Reklama

W wolnej chwili

Dobre rady

Do domowych przetworów najlepsze są pomidory o gęstym miąższu i cienkiej skórce (np. Lima).

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pomidory

Do domowych przetworów najlepsze są pomidory o gęstym miąższu i cienkiej skórce (np. Lima). Pomidory należy umyć, naciąć skórkę na krzyż na obu końcach, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą. Po kilku minutach (czas zależy od grubości skóry pomidorów) wylać wrzątek, a pomidory od razu zalać zimną wodą – skórka zacznie się marszczyć i łatwo zdjąć ją nożem. Pomidory trzeba pokroić, wykroić zielone i twarde części i ugotować do miękkości. Można je zmielić blenderem przed lub po ugotowaniu.

Dodatki

Warzywa, które są składnikami przetworów z pomidorów, trzeba gotować osobno – zawarte w pomidorach substancje wydłużą znacznie czas gotowania warzyw.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Domowe przetwory z pomidorów z dodatkiem ziół są mniej trwałe, dlatego zioła lepiej dodać bezpośrednio przed przygotowaniem potrawy z dodatkiem warzyw ze słoika.

Słoiki

Słoiki i pokrywki trzeba przygotować przed przystąpieniem do robienia przetworów, tzn. je umyć, a następnie wygotować. Do słoików należy wkładać bardzo gorącą masę drewnianą łyżką. Potem wytrzeć brzegi słoików papierową serwetką, szczelnie zakręcić czystymi i suchymi nakrętkami, odwrócić do góry dnem i pozostawić tak do ostudzenia.

Pasteryzacja

Przetwory do długiego przechowywania warto utrwalić przez pasteryzację. Ostudzone słoiki należy wstawić do garnka z szerokim dnem, wlać chłodną wodę do wysokości 3/4 słoików i powoli podgrzewać pod przykryciem. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć gaz i podgrzewać małe słoiki przez 15-20 min, średnie przez 20-25 min a duże przez 35-40 min w temperaturze bliskiej wrzenia.

Potem wyłączyć gaz, wyjąć słoiki i zostawić do ostudzenia.

2024-08-20 14:26

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pomidory w słoikach

Z tego warzywa możesz przygotować bazę, którą zimą wykorzystasz do wielu dań. Dobrym pomysłem jest także pasteryzowanie warzyw w pomidorach.

Składniki: suche ziarna białej fasoli „Nerki” lub tegoroczne ziarna „Jasia” średniej wielkości otarty majeranek sól, mielony pieprz czarny pomidory gruntowe czosnek niejodowana sól kamienna, ziarna czarnego pieprzu
CZYTAJ DALEJ

Lublin/ Pożar dachu kościoła przy ul. Kunickiego został opanowany

2025-12-25 15:48

[ TEMATY ]

pożar

Archidiecezja Lubelska/Małgorzata Oroń

Pożar dachu kościoła pod wezwaniem Najświętszego Serca Jezusowego przy ul. Kunickiego w Lublinie został opanowany, obecnie trwa jego dogaszanie – poinformował lubelski komendant wojewódzki Państwowej Straży Pożarnej st. bryg. Zenon Pisiewicz. Pożar nie przedostał się do wnętrza kościoła.

Zgłoszenie o pożarze dachu na budynku kościoła strażacy otrzymali w czwartek, w święta Bożego Narodzenia, przed godz. 7 rano. Na miejscu w pracowało 80 strażaków z 27 zastępów Państwowej i Ochotniczej Straży Pożarnej.
CZYTAJ DALEJ

Betlejem: Bazylika nad Grotą Narodzenia

2025-12-26 15:39

[ TEMATY ]

Betlejem

Vatican Media

Jest na świecie miejsce, w którym tajemnica Bożego Narodzenia przeżywana jest przez cały rok. To Bazylika w Betlejem, zbudowana nad grotą, gdzie rzeczywiście narodził się Zbawiciel. Jej historię i obecną postać przybliża watykańskim mediom były Kustosz Ziemi Świętej o. Francesco Patton OFM

Nad Grotą Narodzenia wzniesiono pierwszą wielką bazylikę o pięciu nawach z ośmiokątnym prezbiterium. Najnowsze wykopaliska sugerują, że pierwotna budowla była tylko nieznacznie krótsza i równie szeroka jak obecna. Jej struktura, być może uszkodzona przez pożar (prawdopodobnie podczas powstania samarytańskiego w 529 r. po Chr.), została następnie odbudowana. Tradycja - nie w pełni potwierdzona przez archeologię - głosi, że cesarz Justynian (VI wiek) zburzył starą świątynię, aby wznieść nową, większą i piękniejszą.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję