Siostry felicjanki z prowincji przemyskiej, pracujące w Rzeszowie, podzieliły się z nami przepisem na wspaniałe, np. niedzielne danie. Siostry realizują swój charyzmat przez służenie dzieciom, osobom starszym i opuszczonym. Prowadzą przedszkola, domy pomocy. W kuchniach charytatywnych dożywiają dzieci, młodzież i dorosłych. Siostry obchodzą w tym roku 15. rocznicę beatyfikacji Angeli Truszkowskiej - założycielki Zgromadzenia.
Składniki:
1 kg fileta z indyka (mogą też być filety z kurczaka), kilka plasterków szynki, kilka plasterków sera żółtego, suszone morele
Wykonanie:
Filet pokroić na plastry, lekko rozbić, posolić, na każdym ułożyć plaster szynki, na to plaster sera żółtego, suszoną morelę. Zawinąć, zapiąć wykałaczką. Ułożyć w rondlu i dusić pod przykryciem. Najlepiej podawać na zimno jako przekąskę. Można też z płynu, w którym się mięso dusiło, zrobić jasny sos, podprawiając mąką. Podawać z ryżem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu