1,5 kg schabu
2 ząbki czosnku
5 dag mąki
8 dag smalcu
sól
farsz: 60 dag pieczarek
20 dag mięsa wieprzowego
5 dag masła
7 dag orzechów włoskich łuskanych
7 dag chrzanu startego
1 jajko
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Wykonanie:
Schab natrzeć solą, czosnkiem i wstawić na noc do lodówki. Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle. Orzechy posiekać. Mięso zemleć i połączyć z pieczarkami i orzechami. Dodać chrzan, jajko, gałkę, pieprz i wymieszać. Schab przeciąć wzdłuż tak, aby powstała kieszeń i włożyć farsz. Spiąć wykałaczkami, obtoczyć w mące i usmażyć na rumiany kolor. Włożyć mięso do brytfanny, skropić wodą, wlać tłuszcz. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Upieczone mięso pokroić w plastry i polać sosem.
W tym sezonie nie masz możliwości wypocząć na południu Europy? Spróbuj dań kuchni śródziemnomorskiej, które możesz przygotować samemu.
Potrawy są proste w przygotowaniu oraz bardzo smaczne i pożywne. Dieta śródziemnomorska jest lekkostrawna jak również sycąca dzięki obfitości warzyw i owoców, świeżych ryb, owoców morza, oliwek czy oliwy z oliwek. „Kuchnia śródziemnomorska” to termin, który obejmuje kuchnie różnych krajów. Z tego powodu jest bardzo zróżnicowana. Oznacza to, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Warto wprowadzić do swojej diety elementy tej kuchni – z pewnością wyjdzie to każdemu na zdrowie.
Dusze czyśćcowe więcej wiedzą o nas i o tym, co się dzieje,
niż myślimy. Wiedzą np., kto bierze udział w ich pogrzebie
i czy idzie tylko dlatego, aby inni go widzieli. Wiedzą,
kto wysłuchał za nich Mszy św., bo dla umarłych pobożne
wysłuchanie Mszy św. ma większe znaczenie, aniżeli
towarzyszenie zwłokom na cmentarz.
Wiedzą również dusze czyśćcowe, co się o nich mówi
i co się dla nich robi. Są bliżej nas, niż myślimy: są całkiem
blisko nas.
Po raz pierwszy dwie kobiety znalazły się wśród nowych pracowników Fabryki św. Piotra, watykańskiego urzędu odpowiedzialnego za zarządzanie, utrzymanie, konserwację i dekorację Bazyliki św. Piotra. Ukończyły one Szkołę Sztuki i Rzemiosła Fabryki św. Piotra, której kolejny kurs rozpoczyna się w najbliższy poniedziałek. Bierze w niej udział 20 uczniów, w tym młodzi aspirujący do zawodów: kamieniarza, rzeźbiarza w kamieniu, tynkarza, dekoratora, twórcy mozaik i stolarza.
Misją Szkoły Sztuki i Rzemiosła w Fabryce św. Piotra w Watykanie (Scuola delle Arti e dei Mestieri della Fabbrica di San Pietro in Vaticano) wraz z Fundacją Fratelli tutti jest ożywienie tradycji rzemieślniczej i związanego z nią dziedzictwa artystycznego, które należy zachować i przekazać przyszłym pokoleniom.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.