Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Letnie desery

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chce się nam włączać piekarnika, możemy szybko przygotować wspaniały deser bez pieczenia.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pinacolada z owocami

SKŁADNIKI :
* 15 dag pełnoziarnistych herbatników
* 12 dag masła
* 5 dag wiórków kokosowych
* 10 łyżeczek żelatyny
* 15 dag cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 100 ml jogurtu naturalnego
* 30 dag mielonego twarogu na sernik
* 400 ml mleka kokosowego
* 200 ml śmietany 36%
* 400 ml gęstego soku ananasowego.

Wykonanie:
1. Ciastka pokrusz. Wiórki kokosowe zrumień na suchej patelni. Wszystko wymieszaj z roztopionym masłem (można użyć kielicha blendera).
2. Powstałą masą wylep spód formy.
3. W niewielkiej ilości wody (1/3 szklanki) rozpuść 7 łyżeczek żelatyny.
4. Twaróg zmiksuj z jogurtem, cukrem i cukrem wanilinowym. Miksując, dolewaj mleko kokosowe i rozpuszczoną żelatynę. Odstaw na 15 min.
5. Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z masą serową. Całość wylej na spód ciasteczkowy.
6. Sok podgrzej, dodaj resztę żelatyny, wymieszaj. Zostaw do przestygnięcia.
7. Sernik zalej tężejącą galaretką. Udekoruj dowolnymi owocami. Zostaw do schłodzenia.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kawa affogato, czyli z lodami

SKŁADNIKI :
* porcja kawy espresso
* po jednej gałce lodów śmietankowych i waniliowych
* sos karmelowy/czekoladowy
* wiórki czekoladowe

Reklama

Wykonanie:
1. Przygotuj porcję kawy espresso lub małą porcję mocnej kawy, najlepiej w kawiarce lub w ekspresie.
2. Do szklaneczki, filiżanki lub pucharka włóż gałki lodów i powoli zalewaj je gorącym naparem kawy – wtedy na powierzchni pojawi się apetyczna kremowa pianka.
3. Wierzch polej sosem karmelowym lub czekoladowym, posyp wiórkami czekoladowymi.

Deser z tapioki

SKŁADNIKI :
* 500 ml dowolnego mleka roślinnego (owsiane nada słodyczy)
* 1/4 szklanki tapioki
* 1-2 łyżeczki cukru
* cukier wanilinowy
* szklanka owoców (do wyboru: mango, truskawki, jagody, maliny)
* cukier lub miód do smaku.

Wykonanie:
1. W garnku z grubym dnem zagotuj mleko z cukrami.
2. Do gotującego się płynu wsyp tapiokę. Gotuj na małym ogniu ok. pół godziny (długość gotowania zależna od wielkości kuleczek tapioki – większe ziarenka trzeba gotować nawet 45 min).
3. Gotującą się tapiokę często mieszaj energicznie, żeby kuleczki nie przywarły do dna, a masa miała odpowiednią konsystencję. Ugotowana tapioka powinna być przezroczysta.
4. Gotową masę odstaw, żeby przestygła. Możesz schłodzić w lodówce.
5. W tym czasie przygotuj owoce (umyj i wysusz) lub mus owocowy (owoce zblenduj, dosłódź cukrem bądź miodem do smaku).
6. Pudding z tapioki przełóż do pucharków, udekoruj owocami lub polej musem. Możesz przystroić listkiem mięty. (Można też kolejność odwrócić – najpierw mus, potem pudding).

Krem cytrynowy

SKŁADNIKI:
* 200 ml śmietanki
* 3 większe cytryny
* 2/3 szklanki cukru (można dać więcej)
* skórka starta z jednej sparzonej cytryny
* 8 łyżek soku z cytryny

Wykonanie:
1. Cytryny przekrój wzdłuż na połowy i wydrąż. Odłóż na bok.
2. Śmietankę z cukrem gotuj na wolnym ogniu. Po połączeniu składników gotuj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła.
3. Odstaw garnuszek z masą, dodaj sok i startą na drobnych oczkach skórkę z cytryny. Wymieszaj. Odczekaj 5 min.
4. Przełóż masę do łódek z cytryn, wstaw do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia (długość przygotowania jest zależna od wielkości cytrynowych salaterek).
5. Możesz ozdobić listkami mięty lub bazylii bądź skórką z pomarańczy.

2025-07-14 17:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zamknięto pierwsze Drzwi Święte Roku Jubileuszowego

2025-12-25 19:12

[ TEMATY ]

Drzwi Święte

Vatican News

Przekroczenie Drzwi Świętych było darem, a naszą misją na przyszłość jest stawanie się od dziś otwartymi drzwiami dla innych – powiedział kard. Rolandas Makrickas, archiprezbiter Bazyliki Matki Bożej Większej w homilii po zamknięciu Drzwi Świętych w tej bazylice – informuje Vatican News. W najbliższych dniach zostaną zamknięte Drzwi Święte w kolejnych Bazylikach Papieskich w Rzymie. Zostały one otwarte na Rok Jubileuszowy.

„Wielu pielgrzymów, podobnie jak my, w czasie roku jubileuszowego przekroczyło Drzwi Święte – znak Bożego miłosierdzia, które nas uprzedza. Dziś widzieliśmy, jak zostały zamknięte, lecz drzwi, które naprawdę się liczą, pozostają drzwiami naszego serca: otwierają się, gdy słuchają Słowa Bożego; rozszerzają się, gdy przyjmują brata; umacniają się, gdy przebaczają i proszą o przebaczenie” – podkreślił kard. Makrickas.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV wprowadza zmiany w uroczystościach Bożego Narodzenia. Tego nie było od czasów Jana Pawła II

2025-12-23 11:12

[ TEMATY ]

Boże Narodzenie

zmiany

uroczystości

Papież Leon XIV

PAP

Papież Leon XIV

Papież Leon XIV

Papież Leon XIV, który po raz pierwszy będzie przewodniczył uroczystościom Bożego Narodzenia, wprowadził do nich zmiany. Przywrócił poranną mszę 25 grudnia, która nie była odprawiana od czasów pontyfikatu Jana Pawła II. Papież dokona też zamknięcia Roku Świętego, zainaugurowanego przed rokiem w Wigilię przez Franciszka.

Przed intensywnymi uroczystościami Leon XIV wypoczywa w podrzymskiej rezydencji w Castel Gandolfo, z której wróci do Watykanu we wtorek wieczorem. Takie krótkie wyjazdy w poniedziałek są już stałym punktem tygodniowego programu 70-letniego papieża, który przyznał, że potrzebuje odpoczynku i gdy czas mu na to pozwala uprawia sport.
CZYTAJ DALEJ

Abp Wojda: Kościół musi zmienić język głoszenia Ewangelii i kontynuować proces oczyszczania

2025-12-26 19:02

[ TEMATY ]

abp Tadeusz Wojda SAC

BP KEP

Abp Tadeusz Wojda

Abp Tadeusz Wojda

Aby oprzeć się laicyzacji w Polsce, Kościół musi zmienić język głoszenia Ewangelii, dać większą przestrzeń wiernym i kontynuować proces oczyszczania z zaniedbań związanych z pedofilią - powiedział PAP przewodniczący KEP abp Tadeusz Wojda Dodał, że niezbędne jest też pogłębienia wiary.

Według abp. Wojdy chrześcijaństwo, podkreślając uniwersalną godność ludzkiej osoby, „przyczyniło się do powstania podstawowych praw człowieka”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję