Reklama

Zdrowie

Dieta na wiosnę

Po zimowych miesiącach czas na wzmocnienie organizmu. Zdrowa dieta plus ruch na świeżym powietrzu zagwarantują powrót do formy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sałatka z zielonych ogórków

SKŁADNIKI:
2-3 świeże ogórki
1 duże jabłko
5 jajek
1 czerwona cebula
3/4 szklanki jogurtu
sok z cytryny lub łyżka octu winnego
3 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz, cukier

WYKONANIE:
1. Ogórki i jabłko obierz ze skórki. Ogórki pokrój w słupki, a jabłko w kostkę (jabłko skrop cytryną, aby nie ściemniało).
2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
3. Cebulę pokrój w piórka.
4. Wymieszaj wszystkie składniki i zalej jogurtem.
5. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem i wymieszaj.
6. Przed podaniem obficie posyp koperkiem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pietruszkowa woda

SKŁADNIKI:
pęczek natki pietruszki
cytryna/2 pomarańcze
cukier/miód do smaku
woda (w zależności od wielkości pęczka natki – od 1/2 l po 1 l)

WYKONANIE:
1. Umytą natkę pietruszki posiekaj i wrzuć do kielicha blendera.
2. Do kielicha dodaj sok z cytryny i wlej wodę. Możesz dodać kostki lodu. Zmiksuj.
3. Posłódź do smaku.

Sałatka z kiełkami

SKŁADNIKI:
miks sałat
10 pomidorków koktajlowych
opakowanie kiełków rzodkiewki
pęczek szczypiorku
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy
4 łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku

Reklama

WYKONANIE:
1. Sałatę umyj, odsącz i przełóż do miski.
2. Pomidorki umyj, pokrój na połówki i dodaj do sałaty.
3. Szczypiorek posiekaj i razem z kiełkami dodaj do sałaty.
4. Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Polej sałatkę. Dopraw solą i pieprzem.

Szpinakowe smoothie

SKŁADNIKI:
2 garści szpinaku baby
banan
pół cytryny
napój roślinny (np. migdałowy) lub jogurt
opcjonalnie miód do smaku

WYKONANIE:
1. Umyty szpinak włóż do kielicha blendera.
2. Banana pokrój w plastry, dołóż do szpinaku.
3. Dorzuć orzechy, wyciśnij cytrynę i wszystko zalej napojem roślinnym.
4. Całość zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dosłódź miodem.

Sałatka wiosenna

SKŁADNIKI:
pęczek rzodkiewki
świeży ogórek
15 dag ugotowanej szynki
4 jajka
3 łyżki posiekanej rzeżuchy
SOS:
szklanka jogurtu
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
szczypta ostrej papryki
sól, cukier do smaku

WYKONANIE:
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w plasterki.
2. Szynkę pokrój w paski, rzodkiewkę w plasterki, a ogórek w półplasterki.
3. Wszystkie składniki przełóż do salaterki.
4. Składniki sosu wymieszaj, dopraw solą, odrobiną cukru i ostrej papryki.
5. Sałatkę wymieszaj z sosem tuż przed podaniem. Posyp obficie posiekaną rzeżuchą.

2025-03-25 15:01

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak karmić dzieci

Niedziela łódzka 30/2015, str. 3

[ TEMATY ]

dzieci

dziecko

dieta

Anna Skopińska

Jolanta Krzyżanowska dietetyk

Jolanta Krzyżanowska
dietetyk
Latem dieta dziecka powinna być urozmaicona. Monotonne żywienie może być przyczyną niedoborów witamin i składników mineralnych (m.in. żelaza, cynku, jodu). Przygotowując posiłki, należy dołożyć starań, by nie pomijać żadnych grup produktów spożywczych. W menu dziecka powinny znaleźć się: jaja, mleko i jego przetwory, chude gatunki mięsa, drobiu i ryb, różne rodzaje zbóż, warzyw i owoców, rośliny strączkowe i tłuszcze. Dzięki urozmaiconej diecie dzieci mają możliwość poznania nowych, ciekawych smaków.
CZYTAJ DALEJ

Ojciec Pio, dziecko z Pietrelciny

Niedziela Ogólnopolska 38/2014, str. 28-29

[ TEMATY ]

O. Pio

Commons.wikimedia.org

– Francesco! Francesco! – głos Marii Giuseppy odbijał się od niskich kamiennych domków przy ul. Vico Storto Valle w Pietrelcinie. Ale chłopca nigdzie nie było widać, mały urwis znów gdzieś przepadł. Może jest w kościele albo na pastwisku w Piana Romana? A tu kabaczki stygną i ciecierzyca na stole. W całym domu pachnie peperonatą. – Francesco!

Maria Giuseppa De Nunzio i Grazio Forgione pobrali się 8 czerwca 1881 r. w Pietrelcinie. W powietrzu czuć już było zapach letniej suszy i upałów. Wieczory wydłużały się. Panna młoda pochodziła z rodziny zamożnej, pan młody – z dużo skromniejszej. Miłość, która im się zdarzyła, zniwelowała tę różnicę. Żadne z nich nie potrafiło ani czytać, ani pisać. Oboje szanowali religijne obyczaje. Giuseppa pościła w środy, piątki i soboty. Małżonkowie lubili się kłócić. Grazio często podnosił głos na dzieci, a Giuseppa stawała w ich obronie. Sprzeczki wywoływały też „nadprogramowe”, zdaniem męża, wydatki żony. Nie byli zamożni. Uprawiali trochę drzew oliwnych i owocowych. Mieli małą winnicę, która rodziła winogrona, a w pobliżu domu rosło drzewo figowe. Dom rodziny Forgione słynął z gościnności, Giuseppa nikogo nie wypuściła bez kolacji. Grazio ciężko pracował. Gdy po latach syn Francesco zapragnął być księdzem, ojciec, by sprostać wydatkom na edukację, wyjechał za chlebem do Ameryki. Kapłaństwo syna napawało go dumą. Wiele lat później, już w San Giovanni Rotondo, Grazio chciał ucałować rękę syna. Ojciec Pio jednak od razu ją cofnął, mówiąc, że nigdy w życiu się na to nie zgodzi, że to dzieci całują ręce rodziców, a nie rodzice – syna. „Ale ja nie chcę całować ręki syna, tylko rękę kapłana” – odpowiedział Grazio Forgione, rolnik z Pietrelciny.
CZYTAJ DALEJ

Toruń: Zmarł ks. prałat Stanisław Kardasz, działacz społeczny i opozycyjny

2025-09-23 18:29

[ TEMATY ]

działacz społeczny

opozycjonista

ks. prałat Stanisław Kardasz

Diecezja toruńska

Zmarł ks. prałat Stanisław Kardacz

Zmarł ks. prałat Stanisław Kardacz

Zmarł ks. prałat Stanisław Kardasz, wieloletni proboszcz parafii pw. Matki Bożej Zwycięskiej i Świętego Jerzego w Toruniu, działacz społeczny i opozycyjny związany z Solidarnością. Miał 88 lat – poinformowała we wtorek kuria diecezji toruńskiej.

Ks. Kardasz urodził się 29 października 1936 r. w Gdyni. W 1960 r. ukończył Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie, a w 1968 r. – historię na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Był m.in. wikariuszem parafii św. Jakuba w Toruniu i parafii św. Krzyża w Grudziądzu, a w latach 1976-2013 proboszczem parafii pw. Matki Bożej Zwycięskiej i Świętego Jerzego w Toruniu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję