Zachwycamy się „cudownymi” drogimi specyfikami z dalekich krajów, a zapominamy, że na naszej ziemi rosną Boże lekarstwa, które nic nas nie kosztują. Jednym z nich jest mniszek lekarski. Można go rozpoznać po żółtych jak słońce kwiatach, które po długiej zimie obficie zdobią nasze pola i łąki. W jego liściach i kwiatach kryje się uzdrawiająca moc.
Na początku wiosny, zanim roślina zakwitnie, najbardziej wartościowe są liście. Można je jeść na surowo albo ususzyć na zimę. Surowe liście możemy zjadać w sałatkach, dodawać do smoothie wraz z innymi owocami lub warzywami. Tak przygotowane stanowią zdrową alternatywę dla sałaty ze sklepu. Z surowych liści, jak to robią Włosi, możemy przygotować wiosenną porcję warzyw do obiadu. Po zebraniu liście przebieramy i płuczemy w zimnej wodzie. Przygotowujemy garnek z wodą, zagotowujemy ją, wrzucamy do niej umyte liście i gotujemy, aż zmiękną. Odcedzamy. (Część liści możemy zamrozić na zimę). Następnie wlewamy na patelnię odrobinę oliwy i wrzucamy trzy rozgniecione ząbki czosnku wraz z łuską. Kiedy olej się ogrzeje, wkładamy liście i je dusimy. Na koniec posypujemy je obficie solą. Przekładamy na talerz i zjadamy. Do tak przygotowanego mniszka – naszej wiosennej porcji warzyw – można dodać ugotowane na twardo jajko.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Ze świeżo zebranych albo ususzonych liści możemy też przygotować leczniczy napar. Pijąc go, dostarczamy organizmowi minerałów (żelazo, miedź, kobalt, magnez, mangan, fosfor, cynk, molibden) i witamin (A, B, C, D), tak bardzo potrzebnych dla naszego organizmu po długiej zimie. Herbatki z mniszka powinny pić osoby potrzebujące naturalnego detoksu; to bardzo dobre zioło dla tych, którzy potrzebują oczyścić krew ze szkodliwych substancji. Dostarczając kwasu foliowego zawartego w liściach mniszka, będziemy też zapobiegać chorobom układu krwionośnego, a zwłaszcza anemii złośliwej.
Liść mniszka ma działanie krwiotwórcze i wzmacniające. Co ważne, działa także przeciwzakrzepowo. Mniszek polecany jest również osobom pragnącym obniżyć poziom trójglicerydów i złego cholesterolu we krwi. Zapobiega powstawaniu piasku i kamieni w drogach moczowych. Pomaga przy niewydolności nerek, zapaleniu dróg moczowych, obrzękach spowodowanych ograniczonym wydzielaniem moczu. Wpływa na pracę wątroby. Napar z ziela mniszka to doskonały środek żółciopędny, dodatkowo łagodzący bóle wątrobowe. Wykorzystuje się go także przy postępującej marskości wątroby oraz chorobach pęcherzyka żółciowego. Mniszek lekarski, niszcząc komórki nowotworowe, daje także ogromną nadzieję chorym na raka. Aby jednak móc zauważyć jego wyraźny wpływ, należy zastosować kilkumiesięczną kurację. Napar polecany jest osobom otyłym, gdyż pomaga w przemianie materii: likwiduje zaparcia i korzystnie wpływa na pracę jelit. Działa też przeciwcukrzycowo i obniża poziom cukru we krwi.