Czystek to zioło stosowane od wieków. Powinniśmy po nie sięgnąć szczególnie teraz, aby zapobiegać chorobom i wzmocnić odporność organizmu.
Latem, kiedy jesteśmy na wakacjach w krajach basenu Morza Śródziemnego, zwłaszcza na wzgórzach, napotkamy różowo zabarwione krzewy czystka. Roślina ta nie tylko zdobi krajobraz, ale i wykazuje liczne właściwości lecznicze. Występuje kilka odmian czystka, które wpływają na nasze zdrowie. Liczne instytuty badawcze w Europie przeprowadziły badania nad właściwościami kilku gatunków czystka.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Działanie lecznicze ma przede wszystkim czystek kreteński (Cistus creticus). Jest używany w leczeniu przeziębień i infekcji bakteryjnych. Stosowany jest także w leczeniu zapaleń: gardła, płuc, oskrzeli, krtani, przy chrypce, przeziębieniu, anginie, infekcji układu moczowego, bólach stawów.
Czystek ladanowy (Cistus ladanifer) jest stosowany w leczeniu stanów zapalnych stawów, nieżytu układu oddechowego, zaburzeń miesiączkowania, nerwic i nieżytów jelit z biegunką. Jest polecany także w leczeniu zaburzeń trawiennych, choroby wrzodowej, chorób reumatycznych, schorzeń układu oddechowego, stanów zapalnych skóry i cukrzycy.
Czystek siwy (Cistus incanus) jest stosowany w leczeniu nieżytów przewodu pokarmowego, schorzeń wątroby, zakażeń i stanów zapalnych układu moczowego, skóry oraz układu oddechowego. Jest polecany także w leczeniu stanów zapalnych stawów.
Reklama
Czystek również wybiela zęby, przy regularnym piciu usuwa nieprzyjemny zapach ciała. U zwierząt niszczy pchły i kleszcze.
Zanim zdecydujemy się na kurację czystkiem, powinniśmy najpierw wiedzieć, którą odmianę kupić, żeby zioło to było skuteczne w leczeniu naszych dolegliwości. Można pić zarówno napar, jak i odwar z ziela czystka, najważniejsze jednak jest to, aby robić to systematycznie, bo picie go sporadycznie nie przyniesie oczekiwanych efektów.
Napar z czystka: łyżeczkę ciętego ziela zalać szklanką wody i odstawić pod przykryciem na 10 min. Pić 2-3 razy dziennie. Do naparu można dodać sok z cytryny lub łyżeczkę miodu. Odwar natomiast jest stosowany w przypadku chorób przewlekłych. W tym celu 10 g czystka należy zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 min, odstawić na 20 min i odcedzić. Tak uzyskany odwar można stosować zewnętrznie (do okładów, przemywania, do płukania jamy ustnej) i wewnętrznie (100 ml 3 razy dziennie w przypadku boreliozy, choroby żołądka, jelit).