Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Ziemniaki w roli głównej

Jesienią, po wykopkach, na naszych stołach królują ziemniaki. Każdy region Polski ma swoje ulubione dania.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kotlety bieszczadzkie

SKŁADNIKI :
*1,5 kg ziemniaków
*70 dag kiszonej kapusty
*2 jajka
*4 łyżki mąki ziemniaczanej
*3 łyżki mąki pszennej
*sól
*pieprz
*kminek
*bułka tarta do obtoczenia
*olej do smażenia

Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przeciśnij przez praskę.
2. Kapustę odciśnij z kwasu, ewentualnie posiekaj. Ugotuj w wodzie do miękkości. Ugotowaną dobrze odciśnij z wody.
3. Do miski włóż zimne ziemniaki i kapustę. Wbij jajka. Wsyp mąki – ziemniaczaną i pszenną. Dodaj sól, pieprz oraz kminek i wyrób ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, można jeszcze dodać mąki.
4. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na rumiano na rozgrzanej patelni z dużą ilością oleju.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pieczonki z Zagłębia (z piekarnika)

SKŁADNIKI :
*1 kg ziemniaków
*1 marchewka
*2 cebule
*30-40 dag kiełbasy
*20 dag wędzonego boczku
*6 liści kapusty
*4 łyżki smalcu
*po 2 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki
*sól, świeżo zmielony pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Ziemniaki, cebulę oraz marchew obierz i pokrój w plastry (ok. 2-3 mm).
2. Kiełbasę pokrój w plastry, boczek w kostkę.
3. Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem, na dnie ułóż 3-4 liście kapusty. Układaj warstwami ziemniaki, boczek, kiełbasę, cebulę, marchew, zieleninę i znów ziemniaki. Warstwy przesypuj solą i pieprzem. Postępuj tak do wyczerpania składników.
4. Na wierzch wyłóż resztę smalcu i pozostałe liście kapusty. Przykryj naczynie i piecz 60-90 min w temp. 180°C. Danie można też upiec w kociołku nad ogniskiem – ok. 1,5 godz.

Kluski żelazne z Łódzkiego

SKŁADNIKI:
*4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
*6 ziemniaków surowych
*3 łyżki mąki pszennej
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
*sól

Wykonanie:
1. Ugotowane ziemniaki obierz, przepuść przez maszynkę.
2. Surowe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce. Odciśnij z wody przez czystą szmatkę.
3. Połącz ziemniaki gotowane z tartymi. Dodaj 3 łyżki mąki pszennej i łyżkę mąki ziemniaczanej, dopraw do smaku.
4. Wyrób na jednolitą masę, a następnie uformuj okrągłe kluski i gotuj w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch, potrzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu.
5. Podawaj z sosem lub ze skwarkami.

Częstochowskie prażuchy

SKŁADNIKI:
*1 kg ziemniaków
*3 czubate łyżki mąki pszennej
*sól
*15 dag słoniny
*10 dag boczku

Wykonanie:
1. Obrane ziemniaki opłucz i pokrój na ćwiartki. Przełóż do garnka, zalej wodą i posól. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8-10 min.
2. Odlej wodę tak, by w ziemniakach zostało jej ok. szklanki, posyp ziemniaki mąką, przykryj i gotuj na średnim ogniu do całkowitej miękkości (ok. 10 min).
3. Odlej pozostałą wodę, uważając, by wraz z nią nie wylać mąki. Ubij ziemniaki na jednolitą, gładką masę.
4. Łyżką zwilżoną tłuszczem (najlepiej od skwarek) formuj kluski i układaj je na talerzach. Polej okrasą.

Kugiel znad Pilicy

Reklama

SKŁADNIKI:
*2,5 kg ziemniaków
*75 dag żeberek wieprzowych
*1 cebula
*sól
*pieprz
*przyprawa typu vegeta
*majeranek

Wykonanie:
1. Żeberka podziel na porcje, obsyp solą, pieprzem, przyprawą typu vegeta. Wstaw do lodówki (najlepiej na kilka godzin).
2. Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj jak na placki ziemniaczane.
3. Starte ziemniaki dopraw solą, pieprzem, przyprawą typu vegeta oraz majerankiem, wszystko wymieszaj.
4. Brytfankę lekko wysmaruj olejem.
5. Do brytfanki wlej najpierw trochę ziemniaków, potem ułóż żeberka i zalej je resztą ziemniaków.
6. Wstaw do piekarnika (temp. 200oC) na mniej więcej 2 godz. Po 10 min pieczenia, kiedy kugiel już przyschnie z góry, posmaruj go lekko olejem. Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temp. do 180oC..

Placki z cukinią

SKŁADNIKI:
*1 kg ziemniaków
*50 dag cukinii (można użyć patisona lub kabaczka)
*2 cebule
*1 ząbek czosnku
*2 jajka
*1 szklanka mąki pszennej
*2 łyżeczki (płaskie) soli
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
*1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
*olej do smażenia

Wykonanie:
1. Ziemniaki i cebule obierz i zetrzyj na tarce do ziemniaków.
2. Cukinię obierz i zetrzyj na grubym oczku tarki. Odciśnij płyn.
3. Ziemniaki, cebule i cukinię połącz. Dodaj zmiażdżony czosnek, jajka, mąkę i przyprawy, wymieszaj.
4. Smaż na oleju jak placki ziemniaczane na złoty kolor.
5. Podawaj z kwaśną śmietaną.

2024-10-01 13:39

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Grzechy nasze codzienne

Jednym z największych problemów współczesnego świata, w tym Polski, jest rosnąca ilość wyrzucanego na śmietnik jedzenia. I to w sytuacji, gdy część ludzkości cierpi z powodu głodu. Niestety, to nie jedyny nasz grzech wobec bliźniego i natury. Co możemy zrobić?

Według raportu Banku Światowego, ludzkość wytwarza ok. 2 mld ton odpadów stałych. Na każdego z nas przypada więc 250 kg śmieci rocznie. Te dane są jednak mylące, bo zamożni śmiecą więcej. Na tle większości państw świata Polska zaliczana jest do krajów zamożnych. Stąd liczba wytwarzanych przez nas odpadów komunalnych jest większa niż „statystyczna światowa średnia”. Według danych z ubiegłorocznego spisu powszechnego, jest nas nieco ponad 38 mln.
CZYTAJ DALEJ

Cudowne Źródełko - Gietrzwałdzkie uzdrowienia

2025-09-07 21:14

[ TEMATY ]

Gietrzwałd

Matka Boża Gietrzwałdzka

Anna Głos/Archiwum Niedzieli

Na początku wodę czerpaną w Gietrzwałdzie stawiano pod klonem w otwartych naczyniach, podobnie też kładziono tam płótno podczas odmawiania różańca. Po zakończeniu modlitwy zabierano je ze sobą i wykorzystywano przy rozmaitych chorobach, często z bardzo dobrym skutkiem.

Zestaw tekstów Objawienia Najświętszej Maryi Panny w Gietrzwałdzie ze źródeł autentycznych na miejscu i z różnych pism 1878 Andrzeja Samulowskiego oraz Objawienia Matki Bożej w Gietrzwałdzie podług urzędowych dokumentów spisane za pozwoleniem ks. biskupa Warmińskiego autorstwa ks. prof. dr. Franza Hiplera nie tylko opisuje przebieg wydarzeń, lecz także szczegółowo opowiada o treści przekazów Maryi. Unikatowy zbiór tekstów o objawieniach w Gietrzwałdzie, spisanych natychmiast po wydarzeniach i wydanych w roku 1878. Autorzy doskonale opisują atmosferę tamtych czasów, wielkie duchowe poruszenie Polaków i wielotysięczne pielgrzymki do sanktuarium w Gietrzwałdzie. Autorem znacznej części tekstu jest Andrzej Samulowski, kuzyn wizjonerki Barbary Samulowskiej, warmiński poeta ludowy, działacz oświatowy i społeczny, a także założyciel pierwszej polskiej księgarni w Gietrzwałdzie.
CZYTAJ DALEJ

Papież: zdrowa kultura społeczna to warunek harmonii między religiami

2025-09-09 13:00

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Vatican News

Potrzebujemy zdrowej kultury społecznej, aby ludzie różnych religii mogli żyć w harmonii. Pielęgnowanie takiej kultury wymaga prawdy, miłości, wolności i sprawiedliwości – napisał Papież w przesłaniu na międzyreligijne spotkanie w Bangladeszu. Życząc jego uczestnikom pokoju, Leon XIV podkreślił, że może on pochodzić tylko od Boga.Ojciec Święty odniósł się do tematu spotkania: „Promowanie kultury harmonii między braćmi i siostrami”. Temat ten, jak zauważył, odzwierciedla ducha braterskiej otwartości, którą ludzie dobrej woli starają się pielęgnować w stosunku do wyznawców innych tradycji religijnych. Podkreślił, iż bolesne doświadczenia historii uczą nas, że zaniedbania w promowaniu kultury harmonii mogą stanowić zagrożenie dla pokoju. „Zakorzenia się podejrzliwość, utrwalają się stereotypy, a ekstremiści wykorzystują strach, aby siać podziały” – napisał Papież.

Leon XIV przyznał, że pod tym względem spotkanie w Bangladeszu jest pięknym świadectwem. „Potwierdza ono, że różnice wyznania lub pochodzenia nie muszą nas dzielić. Wręcz przeciwnie, spotykając się w przyjaźni i dialogu, wspólnie przeciwstawiamy się siłom podziału, nienawiści i przemocy, które zbyt często nękają ludzkość. Tam, gdzie inni zasiali nieufność, my wybieramy zaufanie; tam, gdzie inni mogą wzbudzać strach, my dążymy do zrozumienia; tam, gdzie inni postrzegają różnice jako bariery, my uznajemy je za drogi wzajemnego wzbogacania się”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję