Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Nie tylko dla ciała

Przepisy ks. Marka Studenskiego na zdrowe potrawy można znaleźć na kanale YouTube. Są cenne dla tych, którzy stosują różnego rodzaju diety, ale też dla tych, którzy szukają porad duchowych. Polecamy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto bez cukru z płatków owsianych

SKŁADNIKI :
*1 szklanka płatków owsianych zwyczajnych lub górskich (szklanka to 250 ml)
*1 szklanka jogurtu greckiego
*1 jajko
*pół łyżeczki proszku do pieczenia
*żurawina
*rodzynki
*inne bakalie
*gorzka czekolada

Wykonanie:
1. Płatki owsiane mielimy na mąkę i łączymy z jogurtem. Dodajemy żurawinę, rodzynki, ewentualnie inne bakalie oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Mikserem ubijamy całe jajko z dodatkiem 2 łyżek gorącej wody.
3. Ubite jajko łączymy z otrzymaną wcześniej masą, wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 40 min do piekarnika rozgrzanego do 180oC.
4. Pół tabliczki czekolady rozpuszczamy na parze (w naczyniu nałożonym na garnek z gotującą się wodą). Rozpuszczoną czekoladę nanosimy na ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia.
Uwaga: Ilość dodanej żurawiny reguluje słodkość ciasta.

Placki z kapusty

SKŁADNIKI :
*1 główka kapusty
*3 jajka
*2-3 łyżki kaszy manny
*3 cebule
*1 masło
*pieprz, sól, zioła prowansalskie
*olej do smażenia

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Wykonanie:
1. Główkę kapusty szatkujemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy (należy dobrze odsączyć wodę!).
2. Dodajemy jajka oraz sól i pieprz do smaku.
3. Cebulę kroimy i smażymy, najlepiej na maśle. Dodajemy do kapusty, przyprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi według uznania.
4. Dodajemy kaszę mannę, dokładnie mieszamy (można też dodać świeży koperek).
5. Smażymy na oleju jak placki ziemniaczane.

Soczewica po indyjsku

SKŁADNIKI:
*2 szklanki czarnej soczewicy
*4 łyżki oleju kokosowego
*2 laski cynamonu
*1 łyżeczka kurkumy
*2 łyżeczki kuminu rzymskiego
*1 łyżeczka pieprzu cayenne
*4 łyżeczki garam masala
*2 łyżki kolendry
*2 cebule
*10 ząbków czosnku
*ok. 4-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
*6 pomidorów lub 1/2 – 1 l pulpy/ przecieru pomidorowego
*1 mała puszka czerwonej fasoli
*śmietanka kokosowa
*sól

Reklama

Wykonanie:
1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą tak, by wysokość wody stanowiła dwukrotność wysokości soczewicy. Do gotowania soczewicy można dodać 2 liście laurowe i inne przyprawy, w zależności od uznania. Czas gotowania soczewicy – ok. 30 min od wrzenia (należy sprawdzić, czy jest już dość miękka). Płaską łyżeczkę soli dodajemy dopiero na końcu.
2. W głębokiej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Na rozgrzany olej wrzucamy 2 laski cynamonu,
2 liście laurowe i kumin rzymski. Mieszamy i zostawiamy na kilka minut.
3. Następnie dodajemy kurkumę, kolendrę, garam masala i pozostawiamy na kolejne kilka minut, od czasu do czasu mieszając. (Przyprawy w rozgrzanym oleju kokosowym dają obfity aromat i wyraźniejszy smak).
4. W tym czasie kroimy cebulę, rozgniatamy czosnek i na tarce ścieramy świeży imbir.
5. Na olej z przyprawami wrzucamy pokrojoną cebulę, którą smażymy tak długo, aż stanie się szklista. Po pewnym czasie dodajemy rozgnieciony czosnek i starty imbir.
6. Na olej z przyprawami i cebulą wrzucamy odcedzoną ugotowaną czarną soczewicę, dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę z puszki oraz przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
7. Na sam koniec wlewamy śmietankę kokosową i wszystko jeszcze raz mieszamy.

Chleb z mąki lnianej

SKŁADNIKI:
*165 g mąki lnianej
*30 g łusek babki jajowatej
*50 g ziaren słonecznika
*3 jajka
*250 ml ciepłej wody
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
1. Mieszamy produkty sypkie.
2. W osobnym naczyniu mieszamy jajka z wodą. Wszystko łączymy. Zostawiamy ciasto na parę minut.
3. Pieczemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez godzinę w 180oC (piekarnik góra-dół). Warto sprawdzić, czy jest dobrze wypieczone – czasem trzeba piec jeszcze przez ok. 15-20 min. Przechowujemy w lodówce. (Chleb jest bezglutenowy, odpowiedni dla diety KETO).

Makaron sojowy z tuńczykiem w pomidorach

SKŁADNIKI:
*1 puszka tuńczyka w sosie własnym
*2 pomidory
*200 g makaronu sojowego (z fasoli mung)
*1 łyżka oleju
*2 ząbki czosnku
*Przyprawy: oregano, tymianek, curry, kurkuma, kolendra, bazylia, rozmaryn

Wykonanie:
1. Na rozgrzany olej wrzucamy: oregano i tymianek, pokrojone pomidory oraz rozdrobnione ząbki czosnku.
2. W tym czasie zalewamy makaron wrzątkiem i zostawiamy na 5 min.
3. Po usmażeniu pomidorów dodajemy do nich tuńczyka.
4. Makaron przyprawiamy curry, kurkumą, kolendrą, bazylią i rozmarynem.

2024-10-08 14:30

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Post otwiera serca na Boga

Niedziela Ogólnopolska 12/2016, str. 46-47

[ TEMATY ]

post

dieta

Agnieszka Konik-Korn

Propozycja rekolekcji świętorodzinnych z postem Daniela i dietą św. Hildegardy

Wielki Post to okres, podczas którego przygotowujemy się do najważniejszego święta –Zmartwychwstania Chrystusa. Obchodzimy go na pamiątkę czterdziestodniowego pobytu Jezusa na pustyni, gdzie pościł i znosił kuszenie szatana: „«Jeśli rzeczywiście jesteś Synem Bożym, rozkaż tym kamieniom, aby zamieniły się w chleb». Pismo uczy: «Nie tylko chlebem żywi się człowiek, ale również każdym słowem wypowiedzianym przez Boga» – odpowiedział Jezus” (por. Mt 4, 3-4). I dlatego właśnie jako jedną z form Wielkiego Postu Misjonarze Świętej Rodziny w Bąblinie (woj. wielkopolskie) proponują nam odbyć rekolekcje z postem, które oczyszczają nie tylko duszę, ale i ciało.
CZYTAJ DALEJ

Mjanma: biskup zaniepokojony nasilającą się przemocą wobec ludności cywilnej

2025-09-23 16:53

[ TEMATY ]

biskup

przemoc

Mjanma

ludność cywilna

Adobe Stock

Wojsko

Wojsko

Biskup diecezji Pyay w stanie Rakhine w zachodniej części Mjanmy, Peter Tin Wai, wyraził głębokie zaniepokojenie liczbą ofiar konfliktu między Armią Arakan (AA) a juntą wojskową. „Niewinni cywile są uwięzieni między dwiema walczącymi armiami” - poinformowała watykańska agencja misyjna Fides, powołując się na bp Wai.

Mjanma poważnie cierpi z powodu trwających konfliktów między różnymi grupami - głównie lokalnymi milicjami, które powstały w celu obrony społeczności wiejskich lub dzielnic miejskich przed przemocą wojskową w następstwie zamachu stanu z 1 lutego 2021 r. Ostatnio junta wojskowa zintensyfikowała ataki na Armię Etniczną Arakan, która kontroluje większość stanu Rakhine na zachodzie kraju - w tym 14 z 17 gmin.
CZYTAJ DALEJ

Toruń: Zmarł ks. prałat Stanisław Kardasz, działacz społeczny i opozycyjny

2025-09-23 18:29

[ TEMATY ]

działacz społeczny

opozycjonista

ks. prałat Stanisław Kardasz

Diecezja toruńska

Zmarł ks. prałat Stanisław Kardacz

Zmarł ks. prałat Stanisław Kardacz

Zmarł ks. prałat Stanisław Kardasz, wieloletni proboszcz parafii pw. Matki Bożej Zwycięskiej i Świętego Jerzego w Toruniu, działacz społeczny i opozycyjny związany z Solidarnością. Miał 88 lat – poinformowała we wtorek kuria diecezji toruńskiej.

Ks. Kardasz urodził się 29 października 1936 r. w Gdyni. W 1960 r. ukończył Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie, a w 1968 r. – historię na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Był m.in. wikariuszem parafii św. Jakuba w Toruniu i parafii św. Krzyża w Grudziądzu, a w latach 1976-2013 proboszczem parafii pw. Matki Bożej Zwycięskiej i Świętego Jerzego w Toruniu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję