Reklama

Z naszej kuchni

Przekąski - na zimno i na gorąco

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Łatwe do przygotowania, smaczne, niezastąpione na rodzinną kolację.

Kiełbasa zwyczajna w pikantnym sosie - przepis na 6 porcji

60 dag kiełbasy zwyczajnej (im cieńsza, tym lepiej), 4 duże łyżki oleju, 2 marchewki, 2 cebule, 1 pietruszka, 2 szklanki soku pomidorowego lub domowego przecieru, 2 łyżki keczupu, 2 marynowane papryki, sól, cukier, biały pieprz, 1 łyżeczka musztardy, duża szczypta przyprawy prowansalskiej, 1 łyżka siekanej natki pietruszki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W płaskim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli - dodajemy utarte na tarce z dużymi otworami warzywa i całość lekko podsmażamy, cały czas mieszając (ok. 5 min) . Do warzyw dodajemy pokrojoną w porcje kiełbasę. Składniki przez chwilę trzymamy na niewielkim ogniu - dodajemy sok pomidorowy, keczup, posiekaną paprykę, przyprawy. Rondel przykrywamy, stawiamy na najmniejszym ogniu i dusimy ok. 10-12 min (czas duszenia zależy od grubości kiełbasy), aż jarzyny będą miękkie, a sos gęsty, o pięknym czerwonobrunatnym kolorze i niepowtarzalnym aromacie. Gotowy sos, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku - powinien mieć pikantny, z wyraźną nutą pomidorów smak. Danie podajemy w kokilkach, posypane zieleniną, z dodatkiem pieczywa.

Sałatka z parówek - przepis na 6 porcji

1 szklanka suchej białej fasoli, 1 duża cebula, 2 parówki lub 20 dag kiełbasy parówkowej, 1 mała puszka soczewicy w zalewie.
Sos: 1/2 szklanki oleju (sojowy lub słonecznikowy), 2 ząbki czosnku, 3 łyżki octu winnego, majeranek, sól, biały pieprz, 1 duża szczypta przyprawy prowansalskiej, kto lubi - szczypta przyprawy chili. Ponadto: natka pietruszki, 2 pomidory, 2 jajka ugotowane na twardo.
Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem trzech łyżek mleka - ugotuje się znacznie szybciej. Miękką, cedzimy na sicie i przelewamy letnią wodą. Ziarna nie powinny być rozgotowane czy popękane.
Posiekaną cebulę parzymy na sicie wrzątkiem, hartujemy - przelewając zimną wodą. Obrane z błonki parówki drobno siekamy.
W salaterce przygotowujemy sos: zmiażdżony czosnek ucieramy z octem, dodajemy małymi partiami olej. Gdy składniki się połączą i powstanie lekki majonez, dodajemy przyprawy w ilości według własnych upodobań smakowych.
Do sosu dodajemy fasolę, cebulę, parówki, odsączoną soczewicę, składniki delikatnie łączymy i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Sałatkę podajemy w porcjowych pucharkach, przybraną cząstkami pomidora i jajek ugotowanych na twardo oraz zieleniną - koniecznie z pieczywem.

Szybka sałatka na rodzinną kolację - przepis na 4 porcje

3 łodygi selera naciowego, puszka ananasów w plastrach, mała puszka kukurydzy w zalewie, mała puszka tuńczyka.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 3 łyżki soku z ananasów.
Łodygi selera naciowego kroimy w centymetrowe kawałki, podobnie kroimy plastry ananasa, dodajemy odsączoną kukurydzę i rozdrobnionego tuńczyka, składniki lekko łączymy i stawiamy na 15 min w chłodne miejsce.
Majonez łączymy z sokiem z ananasów; gdy trzeba - lekko doprawiamy go do smaku. Przed podaniem polewamy sałatkę sosem. Podajemy do pieczywa.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tarnów/Świdnica. Muzyczny sukces młodego organisty

2025-12-18 23:28

[ TEMATY ]

Świdnica

świdnickie studium organistowskie

Archiwum prywatne

Uczniowie Diecezjalnego Studium Organistowskiego w Świdnicy. Z dyplomami od lewej siedzą: Filip Zabrzewski i Paweł Krawczyk, wraz pedagogami

Uczniowie Diecezjalnego Studium Organistowskiego w Świdnicy. Z dyplomami od lewej siedzą: Filip Zabrzewski i Paweł Krawczyk, wraz pedagogami

Środowisko muzyki kościelnej diecezji świdnickiej ma powód do dumy.

Paweł Krawczyk, uczeń Diecezjalnego Studium Organistowskiego w Świdnicy, zdobył II miejsce ex aequo w XIII Ogólnopolskim Konkursie Organowym Uczniów Diecezjalnych Studium Organistowskich, który odbył się w Tarnowie pod koniec listopada.
CZYTAJ DALEJ

Powołany 2 - kinowy hit dostępny na Youtube!

2025-12-19 10:03

[ TEMATY ]

film

Materiał prasowy

Film pt. “POWOŁANY 2” pojawił się w blisko 150 kinach w 2024 roku. Oprócz gwiazdorskiej obsady można w nim zobaczyć cztery prawdziwe historie osób, które w spektakularny sposób podniosły się z kolan i dziś świadczą o mocy i miłości Boga. W Wigilię Bożego Narodzenia film zostanie udostępniony w internecie zupełnie bezpłatnie.

Papież Benedykt XVI powiedział, że internet jest nowym kontynentem, na który trzeba wysłać misjonarzy - powiedział reżyser i producent Jan Sobierajski.
CZYTAJ DALEJ

Zaangażowanie na rzecz pokoju przy kontemplacji oblicza Dzieciątka

2025-12-19 17:47

[ TEMATY ]

strefa gazy

żłóbek

Papież Leon XIV

@Vatican Media

Szopka w Gazie - 2025 rok

Szopka w Gazie - 2025 rok

Papież Leon zaprasza, aby pokonać pokusę postrzegania pokoju jako czegoś odległego i niemożliwego, przezwyciężyć „logikę agresji i konfrontacji”, według której pokój osiąga się przez wyścig zbrojeń.

„Nikt, jak tylko dziecko, nie potrafi tak nas przemienić. I być może właśnie myśl o naszych synach i córkach, o dzieciach, a także o tych, którzy są tak samo bezbronni jak one, przeszywa nasze serca” – to słowa, których użył papież Leon w swoim Orędziu na Światowy Dzień Pokoju.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję