Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Brukselka

To warzywo mimo niskiej wartości energetycznej jest bardzo sycące.

Niedziela Ogólnopolska 6/2025, str. 62

[ TEMATY ]

warzywa

brukselka

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kapusta brukselska, zwana potocznie brukselką, wywodzi się z Belgii. Nazwę zawdzięcza Brukseli – tam prawdopodobnie zaczęto ją uprawiać już w XIX wieku, choć przypuszcza się, że w innych regionach Europy występowała jeszcze wcześniej. Jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny kapustowatych.

Jej malutkie główki w 100 g zawierają 47 kcal i są bardzo sycące, w związku z czym stanowią dobry wybór dla osób dbających o linię. W porównaniu z innymi warzywami zawartość białka w brukselce jest znacząca. Z uwagi jednak na fakt, że jest to białko pochodzenia roślinnego, warto spożywać ją wraz z innym źródłem białka, np. jako składnik sałatki, w której znajdą się również orzechy. Jeśli chodzi o tłuszcz, to jego ilości są w brukselce śladowe. Znaczącą jej część stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują prozdrowotny wpływ na zdrowie. Ponadto brukselka nie zawiera cholesterolu, dzięki czemu jest produktem dozwolonym dla osób z hipercholesterolemią.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Niska zawartość węglowodanów oraz znaczna ilości błonnika pokarmowego w brukselce sprawia, że pomaga ona regulować stężenie cukru we krwi. Wiele przeprowadzonych badań powiązało zwiększone spożycie warzyw kapustnych, w tym brukselki, ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy.

Reklama

Warzywo to zawiera znaczną ilość beta-karotenu, ryboflawiny oraz witaminy B6 . Nie sposób zapomnieć o witaminie C, której dzienną podaż zapewni spożycie 100 g brukselki. Z uwagi na zawartość folianów brukselka powinna być spożywana przez kobiety – foliany wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego. Warzywo to jest również źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu oraz cynku. Jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Są to związki, które zmniejszają stres oksydacyjny oraz obniżają ryzyko chorób przewlekłych. Badania pokazują, że jeden z nich – kemferol może zmniejszać wzrost komórek rakowych, łagodzić stany zapalne oraz poprawiać zdrowie serca. Przeciwutleniacze mogą również neutralizować wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych; zawartość związków przeciwzapalnych znajdujących się w brukselce została potwierdzona badaniami.

Przeciwwskazaniem do spożycia brukselki jest przede wszystkim nadwrażliwość na rośliny z rodziny kapustowatych. Brukselka może potęgować objawy takie jak wzdęcia oraz gazy. Zawiera także siarkocyjaniny – substancje utrudniające wchłanianie jodu, w związku z czym na jej spożycie powinny uważać osoby z niedoczynnością tarczycy oraz innymi dolegliwościami związanymi z przyjmowaniem jodu.

Sezon na świeżą brukselkę trwa od września do stycznia. Brukselkę można serwować w formie gotowanej, smażonej, kiszonej lub przygotowanej na parze czy w piekarniku.

2025-02-04 13:42

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Warzywa

Warto przysiąść na progu nowego roku i poszukać tego, co było dobre w minionym, nawet gdyby miała to być najmniejsza rzecz.

Choć ostatnie święta Bożego Narodzenia i sylwester były, delikatnie mówiąc, nieco inne niż zwykle, większość z nas z ulgą zmieniła kalendarze na ścianach. Z nadzieją spoglądamy na 2021 r., licząc, że okaże się łaskawszy od swego poprzednika. Dopiero co zakończony przysporzył nam zmartwień. Idę o zakład, że nawet największy optymista w 2020 r. miał chwile zwątpienia i jeśli nie ciemności, to przynajmniej szarugi. Niektórzy przeżyli ogromne tragedie, pozostali doświadczyli kilku, może mniej poważnych, ale także bolesnych sytuacji. Niekoniecznie chciane zmiany, straty, cierpienie, niedostatek, poczucie zagrożenia, nieprzewidywalność, zachwianie równowagi – to słowa, z którymi się najczęściej spotykałam, czytając podsumowania minionego roku. Zupełnie jakby poza koronawirusem nie było w nim niczego więcej. A przecież urodziło się wiele dzieci, niejeden mały człowiek nauczył się chodzić, inni, nieco więksi – czytać. Paru dorosłych odkurzyło instrumenty, na których grali w młodości, ktoś wreszcie znalazł czas, żeby zadzwonić do kogoś, o kim od dawna myślał, lecz w codziennym zabieganiu wciąż jakoś nie wychodziło. Niejedna para na przekór wszystkiemu wstąpiła w związek małżeński, słusznie uznając, że miłość jest ważniejsza od wesela. Ktoś wprowadził się do nowego domu, a ktoś inny zamienił dom na małe mieszkanie, ale cieszy się z tego ogromnie, bo miał dość odśnieżania podjazdów. Ktoś kupił samochód, a ktoś inny w dobie pandemii zarzucił komunikację miejską i zaczął poruszać się wyłącznie rowerem, przez co polepszyła mu się kondycja i spadł cholesterol. Mój serdeczny przyjaciel napisał mi wiadomość, że kwarantanna uświadomiła mu, iż ma naprawdę fajną żonę.
CZYTAJ DALEJ

Św. Szczepan

[ TEMATY ]

św. Szczepan

en.wikipedia.org

Św. Szczepan

Św. Szczepan

W drugi dzień świąt Bożego Narodzenia, 26 grudnia, Kościół katolicki wspomina św. Szczepana, diakona i pierwszego męczennika.

Autor Dziejów Apostolskich podaje, że był on jednym z siedmiu diakonów młodego Kościoła, wybranym do sprawowania opieki nad wdowami i ubogimi (Dz 6, 1-6). Kiedy gorliwością głoszenia Ewangelii, czynieniem znaków i cudów naraził się starszyźnie żydowskiej i kiedy Żydzi nie mogli w dyskusji sprostać mądrości i Duchowi, z którego natchnienia Szczepan przemawiał, podburzyli oni lud, postawili w Sanhedrynie fałszywych świadków przeciw Szczepanowi i oskarżając o bluźnierstwo przeciw świątyni i Prawu, doprowadzili do ukamienowania go (Dz 6,7 - 7,60).
CZYTAJ DALEJ

Kościół 26 grudnia wspomina św. Szczepana – pierwszego męczennika

2025-12-26 08:12

[ TEMATY ]

Święta Bożego Narodzenia

en.wikipedia.org

Św. Szczepan

Św. Szczepan

Kościół katolicki drugiego dnia oktawy świąt Bożego Narodzenia wspomina św. Szczepana – pierwszego męczennika. Według raportu międzynarodowej organizacji Open Doors z 2025 r. prześladowanych z powodu wiary jest ponad 380 mln chrześcijan w 78 krajach. To o 15 mln więcej, niż rok wcześniej.

Drugiego dnia świąt Bożego Narodzenia nie ma obowiązku uczestniczenia we mszy św., ale zgodnie z tradycją w kościołach liturgie celebrowane są podobnie jak w każdą niedzielę. W związku z tym, że w tym roku przypada on w piątek, kiedy wiernych obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, większość biskupów w Polsce udzieliła na ten dzień dyspensy pod konkretnymi warunkami.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję