Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Marchew w roli głównej

Jest tania, łatwo dostępna, a przede wszystkim zdrowa. Warto ją regularnie jeść, a można z niej wyczarować dużo smacznych dań.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa krem z marchwi i papryki

SKŁADNIKI (2 porcje):
*drobno posiekana cebula
*łyżka masła klarowanego
*2 ziemniaki
*25 dag marchwi (może być mrożona)
*1/2 czerwonej papryki
*0,5 l bulionu warzywnego
*sól, curry, pieprz, ew. imbir
*4 pełne łyżki śmietany
*2 łyżki posiekanych świeżych ziół (koperek, szczypiorek albo kolendra)
*2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

Wykonanie:
1. Ziemniaki i marchew obierz. Pokrój w drobną kostkę.
2. Z papryki usuń nasiona i pokrój ją w kostkę.
3. Na maśle podsmaż cebulę, dodaj paprykę, dopraw imbirem i curry. Wlej bulion, dodaj marchew i ziemniaki.
4. Kiedy zupa zacznie wrzeć, przykryj ją i gotuj ok. 20 min na małym ogniu.
5. Dopraw solą, pieprzem. Gotową zupę zmiksuj. Gdyby była zbyt gęsta, dodaj trochę wody.
6. Na talerzu dodaj śmietanę i posyp ziołami.
Rada: do zupy podaj kanapkę z razowego pieczywa z plastrem wędzonego indyka.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Surówka na ostro

SKŁADNIKI (2 porcje):
*2 średnie marchewki
*2 ząbki czosnku
*1/2 łyżeczki cukru
*szczypta soli
*2 łyżki majonezu
*2 łyżki jogurtu

Reklama

Wykonanie:
1. Marchewki zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
2. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (jeśli ktoś woli łagodniejszą surówkę, może dodać tylko jeden ząbek czosnku).
3. Dopraw solą i cukrem. Majonez połącz z jogurtem i wymieszaj z marchewką.

Ciasto marchewkowe

SKŁADNIKI:
*3 łyżki cukru
*5 jaj
*2 łyżki gorącej wody
*25 dag drobno startej marchwi karotki
*25 dag zmielonych migdałów
*8 dag mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*średnia cytryna (sok)
*szczypta soli
*tłuszcz do formy
*ew. 2 łyżki nalewki (z pigwowca albo z wiśni)*
*ew. sok z pomarańczy do nasączenia ciasta**

Reklama

Wykonanie:
1. Nastaw piekarnik (góra – dół) na temperaturę 180°C.
2. W misce zmiksuj cukier, żółtka i gorącą wodę, aż powstanie puszysta masa.
3. Białka ubij z solą na sztywną pianę, wyłóż na nie masę z żółtek i ostrożnie połącz za pomocą łyżki lub szpatułki, przekładając masę z dołu do góry (nie mieszaj).
4. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej na masę z jajek i przekładaj składniki z dołu do góry, aby się połączyły.
5. Dodaj marchew, migdały, sok z cytryny, alkohol i powoli je wmieszaj.
6. Formę o średnicy ok. 24 cm natłuść, wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto.
7. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika na poziom drugi od dołu. Po godzinie zrób próbę patyczkiem. Jeśli nie będzie upieczone, zostaw je jeszcze na chwilę w piekarniku.
8. Po wyjęciu z piekarnika ostudź na kratce, dopiero potem zdejmij brzeg formy.
* Nalewkę można zastąpić sokiem z cytryny albo pomarańczy.
** Jeśli ciasto ma być bardziej soczyste, można je nakłuć wykałaczką i polać 2-3 łyżkami soku.
Rada: nasącza się tylko całkowicie ostudzone ciasto.

Pieczone kotlety z dorsza z marchewką

SKŁADNIKI:
*70-80 dag filetów dorsza (waga po oczyszczeniu)
*2 kromki białego chleba
*pół szklanki zimnego mleka
*2 jaja
*cebula
*2 marchewki
*7-10 dag słoniny
*1-2 ząbki czosnku do smaku
*sól, przyprawy do smaku

Wykonanie:
1. Chleb zalej mlekiem i odstaw na 10 min. W tym czasie zmiel mięso dorsza 2-3 razy, osobno zmiel słoninę z cebulą i czosnkiem.
2. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do słoniny.
3. Chleb wyjmij z mleka, nie wyciskaj, dodaj do zmielonej ryby, wbij jaja.
4. Masę rybną wymieszaj ze wszystkimi składnikami, trochę posól, dodaj ulubione przyprawy, ponownie zmiel, aby masa na kotlety była jednorodna.
5. Zwilż dłonie w zimnej wodzie, uformuj piętnaście kulek i spłaszcz. Luźno ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-200°C. Piecz na środkowej półce ok. pół godziny.

2024-11-12 12:50

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

O. Leon Knabit wraca do zdrowia

O. Leon Knabit - najstarszy wiekiem członek wspólnoty benedyktynów w Tyńcu, zakażony wirusem SARS-CoV-2 wraca do zdrowia. W piątek na swoim profilu w mediach społecznościowych zamieścił kolejny wpis, w którym informuje, że czuje się dobrze.

"Szczęść Boże Wszystkim! Z serdecznym podziękowaniem za skuteczność modlitw. Tlenu mam we krwi 100 proc. Pan Doktor powiedział, że sam by chciał mieć tyle. Wszystkie dolegliwości przyjmuję bez cienia sprzeciwu łącząc się z tymi, którzy w tej chwili naprawdę bardzo cierpią" - napisał w piątek o. Leon Knabit.
CZYTAJ DALEJ

Święty pedagog

Niedziela Ogólnopolska 14/2022, str. VIII

[ TEMATY ]

św. Jan de la Salle

commons.wikimedia.org

Św. Jan Chrzciciel de la Salle

Św. Jan Chrzciciel de la Salle

Był przyjacielem dzieci, formatorem nauczycieli, twórcą nietuzinkowego systemu pedagogicznego.

Jan Chrzciciel de la Salle święcenia kapłańskie przyjął w wieku 27 lat. Zdobył wykształcenie na Uniwersytecie w Reims; w 1680 r. uzyskał doktorat z teologii. Po święceniach kapłańskich pracował jako proboszcz, jednak ważne było dla niego kierownictwo duchowe nad szkołą i sierocińcem prowadzonymi przez siostry od Dzieciątka Jezus (terezjanki). To był czas, w którym rodziło się jego wyjątkowe powołanie pedagogiczne. Dużo czasu poświęcał wychowaniu i kształceniu dzieci, często tych z ubogich rodzin. Z czasem z tej pracy apostolskiej powstało zgromadzenie zakonne pod nazwą Braci Szkół Chrześcijańskich (braci szkolnych). Za jego początek przyjmuje się datę 24 czerwca 1684 r.
CZYTAJ DALEJ

Wielkopostne zasłony w Orawce – do podziwiania tylko przez dziewięć dni w roku

2025-04-07 19:56

[ TEMATY ]

Wielki Post

Parafia św. Jana Chrzciciela w Orawce

Kurtyny wielkopostne. To nimi od V Niedzieli Wielkiego Postu aż do Triduum Paschalnego w niektórych kościołach zasłaniane są ołtarze. W całej Polsce jest ich zaledwie kilkanaście. Cztery z nich zobaczyć można w Orawce.

Powstanie pierwszych opon wielkopostnych, jak nazywane są kurtyny wielkopostne, datuje się na okres średniowiecza. – Tradycja zasłaniania ołtarzy jest bardzo stara. W czasie Wielkiego Postu mamy się umartwić, odwracając wzrok od różnych przyjemności, zwracając się ku męce Chrystusa, jednocząc się z męką Chrystusa, ponieważ nasze życie też jest pełne różnych trudności, cierpień, ale przede wszystkim chcemy odwrócić się od zła i grzechu. Dlatego, zasłania się ołtarze, aby ukryć to bogactwo, aby od tego odwrócić wzrok, aby, można tak powiedzieć, wzrok umartwić. Stąd te zasłony – mówi proboszcz parafii św. Jana Chrzciciela w Orawce, ks. Wojciech Mozdyniewicz.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję