Reklama

Z naszej kuchni

Coś smacznego „na ząb”

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Luksusowa przekąska z dorsza

(Przepis na 8 porcji)

1 kg filetów z dorsza, 1 szklanka majonezu, 2 cytryny, 1/2 kostki (12,5 dag) świeżego masła, sól i pieprz do smaku, 1 kieliszek wytrawnego białego wina (może być domowej roboty - koniecznie białe i wytrawne), kilka filecików anchois lub kilka marynowanych grzybków, zielenina do przybrania półmiska.

Filety lekko rozmrażamy, kropimy sokiem z cytryny, nacieramy przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie układamy je w ogniotrwałym naczyniu, obkładamy połową masła, zalewamy winem z dodatkiem łyżki wody, przykrywamy szczelnie aluminiową folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 200ºC przez 40-50 min - czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy.
Wychłodzone filety okrawamy ostrym nożem, formując z nich osiem zgrabnych porcji, pozostałe skrawki wraz z resztą masła, łyżeczką soku z cytryny, filecikami anchois lub posiekanymi grzybkami rozcieramy na jednolitą masę i - gdy trzeba - lekko przyprawiamy do smaku. Masa powinna być pikantna i aromatyczna.
Ułożone na półmisku porcje filetów smarujemy przygotowaną masą, i - najlepiej w sposób dekoracyjny, np. przy pomocy szprycki - polewamy majonezem.
Przekąskę możemy przygotować kilka godzin wcześniej i przetrzymać w lodówce, szczelnie przykrytą aluminiową folią. Dopiero tuż przed podaniem przybieramy zieleniną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z tuńczyka

(Przepis na 6 porcji)

Reklama

2 puszki tuńczyka w sosie naturalnym, 1/2 szklanki majonezu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona), 2 cebule, sok z cytryny, szczypta świeżo mielonego białego pieprzu, 6 dużych liści sałaty lub listki selera naciowego.

Drobno posiekaną cebulę parzymy wrzątkiem na sicie, hartujemy zimną wodą, przekładamy do salaterki i kropimy sokiem z cytryny, uważając, by nie wpadła pestka (potrawa zgorzknieje).
Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka wraz z sosem, natkę, majonez i szczyptę pieprzu - składniki bardzo delikatnie łączymy. Porcje sałatki rozkładamy na liściach sałaty lub w pucharkach wyłożonych listkami selera naciowego i przybieramy zieleniną. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu.

Sałatka zielona

(Przepis na 4 porcje)

2 ugotowane na twardo jajka, po 2 łyżki siekanego szczypiorku, koperku, natki pietruszki, rzeżuchy, młodych pędów czosnku, 4 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, 4 liście sałaty, rzodkiewka do przybrania.

Jajka siekamy, łączymy z zieleniną, śmietaną i majonezem, rozkładamy na liściach sałaty, przybieramy różyczkami z rzodkiewek. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Papież: szopka wnosi światło, pielęgnujcie tę tradycję!

2025-12-13 14:01

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Agata Kowalska

Szopka to ważny znak. Przypomina nam, że i my mamy swój udział w tym wielkim wydarzeniu zbawienia - mówił Leon XIV, przyjmując dziś rano uczestników żywej szopki przy Bazylice Matki Bożej Większej. Cytując św. Augustyna przypomniał, główne przesłanie Bożego Narodzenia: „Bóg stał się człowiekiem, aby człowiek stał się Bogiem, (…) aby człowiek zamieszkujący ziemię, mógł znaleźć schronienie w niebie”.

Pokój z wami!
CZYTAJ DALEJ

Dr Branca Acevedo: byłam lekarką s. Łucji dos Santos, ona – moją lekarką duchową

2025-12-11 21:33

[ TEMATY ]

świadectwo

Łucja Dos Santos

red/db

Dr Branca Pereira Acevedo, która przez 15 lat opiekowała się się Łucją dos Santos, mówi, że wizjonerka z Fatimy stała się narzędziem głębokiego nawrócenia w jej życiu. „Byłam jej lekarką od ciała, ale ona była moją lekarką duchową” - powiedziała Pereira, opisując swoją relację z siostrą Łucją dos Santos. Swoimi doświadczeniami podzieliła się podczas prezentacji filmu dokumentalnego „Serce Siostry Łucji”, która miała miejsce w pałacu arcybiskupim w Alcalá de Henares. Film jest nakręciła katolicka HM Television.

Służebnica Boża Łucja, jedyne z trojga pastuszków, które dożyło późnej starości, w 1925 roku przeniosła się do miasta Tuy, w prowincji Pontevedra, w północno-zachodniej Hiszpanii gdzie mieszkała przez ponad dekadę, zanim wróciła do Portugalii i w 1949 r. wstąpiła do karmelitanek. W tym mieście wizjonerka otrzymała „nową wizytę z nieba” – objawienia Matki Bożej i Dzieciątka Jezus.
CZYTAJ DALEJ

Radość, która wybija się ponad fiolet. Co powinniśmy wiedzieć o Niedzieli Gaudete?

2025-12-13 20:25

[ TEMATY ]

Niedziela Gaudete

Karol Porwich/Niedziela

W Adwencie jest taki moment, który – niczym pierwsze różowe światło na porannym niebie – przerywa ciszę oczekiwania i zapowiada coś nowego. Trzecia niedziela - nazywana Niedzielą Gaudete - wprowadza w liturgię ton radości, jednocześnie nie odbierając jej powagi. – „Gaudete” to wezwanie „Radujcie się!”. To pierwsze słowo antyfony, która otwiera liturgię tego dnia. Nie przypadkiem Kościół zaczyna właśnie tak: „z radością, która ma płynąć z bliskości Pana” – mówi liturgista, ks. dr Ryszard Kilanowicz.

W trzecią niedzielę Adwentu radość ma swój wyraźny znak – kolor różowy. To – obok Niedzieli Laetare w Wielkim Poście – jedyne momenty w roku liturgicznym, gdy kapłani mogą założyć ornaty właśnie w tym odcieniu. – Różowy to blednący fiolet. Jak niebo o świcie – jeszcze nie pełnia światła, ale już jego zapowiedź, jeszcze nie dzień, ale już nie noc – mówi ks. dr Ryszard Kilanowicz.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję