Zasadzono „Dąb Stanisław” ku czci śp. abp. Stanisława Nowaka
Parafia Przemienienia Pańskiego w Cielętnikach 7 sierpnia w niezwykły sposób uczciła pamięć pierwszego metropolity częstochowskiego śp. abp. Stanisława Nowaka.
Obok zabytkowej 700 letniej lipy został zasadzony „Dąb Stanisław”. – To symbol pierwszego „żywego pomnika” upamiętniającego wieloletnią posługę abpa Stanisława Nowaka w archidiecezji częstochowskiej. Chcieliśmy w ten sposób uczcić zmarłego księdza arcybiskupa za wielkie dobro jakie zostawił naszej archidiecezji i naszej parafii. Ten dąb będzie przypominał jego życie, dzieło i nauczanie, które nam zostawił. Cieszę się, że świadkami tego wydarzenia jest nasza młodzież, która w dniu dzisiejszym przyjęła sakrament bierzmowania – podkreśla ks. Piotr Rutkowski, proboszcz parafii.
Angelika Rutkowska
Poświęcenie dębu odbyło się podczas sumy odpustowej ku czci Przemienienia Pańskiego, której przewodniczył biskup senior Antoni Długosz przy udziale lokalnych władz samorządowych i duchowieństwa.
Prezydent USA Donald Trump odniósł się na platformie społecznościowej Truth Social do czwartkowego wypadku helikoptera, który rozbił się na rzece Hudson między Nowym Jorkiem a New Jersey. Nazwał zdarzenie „straszną katastrofą”. W ciągu ostatnich dwóch dekad w USA doszło do wielu tragedii z udziałem śmigłowców.
"Straszna katastrofa helikoptera na rzece Hudson. Wygląda na to, że sześć osób – pilot, dwoje dorosłych i troje dzieci – odeszło. Materiał filmowy z miejsca zdarzenia jest wstrząsający. Niech Bóg błogosławi rodziny i przyjaciół ofiar. Sekretarz Transportu, Sean Duffy, wraz ze swoim zespołem ekspertów zajmuje się tą sprawą. Wkrótce zostaną podane informacje na temat przyczyn i okoliczności tej tragedii" – napisał Trump.
W Tutti Santi autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej - Valerio Valle.
Restauracja Tutti Santi otworzyła we Wrocławiu drugi lokal przy ul. Sienkiewicza 18/22.
Pizza w Tutti Santi wytwarzana jest metodą rzemieślniczą, tylko z oryginalnych produktów sprowadzanych prosto z Włoch, a autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch, Mistrz Europy i Wice Mistrza Świata w pizzy klasycznej - Valerio Valle. On też szkoli tutejszych „pizzaiolo” (kucharz wyspecjalizowany w przygotowywaniu pizzy) i tworzy menu.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.