Kurki z kurczakiem w sosie śmietanowym
SKŁADNIKI :
*1 podwójna pierś kurczaka
*25-30 dag kurek
*2 łyżki masła klarowanego
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*200 ml śmietany kremówki
*pół pęczka natki pietruszki
*sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Mięso umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Obsmaż mięso na rumiano z każdej strony i zdejmij z patelni.
3. Na tłuszczu, na którym smażyła się pierś, zeszklij pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek.
4. Dodaj przebrane, umyte i odsączone z wody grzyby. Smaż na średnim ogniu 5 min.
5. Dodaj pokrojone w poprzek na kawałki piersi kurczaka.
6. Wlej śmietanę i duś razem ok. 10 min.
7. Na koniec posól, dopraw pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Zapiekanka z grzybami i kiełbasą
SKŁADNIKI :
*1 kg ziemniaków
*25 dag cienkiej kiełbasy
*40 dag mieszanych leśnych grzybów
*cebula
*3 łyżki oleju
*200 g śmietany
*2 jajka
*1 łyżeczka świeżego rozmarynu
*sól, pieprz
Reklama
Wykonanie:
1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w plastry.
2. Grzyby oczyść, pokrój w plasterki.
3. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę z rozmarynem. Dodaj grzyby, smaż 5 min, mieszając. Przykryj patelnię, duś 15 min, dopraw solą i pieprzem.
4. Kiełbasę pokrój w plasterki.
5. W natłuszczonej żaroodpornej formie ułóż ziemniaki, kiełbasę i grzyby.
6. Śmietanę wymieszaj z jajkami, dopraw solą i pieprzem. Zalej zapiekankę.
7. Zapiekaj 30 min w temp. 180°C.
Roladki schabowe
SKŁADNIKI:
*6 plastrów schabu
*30 dag mieszanych leśnych grzybów
*cebula
*2 łyżki masła
*sól, pieprz, świeży majeranek
Do panierowania:
*duże jajko
*bułka tarta
*olej do smażenia
Wykonanie:
1. Obraną i pokrojoną cebulę zeszklij w rondlu na maśle. Dodaj oczyszczone, drobno pokrojone grzyby. Dopraw solą. Duś 15 min (mieszaj, żeby się nie przypaliły, możesz też dodać kilka łyżek mleka). Zdejmij pokrywkę, dopraw pieprzem, świeżym majerankiem i duś do miękkości.
2. Kotlety rozbij drewnianym tłuczkiem, aż będą bardzo cienkie.
3. Na środek każdego nałóż porcję farszu, zroluj i załóż brzegi, by farsz nie wypływał. Zepnij wykałaczką.
4. Panieruj w rozmąconym jajku i tartej bułce i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Krokiety z mięsem i grzybami
SKŁADNIKI:
Ciasto naleśnikowe:
*1 czubata szklanka mąki
*po 1/2 szklanki mleka i wody
*2 jajka
*2 łyżki oleju
*1 płaska łyżeczka soli
*kilka łyżek oleju do smażenia
Farsz:
*40 dag mielonego mięsa
*1,5 szklanki duszonych grzybów
*ząbek czosnku
*sól pieprz
Do panierowania:
*jajko
*2 łyżki mleka
*bułka tarta
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki ciasta umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj – ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
2. Na oleju usmaż cienkie naleśniki.
3. Posiekany czosnek podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj mielone mięso, przesmaż. Dopraw solą, pieprzem. Połącz z grzybami. Smaż jeszcze 10 min.
4. Na naleśniki nakładaj farsz i składaj je w kopertę.
5. Krokiety obtocz w rozmąconym jajku połączonym z 2 łyżkami mleka, następnie w bułce tartej i podsmaż na złoty kolor na odrobinie oleju.
6. Osącz na papierze kuchennym.