielonoliściaste, inne warzywa, orzechy, owoce jagodowe, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, ryby, drób, oliwa z oliwek, wino.

Niezalecane produkty:

czerwone mięso, masło i margaryna, ser żółty, ciasta i inne słodycze, produkty smażone i typu fast food.

Witamina D

Jej deficyt może występować nawet u 70-90% osób z chorobą Alzheimera. Wszystkie osoby z zaburzeniami funkcji poznawczych powinny mieć wykonane jej oznaczenie w surowicy i włączoną suplementację w zależności od istniejących niedoborów.

Witaminy z grupy B

Zwiększone spożycie produktów bogatych w witaminy z grupy B wiąże się z poprawą funkcji poznawczych (wpływają one na metabolizm neuroprzekaźników OUN oraz metabolizm homocysteiny). Ich źródłem są: produkty zbożowe, mięso, ryby, jaja, brokuły, szpinak, brukselka, kalafior, nasiona roślin strączkowych, fasola, soczewica, soja. Ponadto warto zbadać poziom witaminy B12, ponieważ ze względu na zmiany w śluzówce żołądka u osób starszych często obserwuje się jej niedobory. Źródłem tej witaminy są wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego.

Kwasy omega-3

W związku z zaburzeniami funkcji poznawczych należy rozważyć również suplementację długołańcuchowych kwasów omega-3: EPA i DHA. Kwasy te są niezbędnym składnikiem diety ze względu na ważne funkcje, które pełnią w organizmie, i w razie niedoborów trzeba je dostarczać.

2022-11-22 14:17

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zmarła aktorka Barbara Rylska

2025-01-11 13:56

[ TEMATY ]

śmierć

Karol Porwich/Niedziela

Zmarła aktorka Barbara Rylska - poinformował w sobotę prezes Związku Artystów Scen Polskich (ZASP) Krzysztof Szuster. "Odeszła wspaniała koleżanka, wielki talent komediowy" - dodał.

Prezes ZASP-u przypomniał, że Rylska była pierwszą "My Fair Lady", w przedstawieniu granym w Teatrze Komedia w latach 60-tych. Zaznaczył, że była bardzo popularną aktorką, którą starsi widzowie i słuchacze mogą pamiętać m.in. z "Podwieczorku przy mikrofonie", czyli audycji radiowej nadawanej m.in. w Programie I Polskiego Radia.
CZYTAJ DALEJ

Nowy sekretarz Dykasterii Kultury i Edukacji

2025-01-12 13:19

[ TEMATY ]

Watykan

Ks. Tomasz Podlewski

Ojciec Święty mianował księdza prałata Carlo Marię Polvaniego sekretarzem Dykasterii Kultury i Edukacji, jednocześnie przydzielając mu stolicę tytularną Regiae i nadając mu osobisty tytuł arcybiskupa. Dotychczas był on podsekretarzem tej dykasterii - poinformowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej.

Ks. Carlo Maria Polvani urodził się 28 lipca 1965 r. w Mediolanie. Był uczniem Instytutu Leone XIII (Mediolan) i Collège Stanislas (Montreal). Na Wydziale Biochemii Uniwersytetu McGill (Montreal) uzyskał tytuł licencjusza (B.Sc.) w 1985 roku i doktora (Ph.D.) w 1990 roku. W 1993 r. uzyskał tytuł Master of Divinity w Weston Jesuit School of Theology (Cambridge, USA). Po uzyskaniu licencjatu z prawa kanonicznego na Papieskim Uniwersytecie Gregoriańskim, w 1996 r., trzy lata później uzyskał doktorat z prawa kanonicznego.
CZYTAJ DALEJ

Nowy sekretarz Dykasterii Kultury i Edukacji

2025-01-12 13:19

[ TEMATY ]

Watykan

Ks. Tomasz Podlewski

Ojciec Święty mianował księdza prałata Carlo Marię Polvaniego sekretarzem Dykasterii Kultury i Edukacji, jednocześnie przydzielając mu stolicę tytularną Regiae i nadając mu osobisty tytuł arcybiskupa. Dotychczas był on podsekretarzem tej dykasterii - poinformowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej.

Ks. Carlo Maria Polvani urodził się 28 lipca 1965 r. w Mediolanie. Był uczniem Instytutu Leone XIII (Mediolan) i Collège Stanislas (Montreal). Na Wydziale Biochemii Uniwersytetu McGill (Montreal) uzyskał tytuł licencjusza (B.Sc.) w 1985 roku i doktora (Ph.D.) w 1990 roku. W 1993 r. uzyskał tytuł Master of Divinity w Weston Jesuit School of Theology (Cambridge, USA). Po uzyskaniu licencjatu z prawa kanonicznego na Papieskim Uniwersytecie Gregoriańskim, w 1996 r., trzy lata później uzyskał doktorat z prawa kanonicznego.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję