Reklama

Zdrowie

Życie ze smakiem

Truskawki nie tylko na słodko

Owoce te wykorzystujemy głównie do ciast i deserów, ale doskonale komponują się też z warzywami, mięsem i serami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Chłodnik z truskawek i mięty

SKŁADNIKI :
*2 kg świeżych truskawek
*1 l zsiadłego mleka
*100 ml miodu
*kilka gałązek świeżej mięty

Wykonanie:
1. Z truskawek usuń szypułki, następnie owoce dokładnie umyj zimną wodą.
2. Pokrój truskawki na mniejsze kawałki i zmiksuj razem ze zsiadłym mlekiem i miodem. (Ilość miodu możemy zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od tego, jak słodkie będą truskawki).
3. Na koniec dodaj drobno posiekaną miętę i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z kurczakiem

SKŁADNIKI :
*ok. 250 g truskawek
*mix sałat
*2 pojedyncze filety z kurczaka
*100 g sera feta
*2 łyżki oliwy z oliwek
*6 łyżek octu balsamicznego
*1 łyżka miodu
*1/2 cytryny

Reklama

Wykonanie:
1. Filety z kurczaka oczyść, dopraw solą i pieprzem, polej 2 łyżkami oliwy i 4 łyżkami octu balsamicznego. Wymieszaj i odstaw na 15 min.
2. Wyjmij filety z marynaty (marynatę zachowaj) i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
3. Usmaż na rumiano z obu stron.
4. Na patelnię po kurczaku wlej sok z cytryny, 2 łyżki octu balsamicznego oraz miód.
5. Wymieszaj, podgrzej do uzyskania jednolitej konsystencji i zlej do sosjerki, by później wykorzystać jako sos balsamiczny do sałatki.
6. Usmażone filety z kurczaka pokrój w paseczki.
7. Sałatę rozłóż na półmisku. Ułóż połówki truskawek, fetę pokrojoną w kosteczkę oraz paseczki kurczaka. Polej sosem balsamicznym.

Sos z truskawek (do mięsa lub smażonego sera)

SKŁADNIKI:
*20 dag truskawek
*1 szalotka
*50 ml czerwonego wina
*1 łyżka sosu balsamico
*2 łyżki octu balsamicznego
*1 łyżka miodu
*sól, pieprz
*kilka łyżek oleju

Wykonanie:
1. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oleju. Dodaj wino i chwilę trzymaj na ogniu, aż część płynu odparuje.
2. Dodaj obrane i pokrojone truskawki, ocet i sos balsamico, miód.
3. Sos gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Na końcu dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z serem pleśniowym

SKŁADNIKI:
*1 garść szpinaku
*mały ogórek
*10 dag sera z pleśnią
*100 g truskawek
*5 orzechów włoskich
*sos: sok z 1/2 cytryny, łyżka miodu, 3 szczypty tymianku, sól, pieprz, łyżka oliwy

Wykonanie:
1. Truskawki i szpinak umyj, ogórek obierz i pokrój na 2-centymetrowe kawałki.
2. Na półmisku ułóż szpinak, truskawki, ogórek, posiekane orzechy i pokruszony ser.
3. Składniki sosu połącz z łyżką wody, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej nim sałatkę.

2024-05-28 13:53

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Koktajl truskawkowy z kefirem

Składniki: 210 g truskawek 300 g kefiru łyżeczka siemienia lnianego
CZYTAJ DALEJ

Jerozolima: ostatnie tajemnice Bazyliki Grobu Świętego zostaną ujawnione

2025-09-21 13:57

[ TEMATY ]

Jerozolima

Bazylika Grobu Pańskiego

Adobe Stock

Jerozolima, Bazylika Grobu Świętego. Edykuła – budowla kryjąca grób Chrystusa i kopuła rotundy Anastasis

Jerozolima, Bazylika Grobu Świętego. Edykuła – budowla kryjąca grób Chrystusa i kopuła rotundy Anastasis

Procesje wokół kaplicy grobu i zmartwychwstania Chrystusa w Bazylice Grobu Świętego w Jerozolimie są nadal wstrzymane. Za osłonami i plandekami słychać odgłosy młotków, pił i wiertarek, trwają badania i pomiary; mini-ciężarówki wyrównują wyrwane dziury w ziemi, a robotnicy uszczelniają historyczną podłogę grubymi kamiennymi płytami. Niemniej jednak dostęp do dwuczęściowej komory grobowej, w której zgodnie z tradycją złożono ciało Jezusa po ukrzyżowaniu, jest otwarty.

Gdy w 2016 roku opiekujący się świątynią prawosławni, katolicy i Ormianie uzgodnili w ekumenicznym porozumieniu pilną konieczność renowacji najświętszego miejsca chrześcijaństwa, założyli, że Bazylika Grobu Świętego musi pozostać otwarta, a liturgia musi być sprawowana. Mają nadzieję, że już w przyszłym miesiącu zwiedzanie edykuli z rosyjską cebulastą wieżą powinno być, bez przeszkód, ponownie możliwe.
CZYTAJ DALEJ

Radosny moment

2025-09-21 14:51

Biuro Prasowe AK

15 obrazów i kilkadziesiąt dokumentów malarza Adolfa Hyły, autora obrazu „Jezu Ufam Tobie” z krakowskich Łagiewnik, przekazano w depozyt do Muzeum Archidiecezjalnego Kardynała Karola Wojtyły.

Obrazy staną się częścią wystawy, która planowana jest na rok 2027. 19 września w budynku Muzeum Archidiecezjalnego Kardynała Karola Wojtyły w Krakowie odbyła się konferencja prasowa, w czasie której poinformowano o przekazaniu w depozyt kilkunastu dzieł i dokumentów malarza Adolfa Hyły. Dyrektor muzeum ks. Jacek Kurzydło przypomniał, że podstawowym zadaniem każdego muzeum jest „gromadzenie, eksponowanie i odnawianie zabytkowych dzieł sztuki, obiektów, które mają wartość sentymentalną, dla dziedzictwa narodowego, ale przede wszystkim także dla danej instytucji”, którą w tym przypadku jest Archidiecezja Krakowska. Podkreślił, że dzień przekazania w depozyt do krakowskiego muzeum obrazów i dokumentów Adolfa Hyły to radosny moment, który jest możliwy dzięki życzliwości rodziny artysty.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję