Rozpoczynamy cykl kulinarny „Z zakonnej kuchni”.
Poprosiliśmy siostry z różnych zgromadzeń zakonnych, które lubią piec i gotować, aby podzieliły się z naszymi Czytelnikami wypróbowanymi przepisami. Mamy nadzieję, że te porady zachęcą do gotowania i pozwolą na urozmaicenie naszego jadłospisu.
Siostra Katarzyna ze Zgromadzenia Sióstr Zmartwychwstania Pana Naszego Jezusa Chrystusa w zakonie jest prawie 60 lat. Z tego większość czasu przepracowała w kuchni. Dziś prowadzi spiżarnię w domu Zgromadzenia w Częstochowie.
Składniki: 1 kg twardych gruszek, 25 dkg cukru, 1 lub 3 szklanki octu, kilka goździków, kawałek laski cynamonu
Wykonanie: Gruszki obrać, podzielić na połówki, wydrążyć gniazda. Tak przygotowane zalać octem i zasypać cukrem. Zostawić na noc. W tym czasie powinny puścić sok. Rano odlać syrop (gdyby soku było mało, można dodać szklankę przegotowanej wody), dodać kilka goździków, kawałek laski cynamonu i zagotować. Na gotujący syrop wrzucić gruszki. Pogotować kilka minut. Pozostawić w płynie do ostygnięcia, przenieść do chłodnego pomieszczenia. Następnego dnia zlać syrop i zagotować. Na wrzący syrop wrzucić gruszki. Gotować na wolnym ogniu ponad godzinę. Gorące wkładać do wyparzonych słoików i zakręcać.
Polska nie wystraszyła się sowieckiego żołnierza w 1920 r., a teraz, dzięki wspaniałym polskim i sojuszniczym pilotom, nie wystraszy się rosyjskich dronów - powiedział prezydent Karol Nawrocki w 31. Bazie Lotnictwa Taktycznego w Poznaniu-Krzesinach.
Prezydent złożył wizytę w bazie lotnictwa dzień po tym, jak w trakcie ataku Federacji Rosyjskiej na Ukrainę polską przestrzeń powietrzną wielokrotnie naruszyły drony.
Pomógł ocalić życie co najmniej kilkunastu osób – a według niektórych świadectw, ponad 20. Dziś potomkowie uratowanych mówią, że dzięki odwadze polskiego kapłana, ks. Zygmunta Dziedziaka, żyje już kilkadziesiąt osób reprezentujących kolejne pokolenia. „Gdyby nie ks. Dziedziak, nie byłoby mnie tutaj, podobnie jak moich około 40 krewnych w Izraelu i Stanach Zjednoczonych” – podkreślał w Warszawie Jeffrey Cymbler, potomek ocalałych z rodziny Nadelów.
W uznaniu heroizmu proboszcza z Trzcieńca Instytut Jad Waszem w Jerozolimie przyznał mu pośmiertnie tytuł Sprawiedliwego wśród Narodów Świata. Medal i dyplom honorowy wręczono członkom jego rodziny podczas uroczystości w Żydowskim Instytucie Historycznym.
Ks. Zbigniew Wojtysek zachęca do korzystania z parafialnej siłowni
Kościół chce dbać nie tylko o duszę, ale i o całokształt, bo jak to mówią w zdrowym ciele, zdrowy duch! W parafii świętego Maksymiliana w Radomsku powstała więc... siłownia. Siłka u Maksa była przede wszystkim pomysłem młodzieży przy naszym duszpasterskim wsparciu – mówi wikariusz ksiądz Zbigniew Wojtysek.
– Cieszymy się, kiedy młodzi mogą się rozwijać całościowo, duchowo, ale też fizycznie. W haśle w zdrowym ciele, zdrowy duch odnajduje się również kształtowanie młodego człowieka i stąd inicjatywa Siłki u Maksa – mówi portalowi niedziela.pl ks. Wojtysek.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.