Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Smak na makaron

Makaron jest ulubionym daniem ludzi na całym świecie. Przeciętny Polak spożywa go w różnej postaci ok. 5 kg rocznie. Oto kilka naszych propozycji.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Lasagne ze szpinakiem

SKŁADNIKI :
*1 opakowanie makaronu lasagne
*1 pęczek szpinaku świeżego lub opakowanie mrożonego
*3 ząbki czosnku
*opakowanie sera typu feta
*2 łyżki mąki
*1 łyżka masła
*1 szklanka mleka
*20 dag żółtego sera
*sól
*pieprz
*gałka muszkatołowa

Reklama

Wykonanie:
1. Szpinak bardzo dokładnie opłucz, ułóż na papierowych ręcznikach, żeby obsechł. Następnie pokrój go i przesmaż na patelni z dodatkiem masła. Dodaj przeciśnięty czosnek i rozdrobniony ser feta, wymieszaj i chwilę podgrzewaj.
2. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło, wsyp mąkę i szybko wymieszaj, uważając, aby mąka się nie przyrumieniła. Wlej zimne mleko, cały czas mieszając. Sos zagotuj i odstaw. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Zagotuj 2 l wody, posól, dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek, wrzuć płaty makaronu, gotuj minutę i wyjmij.
4. Brytfankę wysmaruj tłuszczem, układaj płaty makaronu, a na nie – warstwami – masę szpinakowo-serową, makaron i sos beszamelowy. Na wierzch zetrzyj żółty ser.
5. Zapiekaj 20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Sałatka z makaronem ryżowym

SKŁADNIKI :
*50 g makaronu ryżowego
*1 duży ogórek zielony
*1 duża papryka czerwona
*1 puszka kukurydzy
*150 g szynki wędzonej w kawałku
*2 łyżki majonezu
*sól, pieprz

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. Ogórek obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
3. Paprykę oraz szynkę pokrój w kostkę.
4. Kukurydzę odcedź.
5. Połącz wszystkie składniki. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i majonezem.

Cannelloni faszerowane mięsem

SKŁADNIKI:
*250 g makaronu suchego cannelloni (25 rurek)
*700 g mięsa mielonego
*1 cebula
*200 g pieczarek
*750 g pomidorów
*2 ząbki czosnku
*zioła prowansalskie
*papryka chili w proszku
*sól, pieprz
*olej
*250 g mozzarelli w kawałku
*świeże oregano lub natka pietruszki

Wykonanie:
1. Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę, przesmaż na oleju. Dodaj mięso oraz przyprawy i smaż jeszcze przez ok. 10 min.
2. Rurki napełnij farszem. Układaj w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym masłem. Podobnie postępuj z drugą warstwą makaronu.
3. Pomidory sparz, zdejmij skórki, pokrój na kawałki, zmiksuj na puree i wlej na patelnię. Smaż do momentu, aż sos zgęstnieje.
4. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą oraz pieprzem. Całość duś pod przykryciem przez 10 min. Następnie sosem zalej makaron. Całość przykryj kawałkami mozzarelli.
5. Danie zapiekaj w piekarniku przez 30 min. Na koniec udekoruj listkami oregano lub natką pietruszki.

Tagliatelle z cukinią i kurczakiem

SKŁADNIKI:
*300 g makaronu tagliatelle
*2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 400 g)
*1 mała cukinia (ok. 400 g)
*1/2 cebuli
*1 ząbek czosnku
*1,5 łyżeczki curry
*1 łyżka sosu sojowego
*sól, pieprz do smaku
*4 łyżki oleju do smażenia
*100 ml śmietanki kremówki
*2 łyżki startego parmezanu
*pęczek natki pietruszki

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania odlej 1/2 szklanki wody na później. Makaron odcedź.
2. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę.
3. Młodą cukinię ze skórą pokrój w cienkie paski. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę.
4. Na oleju zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojonego kurczaka. Przypraw solą i pieprzem i 1 łyżeczką curry.
5. Jak mięso się przesmaży, dodaj pokrojoną cukinię i smaż do czasu, aż zmięknie.
6. Na koniec dodaj wodę odlaną z makaronu, śmietankę, pozostałe curry, sos sojowy.
7. Do sosu dodaj makaron, wymieszaj.
8. Danie podawaj na ciepło, posypane startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

2024-10-15 14:11

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pstrąg z rozmarynem

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

GRAZIAKO

CZYTAJ DALEJ

Św. Jacku Odrowążu! Skąd czerpiesz ten swój życiowy dynamizm?

Dobre pytanie... Pewnie każdy ma w sobie wiele potencjału, lecz nie wszyscy umieją go wykorzystać. Akurat tak się złożyło, że mnie to się udało. Przyszedłem na świat na ziemi opolskiej pod koniec XII stulecia w bogatej i bardzo wpływowej rodzinie Odrowążów. Ukończyłem dobre szkoły, poczynając od szkoły katedralnej w Krakowie, gdzie miałem zaszczyt słuchać samego bł. Wincentego Kadłubka. Moja edukacja jednak nie ograniczyła się tylko do naszego kraju. Powszechnie wiadomo, że podróże kształcą. Dlatego też nie tylko z powodów naukowych byłem zarówno we Francji, jak i we Włoszech. W Wiecznym Mieście poznałem św. Dominika - założyciela Zakonu Kaznodziejskiego. W każdym razie za namową swojego krewnego Iwo, który był biskupem Krakowa, wraz ze swoim bratem bł. Czesławem zostałem dominikaninem. Razem organizowaliśmy pierwsze klasztory dominikańskie nie tylko na naszych ziemiach. Mieliśmy na to pełne poparcie władz zakonnych, a przede wszystkim przychylność Stolicy Apostolskiej. Najsłynniejsze z nich to klasztory w Krakowie, Gdańsku i Kijowie. Ten ostatni zakładałem osobiście. Próbowałem też ewangelizować Prusy, lecz moje relacje z Krzyżakami nie układały się najlepiej. Żyłem bowiem w trudnych czasach XIII wieku, w których chrześcijaństwo dopiero zaczynało odgrywać dominującą rolę na terenach Europy Wschodniej. Ja zaś pomagałem mu rozkwitać. Wskazuje już na to moje imię, które pochodzi z języka greckiego (hyakinthos) i oznacza po prostu nazwę kwiatu - hiacynta. Może właśnie dlatego jestem osobą niezwykle twórczą, którą cechuje duży indywidualizm. Zwykle bywam człowiekiem pewnym siebie. Cenię sobie niezależność. Jestem osobą emocjonalną i energiczną, lecz, niestety, również wybuchową i apodyktyczną. Miałem jednak na tyle pociągającą i godną naśladowania osobowość, że doczekałem się sporego grona uczniów, których nie orientowałem na siebie, lecz na osobę naszego Pana Jezusa Chrystusa. Moje relikwie spoczywają w Krakowie. Ogłoszono mnie świętym pod koniec XVI wieku. W sztuce przedstawia się mnie najczęściej w zakonnym habicie z monstrancją i figurą Maryi w dłoniach. Pięknie pozdrawiam nie tylko wszystkich moich imienników, lecz każdego chrześcijanina, który jest gotów poświęcić swoje życie dla Boga i bliźnich.
CZYTAJ DALEJ

Prezydent Nawrocki: będę dbał o chrześcijańskie wartości

2025-08-17 16:27

[ TEMATY ]

Karol Nawrocki

PAP/Wojtek Jargiło

10 dni prezydentury były pełne mojej ciężkiej pracy, o czym świadczą m.in złożone w Sejmie projekty ustaw; takie będzie całe 5 lat - mówił prezydent Karol Nawrocki w niedzielę, podczas spotkania z mieszkańcami Godziszowa Trzeciego (woj. lubelskie). Dodał, że będzie dbał o chrześcijańskie wartości.

W niedzielę prezydent Karol Nawrocki odwiedził Godziszów Trzeci w województwie lubelskim, gdzie - jak wskazał - podczas wyborów prezydenckich głosowało na niego ponad 94 proc. mieszkańców.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję