(Każdy przepis na dużą sosjerkę)
Sos chrzanowy z jabłkami
2 średniej wielkości korzenie chrzanu, 2 kwaskowe jabłka, sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 szklanka słodkiej śmietany, sól.
Chrzan ucieramy na tarce o drobnych otworach, przekładamy na gęste sito, przelewamy wrzątkiem. Obrane ze skórki jabłka ucieramy na tarce z małymi otworami, natychmiast kropimy sokiem z cytryny, łączymy z zimnym chrzanem i śmietaną. Doprawiamy do smaku cukrem i szczyptą soli. Sos należy przygotować na 3-4 godz. przed podaniem, po dłuższym przechowywaniu traci smak i aromat.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Sos chrzanowy wykwintny
4 łyżki gęstego majonezu, 4 łyżki gęstej śmietany kremowej, 2 łyżki świeżo utartego chrzanu, 4 połówki brzoskwiń z kompotu, 1 duża bezpestkowa pomarańcza, 2 jajka ugotowane na twardo, sól, biały pieprz, cukier, sok z cytryny.
W malakserze rozcieramy żółtka z chrzanem, dodajemy rozdrobnione brzoskwinie i cząstki pomarańczy, dokładnie obrane z białych błon. Gdy sos ma jednolitą konsystencję, dodajemy śmietanę, majonez i doprawiamy do smaku; jeśli jest zbyt gęsty - możemy dodać łyżkę soku z brzoskwiń. Sos należy przygotować nie wcześniej, jak godzinę przed podaniem na stół.
Sos jajeczny
1 szklanka majonezu, 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki musztardy delikatesowej (sarepska zepsuje smak sosu), sól, biały pieprz, cukier, sok z cytryny.
Żółtka rozcieramy z musztardą i sokiem z cytryny na jednolitą masę. Dodajemy majonez, lekko spienioną śmietanę, mieszamy, doprawiamy taką ilością przypraw, by sos miał delikatny, ale wyraźny pikantny
smak. Pod koniec dodajemy drobno posiekane jajka i - gdy trzeba - jeszcze lekko doprawiamy.
Sos należy przygotować na godzinę przed podaniem.