Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z podrobów

W PRL gościły często na stołach Polaków. Serwowały je nawet najlepsze restauracje. Dziś trochę zapomniane, ale może warto znów je przygotować.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Flaczki z żołądków drobiowych

SKŁADNIKI :
* 1 kg żołądków z kurczaka
* 4 pałki z kurczaka
* 2 cebule
* kawałek selera
* 1 marchewka
* 1 pietruszka
* 1 ząbek czosnku
* 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
* 1 płaska łyżka soli
* 1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
* 1 płaska łyżeczka mielonej pikantnej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1 łyżka suszonego majeranku
* masło klarowane do smażenia

Wykonanie:
1. Żołądki oczyść, umyj, odsącz z wody. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego, wrzucaj partiami żołądki i przesmażaj na złoty kolor.
2. Przesmażone żołądki przełóż do garnka, zalej 2 l zimnej wody. Dodaj umyte pałeczki z kurczaka, ziele angielskie i liść laurowy i gotuj ok. 45 min.
3. Łyżką cedzakową wyjmij żołądki i pałki, a gdy przestygną, pokrój je w paseczki.
4. Do wywaru dodaj dwie podpalone cebule, kawałek selera, utartą na dużych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj sól, gałkę muszkatołową i gotuj, aż warzywa zmiękną.
5. Na koniec włóż pokrojone mięso, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dopraw do smaku pieprzem, majerankiem i solą. Gotuj jeszcze ok. 10 min.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wątróbka z brzoskwiniami

Reklama

SKŁADNIKI :
* 2 plasterki cielęcej wątróbki (ok. 25 dag)
* 1 płaska łyżka drobno pokrojonego boczku
* 2 łyżki oleju
* 1 duża cebula
* 2 połówki brzoskwiń z zalewy
* sok z zalewy
* do panierowania – mąka z solą, pieprzem i szczyptą (czubek noża) ostrej papryki.

Wykonanie:
1. Pozbawioną żyłek wątróbkę oprósz przyprawami wymieszanymi z mąką, postaw w chłodne miejsce.
2. Na rozgrzanym oleju usmaż boczek, gdy się zrumieni, zdejmij skwarki łyżką cedzakową, a na tłuszczu usmaż plasterki wątróbki, rumieniąc je z obu stron.
3. Gotowe przełóż do kamionkowej kokilki, polej łyżką soku z brzoskwiń.
4. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko zrumień pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojone w cząstki brzoskwinie, podlej łyżką soku z brzoskwiń i przez minutę razem zasmażaj.
5. Na talerzu ułóż plastry wątróbki, nakryj cebulą z owocami, polewaj wytworzonym sosem.

Ozorki w sosie chrzanowym

SKŁADNIKI:
* 4 sztuki oczyszczonych ozorków wieprzowych
* 1,5 l bulionu
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* 1 łyżka masła
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
* 4 łyżki chrzanu tartego (można zastąpić chrzanem ze słoika)
* 1 łyżka musztardy delikatesowej
* szczypta soli ziołowej jodowanej
* szczypta mielonego białego pieprzu
* szczypta mielonej gałki muszkatołowej
* 1 pęczek posiekanej pietruszki

Reklama

Wykonanie:
1. Do garnka włóż oczyszczone ozorki, zalej je bulionem i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 1,5 godz.
2. Przygotowanie sosu: cebulę posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i odrobiną masła.
3. Do cebuli dorzuć posiekany czosnek i podsmażaj jeszcze przez 2-3 min. Dopraw musztardą i podlej chochlą wywaru z gotowanych ozorków.
4. Dodaj śmietanę kremówkę. Sos dopraw tartym chrzanem, solą ziołową, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Pod sam koniec gotowania dodaj odrobinę natki pietruszki.
5. Ugotowane ozorki wyjmij z wywaru, obierz ze skóry i pokrój na plastry. Ułóż na talerzu, polej obficie sosem. Podawaj z ziemniakami i tartymi buraczkami.

Gulasz z serca wołowego

SKŁADNIKI:
* 1 kg serca wołowego (waga po oczyszczeniu)
* 5 marchewek
* 2 pietruszki
* 3-4 ogórki kiszone
* 3 średnie cebule
* 4 łyżki przecieru pomidorowego
* 5 liści laurowych
* 10 ziaren ziela angielskiego
* 2 ząbki czosnku
* kilka ziaren czarnego pieprzu, sól
* kilka łyżek oleju
* szklanka bulionu
* natka pietruszki

Wykonanie:
1. Oczyszczone serce włóż do garnka, zalej wodą, dodaj 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, obraną cebulę (w całości) i sól do smaku. Ugotuj do miękkości.
2. Wyjmij z wywaru, ostudź, pokrój w dużą kostkę.
3. Marchew, pietruszkę umyj i obierz. Pokrój w plasterki, a cebulę – w grubą kostkę.
4. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, krótko obsmaż na nim pokrojone serce. Zmniejsz płomień, dodaj cebulę, marchew i pietruszkę. Dodaj 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, podlej bulionem. Duś, mieszając od czasu do czasu.
5. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj przecier i sól, posiekany czosnek i duś całość nie dłużej niż 2-3 min.
6. Do gulaszu dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone, odstaw na kwadrans.
7. Gulasz podawaj posypany posiekaną natką pietruszki z kaszą gryczaną.

2025-01-07 11:21

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Od piątku będzie można zastrzec numer PESEL

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock

Od piątku, 17 listopada obywatele będą mogli zastrzec numer PESEL. Zgodnie z ustawą, której celem jest ograniczanie skutków kradzieży tożsamości, od czerwca 2024 roku m.in. banki będą musiały sprawdzać, czy PESEL danej osoby został zastrzeżony, zanim np. udzielą kredytu.

Możliwość zastrzeżenia numeru PESEL przewiduje ustawa o zmianie niektórych ustaw w celu ograniczania niektórych skutków kradzieży tożsamości. Chodzi m.in. o walkę z wyłudzaniem środków finansowych poprzez zaciąganie np. kredytu na inną osobę bez jej wiedzy i zgody. Zwalczane w ten sposób ma też być zjawisko tzw. SIM swappingu, czyli wyrabiania duplikatu karty SIM, która może być potem użyta do nielegalnego autoryzowania transakcji.
CZYTAJ DALEJ

Najstarsza z pieszych pielgrzymek wyruszyła na Jasną Górę

Najstarsza z pieszych pielgrzymek w Polsce wyruszyła 9 sierpnia po Mszach św. z kaliskich parafii. Na pierwszym postoju na Lisie pątników pobłogosławił biskup kaliski Damian Bryl, który przeszedł z pielgrzymami jeden etap wędrując w każdej grupie. W tym roku pielgrzymce towarzyszy hasło „Pielgrzymi nadziei”.

Bp Damian Bryl w rozmowie z KAI odnosząc się do hasła wskazał, że pielgrzym nadziei to człowiek, który mocno trzyma się Pana Boga, ufa, że Pan Bóg mu zawsze towarzyszy. - Pielgrzym nadziei to ten, który idzie, ma siłę, żeby mierzyć się z drogą, żyje nadzieją, że Pan Bóg z nim jest, że nie zostawia go nigdy, ale także żyje mocnym przekonaniem, ufnością, że Pan Bóg przygotował dla niego wieczność. Pielgrzym wie dokąd idzie, wie co jest jego celem i ta świadomość celu daje mu siłę, żeby zmagać się z tym co go spotyka, żeby nie zatrzymać się, ale iść dalej - powiedział biskup kaliski.
CZYTAJ DALEJ

Madagaskar: rozpoczynają się uroczystości ingresu bp. Marka Ochlaka OMI

2025-08-09 18:51

[ TEMATY ]

ingres

uroczystości

Madagaskar

Bp Marek Ochlak

Episkopat News/ flickr.com/Karol Jeliński

O godzinie 15.00 czasu polskiego rozpoczęły się uroczystości ingresu bp. Marka Ochlaka OMI do diecezji Fenoarivo-Atsinanana. Podczas uroczystych nieszporów, w obecności nuncjusza apostolskiego abp. Tomasza Grysy - nuncjusza na Madagaskarze, Seszelach, Mauritiusie i delegata apostolskiego na Komorach - licznie zgromadzonych biskupów oraz wiernych świeckich, biskup złożył wyznanie wiary oraz dał świadectwo swojej wiary.

W swoim wystąpieniu mówił o rodzicach, przedstawił obecnych na wydarzeniu braci z małżonkami oraz współbrata, z którym uczył się w Niższym Seminarium Duchownym w Markowicach - o. Wojciecha Popielewskiego OMI. Wypowiedzi były przeplatane anegdotami. Uroczystość odbyła się w katedrze pw. św. Maurycego. Po nieszporach przez całą noc potrwa adoracja Najświętszego Sakramentu, a na miejsce będą przybywać pielgrzymi z najdalszych zakątków diecezji, których droga, najczęściej pokonywana pieszo, trwa kilka dni.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję