Na miłą, rodzinną uroczystość podajmy coś słodkiego, przygotowanego w domu - nic tak nie smakuje, jak wypieki własnej roboty.
Torcik cynamonowo-orzechowy (przepis na średniej wielkości tortownicę)
 Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru, 
1 szklanka mleka (2%), 1/3 (8 dag) kostki masła lub masła roślinnego, 
1 płaska łyżeczka cynamonu, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
1 jajko.
 Kruszonka: pół kostki (12,5 dag) masła lub 
masła roślinnego, 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mielonych orzechów, 
1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżeczki cynamonu.
 Ponadto: 10 dag rodzynków, najlepiej sułtanek, 
tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka.
 Składniki ciasta - bez mleka - dajemy do miseczki i ubijamy, 
najłatwiej robotem, dolewając małymi partiami mleko. Gdy ciasto jest 
jednolite, gładkie i pulchne, połowę wykładamy na tortownicę, wyrównujemy 
powierzchnię, posypujemy rodzynkami, przykrywamy pozostałym ciastem, 
ponownie wyrównujemy powierzchnię.
 Z podanych składników "siekamy" kruszonkę, posypujemy 
nią wierzch ciasta, całość wstawiamy do wygrzanego piekarnika, nastawionego 
na temp. 160oC.
 Pieczemy około godziny - czas pieczenia zależy od wysokości 
warstwy ciasta; jest gotowe, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki 
odstają od formy. Z formy wykładamy po lekkim przechłodzeniu.
Jesienny placek z winogronami (przepis na dużą tortownicę lub średniej wielkości blaszkę)
2 szklanki mąki krupczatki, 5 żółtek, 1/2 szklanki cukru pudru, 
3/4 kostki (18 dag) masła lub masła roślinnego, mały cukier waniliowy, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
 Ponadto: kiść dorodnych winogron, 3/4 szklanki 
cukru pudru, 5 białek, 1 szklanka drobno usiekanych lub zmielonych 
orzechów. Tłuszcz do formy.
 Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. 
Gdy masa stanie się jednolita i lśniąca, dodajemy, sypiąc przez sitko, 
mąkę z proszkiem. Zarabiamy ciasto. Gdy składniki dokładnie się połączą, 
formujemy kulę i odstawiamy w chłodne miejsce (np. do lodówki) na 
godzinę. Dobrze wychłodzone rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem 
blaszce, rozkładamy przecięte na połowę i pozbawione pestek winogrona, 
posypujemy orzechami i przykrywamy pianą ubitą z białek z cukrem. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, nastawionego na 160oC. Pieczemy 
ok. 30-35 min. - czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta. 
Jest ono gotowe, gdy wierzch lekko się zrumieni, a boki odstają od 
formy. Po lekkim przestudzeniu kroimy - jeszcze na blaszce - w zgrabne 
porcje i układamy na paterze. Placek jest najsmaczniejszy kilka godzin 
po upieczeniu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
