Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Uniwersalne warzywo

Cukinia jest warzywem pasującym do wszystkiego, można ją spożywać w każdej postaci.

Niedziela Ogólnopolska 39/2025, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Cukinia, tak samo jak dynia i ogórek, należy do rodziny dyniowatych. Pochodzi z Włoch, skąd wzięła swoją nazwę – zucchina, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza małą dynię. Owoce cukinii to podłużne jagody o maczugowatym kształcie, osiągające długość nawet 10 m. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym – 100 g zawiera 17 kcal. Należy jednak pamiętać, że wyroby z dodatkiem cukinii mają już inną, znacznie wyższą wartość energetyczną – poddanie warzywa smażeniu sprawia, że wartość ta wzrasta nawet kilkunastokrotnie.

Cukinia dostarcza białko, węglowodany oraz błonnik pokarmowy. Jest produktem lekkostrawnym, nie obciąża więc układu pokarmowego. Miąższ cukinii jest bogaty w witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Jest bogactwem potasu oraz manganu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ze względu na zawartość kwasu foliowego warzywo to jest polecane kobietom w ciąży – zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej. Ponadto zawarte w cukinii witaminy z grupy B regulują cykl miesiączkowy oraz wpływają pozytywnie na płodność. Cukinia cechuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego może być bezpiecznie spożywana przez osoby z insulinoopornością oraz cukrzycą.

Reklama

Spożywanie cukinii odgrywa istotną rolę w procesie prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, wpływając pozytywnie na poszczególne narządy oraz układy. Warzywo to wykazuje właściwości oczyszczające organizm, wiąże bowiem metale ciężkie – dzięki temu jest niezastąpionym składnikiem koktajli detoksowych.

Dzięki zawartości luteiny cukinia pozytywnie wpływa na narząd wzroku. Chroni oczy i minimalizuje ryzyko wystąpienia zmian chorobowych świadczących o zwyrodnieniu plamki żółtej czy schorzeniach siatkówki.

Ze względu na zawartość antyoksydantów cukinia zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego.

Spożywanie cukinii – w postaci surowej, konserwowanej, marynowanej, jako placuszki cukiniowe czy dodatek do makaronu – wpływa na poprawę samopoczucia, usprawnia pracę mózgu, poprawia koncentrację oraz redukuje stres i niepokój.

Mimo wielu pozytywnych właściwości cukinii powinny jej unikać osoby ze stwierdzoną alergią, ze skłonnościami do wzdęć oraz innych zaburzeń układu pokarmowego, może ona bowiem nasilać niestrawność.

2025-09-23 13:58

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wierzbownica drobnokwiatowa

To skuteczna pomoc dla poprawy męskiego zdrowia.

Roślina ta, choć nieco zapomniana, już od drugiej połowy XIX wieku była wykorzystywana przez medycynę ludową jako pomoc w leczeniu łagodnego przerostu prostaty oraz w stanach zapalnych układu moczowego. Dziś, odkryta na nowo, jest szeroko wykorzystywana dla poprawy męskiego zdrowia.
CZYTAJ DALEJ

Nie wystarczy tylko modlić się do Boga. Co jeszcze?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mt 7, 21. 24-27.

Czwartek, 4 grudnia. Dzień Powszedni albo wspomnienie św. Jana Damasceńskiego, prezbitera i doktora Kościoła albo wspomnienie św. Barbary, dziewicy i męczennicy
CZYTAJ DALEJ

Grudniowe mappingi na Wieży Trynitarskiej

2025-12-05 05:25

materiały prasowe

Zabytkowa Wieża Trynitarska w Lublinie w grudniu zmieni się w ekran nowoczesnego kina pod chmurką.

Projekt „W Nowym Kinie – Wieża Legend” to cykl dziesięciu mappingów 3D inspirowanych najważniejszymi lubelskimi legendami. Pokazy będą odbywały się wieczorami, w cztery kolejne grudniowe weekendy, a udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję