Reklama

Zdrowie

Życie ze smakiem

Fasolka po europejsku

Fasolka szparagowa jest zdrowa, smaczna i niskokaloryczna, dlatego warto, aby w sezonie jej świeże strączki gościły na naszych stołach. Można z niej zrobić naprawdę ciekawe dania.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa fasolowa

SKŁADNIKI :
*400 g fasolki szparagowej
*4 średnie ziemniaki
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*2 marchewki
*kawałek pora
*1 łyżka masła klarowanego
*1,5 l bulionu
*1/2 łyżeczki kurkumy
*4 ziarna ziela angielskiego
*1 liść laurowy
*sól
*pieprz
*1/2 szklanki kwaśnej śmietany
*garść posiekanego koperku

Wykonanie:
1. Masło roztop w garnku i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj marchewki pokrojone w drobną kostkę. Dorzuć posiekaną białą część pora i przesmażaj kilka minut.
2. Wlej bulion. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Przypraw kurkumą. Dodaj posiekany czosnek. Wymieszaj i pod przykryciem gotuj przez 15 min.
3. Następnie dorzuć ziemniaki pokrojone w kostkę i fasolkę szparagową pokrojoną w 1,5-centymetrowe kawałki, przykryj i gotuj przez 25 min.
4. Zdejmij z ognia, zabiel hartowaną śmietaną. Dorzuć posiekany koperek.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Gulasz z fasolką (danie z Prowansji)

SKŁADNIKI :
*0,75 kg wołowiny na gulasz
*4 małe cebule
*smalec do smażenia
*2 łyżki koncentratu pomidorowego
*125 ml czerwonego wytrawnego wina
*po gałązce rozmarynu, szałwii, tymianku
*2 czubate łyżki mąki pszennej
*40 dkg fasolki szparagowej
*4 dojrzałe pomidory
*sól
*pieprz
*słodka mielona papryka

Reklama

Wykonanie:
1. Cebule obierz i pokrój w piórka.
2. Mięso opłucz, osusz, pokrój w duże kostki, oprósz mąką, wrzuć na rozgrzany tłuszcz i przesmażaj do zrumienienia. Dodaj cebulę i smaż razem jeszcze 10 min.
3. Potem oprósz mięso solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym i winem. Dodaj 1 litr wody, wsyp wybrane zioła.
4. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem od 1 do 1,5 godz.
5. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Fasolę umyj, odetnij ogonki i pokrój na mniejsze części.
6. Gulasz podlej jeszcze 2 szklankami wody. Dodaj pomidory i fasolkę. Gotuj 30 min.
7. Pod koniec gotowania przypraw do smaku. Podawaj z kawałkami bagietki.

Fasolka w sosie pomidorowym (danie greckie)

SKŁADNIKI:
*500 g fasolki szparagowej
*750 g świeżych pomidorów
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*3 łyżki oliwy z oliwek
*1 łyżka posiekanej natki pietruszki
*sól, pieprz
*2 łyżeczki słodkiej papryki
*szczypta wędzonej papryki
*1 łyżeczka suszonego oregano
*100 g sera feta

Wykonanie:
1. Fasolkę umyj, osusz, obetnij końcówki i pokrój na 3,5-centymetrowe kawałki. Gotuj 15 min w osolonym wrzątku. Odcedź i odstaw.
2. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
3. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Przesmaż do zeszklenia.
4. Dodaj pokrojone pomidory i przyprawy. Duś, aż z pomidorów wyparuje woda.
5. Dodaj ugotowaną fasolkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Podawaj posypane natką pietruszki i pokruszonym serem feta.

Fasolka po francusku

SKŁADNIKI:
*500 g fasolki szparagowej lub mamuciej
*1 cebula
*2 łyżki oliwy z oliwek
*sól, szczypta gałki muszkatołowej
*garść posiekanej natki pietruszki
*przyprawa typu Vegeta

Reklama

Wykonanie:
1. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i ugotuj w osolonej wodzie lub na parze, tak aby pozostała jędrna.
2. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie na złoty kolor.
3. Odcedzoną fasolkę dodaj do cebuli, posyp posiekaną natką, dopraw gałką muszkatołową, solą i vegetą. Podsmażaj jeszcze przez chwilę, tak aby fasolka także lekko się zrumieniła.

Fasolka po polsku

SKŁADNIKI:
*500 g fasolki szparagowej: zielonej, żółtej lub mamuciej
*2 łyżki masła
*1-2 łyżki bułki tartej
*sól, cukier

Wykonanie:
1. Fasolkę opłucz i po usunięciu końcówek zalej litrem wrzątku.
2. Wsyp płaską łyżeczkę soli oraz ćwierć łyżeczki cukru i gotuj 10-15 min, w zależności od upodobań.
3. Odcedź i polej zrumienioną na maśle bułką tartą lub roztopionym masłem.

2024-07-08 18:49

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rodzinna profilaktyka – jak dbać o odporność dzieci przez cały rok?

2025-09-08 13:57

[ TEMATY ]

zdrowie

dzieci

profilaktyka

Materiał prasowy

Zastanawiasz się, jak wspierać odporność swojego dziecka przez cały rok? Układ immunologiczny maluchów dopiero się rozwija, co sprawia, że są one bardziej narażone na infekcje. Kluczem do wzmocnienia zdrowia najmłodszych jest zbilansowana dieta bogata w witaminy, aktywność fizyczna, odpowiedni sen oraz codzienna higiena. Odkryj, jak zdrowy styl życia i właściwe nawyki mogą skutecznie wesprzeć naturalne mechanizmy obronne organizmu Twojego dziecka.

Odporność u dzieci odgrywa kluczową rolę w ich zdrowiu, chroniąc przed różnymi bakteriami, wirusami i grzybami. Ponieważ ich układ immunologiczny dopiero się rozwija, maluchy są bardziej narażone na infekcje niż dorośli. System ten dzieli się na odporność wrodzoną, obecną od narodzin, oraz nabywaną, która wzmacnia się z biegiem lat dzięki kontaktowi z patogenami lub szczepionkom. Wzmacnianie odporności dziecka jest istotne przez cały rok. Układ immunologiczny wymaga czasu oraz odpowiednich warunków do optymalnego rozwoju i skutecznego działania. Szczególnie jesienią i zimą rośnie ryzyko infekcji, co sprawia, że profilaktyka zdrowotna nabiera szczególnego znaczenia.
CZYTAJ DALEJ

„Ojcostwo to codzienna obecność" – Marcin Kwaśny o tym, jak być bliskim tatą

2025-09-27 20:00

[ TEMATY ]

wywiad

ojcostwo

Marcin Kwaśny

Forum Tato.Net

Razem.tv

11 października 2025 roku odbędzie się 17. Międzynarodowe Forum Tato.Net w Kielcach, wyjątkowe wydarzenie gromadzące ojców. W tym roku tematem forum będzie ojcostwo, które buduje odporność. Rozmawiamy o tym z Marcinem Kwaśnym - odtwórcą głównej roli św. Maksymiliana w filmie „Triumf serca", aktorem, który w ubiegłym roku prowadził Galę Max wieńczącą Forum Tato.Net.

Tematem tegorocznego Forum Tato.Net jest obecność, która buduje odporność. Jak Pan stara się być tatą obecnym także wtedy, gdy emocji w domu jest bardzo dużo?
CZYTAJ DALEJ

Watykan: włoski kapłan drugim sekretarzem osobistym Leona XIV

2025-09-27 16:08

[ TEMATY ]

Watykan

Papież Leon XIV

Agata Kowalska

Biskup San Miniato, Giovanni Paccosi, ogłosił, że ks. Marco Billeri, prezbiter diecezji toskańskiej, został mianowany przez Ojca Świętego jego drugim sekretarzem osobistym.

Wyświęcony w 2016 roku, ks. Billeri kontynuował studia w Rzymie, uzyskując doktorat z prawa kanonicznego. Mianowany sędzią Trybunału Kościelnego Toskanii oraz obrońcą węzła małżeńskiej przy Trybunale Diecezjalnym w San Miniato i Volterra, był również ceremoniarzem biskupim i sekretarzem Rady Kapłańskiej. Do tej pory pełnił funkcję wikariusza parafii św. Szczepana i Marcina w San Miniato Basso.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję