Reklama

Zdrowie

Zupy pełne warzyw

Zupy ze świeżych warzyw są najzdrowsze. Warto je przygotowywać teraz, kiedy w ogrodach i na straganach warzyw jest całe mnóstwo.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pomidorowa

SKŁADNIKI (3 porcje) :
*10 mięsistych pomidorów
*2 szklanki chudego wywaru mięsnego
*2-3 ząbki czosnku
*1-2 łyżeczki brązowego cukru
*1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
*szczypta soli
*natka pietruszki, koperek lub bazylia
*3 łyżki oliwy lub oleju
*ugotowany biały ryż lub makaron (np. świderki, kokardki)

Wykonanie:
1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, wytnij twarde części, pokrój i zmiel w blenderze.
2. Przypraw cukrem, solą, pieprzem i gotuj w rondlu przez 5-10 min, mieszając. Do gęstej masy dodaj wrzący wywar, zagotuj.
3. Zdejmij łuskę z czosnku, przeciśnij go przez praskę lub drobno posiekaj.
4. Zioła wypłucz, strzepnij wodę, drobno posiekaj i zmieszaj z czosnkiem i oliwą.
5. Na talerz włóż porcję ugotowanego białego ryżu lub makaronu, wlej ciepłą zupę. Dodaj oliwę z ziołami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Delikatny krem z marchwi

SKŁADNIKI (3 porcje):
*1/2 kg marchwi
*1 l wywaru na szyi indyka
*1 szklanka śmietany 12%
*kilka dużych liści bazylii
*3 ząbki czosnku
*2-3 łyżki oleju

Reklama

Wykonanie:
1. Marchew umyj, jeśli jest ubrudzona ziemią – wyszoruj szczotką. Odetnij końce, obierz, opłukaj krótko pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Do wrzącego wywaru wrzuć startą marchew i gotuj pod przykryciem do miękkości.
3. Czosnek obierz i zmiażdż, połącz z posiekanymi listkami bazylii i olejem. Ugotowaną marchew z wywarem zmiel w blenderze na krem.
4. Zupę podaj z dużym kleksem śmietany i oleju z ziołami.

Cebulowa

SKŁADNIKI (5 porcji):
*8 dużych cebul
*3 łyżki oleju
*2 łyżki otrębów (np. pszennych)
*6 szklanek wywaru warzywnego
*1-2 liście laurowe
*1 łyżka suszonego majeranku
*kilka ziaren czarnego pieprzu
*sól do smaku
*5 kromek chleba (najlepiej kwaśnego)
*1-2 ząbki czosnku
*1-2 łyżki oleju

Wykonanie:
1. Cebulę obierz, pokrój w plastry i oprósz solą.
2. Do rozgrzanego rondla wlej olej, dodaj cebulę, duś przez mniej więcej 15 min. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj otręby i wywar, gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny.
3. Na 10 min przed końcem gotowania dodaj przyprawy.
4. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Chleb pokrój w niedużą kostkę. Rozgrzej na patelni olej, wrzucić pokrojony chleb. Smaż na średnim ogniu przez 2 min, mieszając. Dodaj czosnek i podgrzewaj jeszcze przez minutę.
5. Porcję ciepłej zupy wlej na talerz, wsyp kostki chleba.

Jarzynowa z cukinią

SKŁADNIKI (3 porcje):
*50 dag małych ziemniaków
*2-3 średnie marchewki
*1 mała cebula
*1 mały por
*1 średni seler
*1 mała cukinia
*2 ziarna czarnego pieprzu
*1 liść laurowy
*sól do smaku
*0,75 l wody lub bulionu
*szczypior i rzeżucha do posypania

Wykonanie:
1. Wodę lub bulion w garnku postaw na gazie.
2. Ziemniaki, marchew, seler umyj, obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Seler przekrój na pół.
3. Por opłucz pod bieżącą wodą, odetnij korzenie i liście. Liście umyj pojedynczo, cały por pokrój w plastry.
4. Cukinię umyj, zdejmij skórkę, pokrój w plastry.
5. Warzywa wrzuć do osolonego wrzątku lub bulionu. Gotuj pod przykryciem na średnim gazie przez 10-15 min, licząc od momentu zagotowania się płynu.
6. Cebule obierz, drobno pokrój i dodaj do zupy. Całość przypraw solą, pieprzem (ziarna można rozgnieść nożem) i liściem laurowym.
7. Zupę gotuj jeszcze przez 5-8 min. 8. Na talerzu posyp pokrojonym szczypiorkiem i rzeżuchą.

2024-09-10 13:40

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Płock: ciepła zupa dla każdego od Caritas

[ TEMATY ]

Caritas

zupa

Adobe.Stock.pl

Każda osoba, która w czasie stanu epidemii zgłosi się na stołówkę Caritas Diecezji Płockiej, otrzyma ciepłą zupę: - Wydajemy ją wszystkim, którzy się zgłoszą. Nie sprawdzamy, czy osoby te są do nas skierowane przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Płocku – zapewnia ks. kan. Szczepan Bugaj, dyrektor Caritas Diecezji Płockiej. Dziennie jest to około 300 obiadów.

W czasie stanu epidemii w kraju Caritas Diecezji Płockiej postanowiła pomóc osobom potrzebującym, oferując im ciepły posiłek. Darmowe obiady wydawane są w stołówce Caritas, codziennie, w godzinach 11:15 – 14:00. Dziennie po posiłek przychodzi około 300 osób. Każda osoba zabiera obiad do swojego miejsca zamieszkania, ponieważ stołówka nie może obecnie normalnie działać.
CZYTAJ DALEJ

Panele fotowoltaiczne na dachu "kościoła Solidarności". Konserwator nakazał demontaż

2025-01-29 08:34

[ TEMATY ]

Gdańsk

panele fotowoltaiczne

parafia pw. św. Brygidy

konserwator zabytków

Adobe Stock

Gdańsk - Stare Miasto - Kościół św. Katarzyny i Bazylika św. Brygidy

Gdańsk - Stare Miasto - Kościół św. Katarzyny i Bazylika św. Brygidy

Pomorski Wojewódzki Konserwator Zabytków nakazał proboszczowi parafii pw. św. Brygidy w Gdańsku usunięcie paneli fotowoltaicznych z dachu kościoła. Ksiądz Ludwik Kowalski przekonuje, że korzystanie z energii słonecznej jest korzystne dla społeczeństwa.

Panele na wewnętrznej połaci dachu Bazyliki św. Brygidy w Gdańsku, nazywanego "kościołem Solidarności", zostały zamontowane w 2023 roku.
CZYTAJ DALEJ

Abp Depo: św. Tomasz z Akwinu jest nam zadany

Niech św. Tomasz wyprasza nam łaskę odwagi wiary w zdobywaniu prawdy – mówił w homilii abp Wacław Depo, który przewodniczył Mszy św. w kaplicy seminaryjnej Zesłania Ducha Świętego w „Dzień św. Tomasza z Akwinu” 28 stycznia w Wyższym Międzydiecezjalnym Seminarium Duchownym w Częstochowie.

Na początku Mszy św. ks. prał. Ryszard Selejdak, rektor seminarium podkreślił, że choć twórczość św. Tomasza z Akwinu przypada na XIII wiek, to ciągle jest aktualna. – Dotyczy bowiem fundamentalnych pytań o sens życia, o relację z Bogiem i ze światem, o dobro i zło – mówił ks. Selejdak.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję