Jak przyrządzić fasolkę szparagową w sosie pomidorowym podpowiada Dobrochna Banaszkiewicz, pochodząca z Częstochowy. Po studiach muzycznych w Madrycie została tam na stałe. Gotowanie to jej druga pasja, po muzyce. W swoim domu wprowadziła wiele polskich potraw, dominują jednak hiszpańskie, a od czasu do czasu gotuje we włoskim stylu.
80 dag fasolki szparagowej
40 dag pomidorów
mała cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka cukru
oregano
bazylia
sól
Wykonanie:
Fasolkę ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Odcedzić, zachowując część wody z gotowania. Pomidory pokroić w ósemki, chwilę poddusić w odrobinie wody. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pomidory oraz przyprawy i podsmażać na wolnym ogniu ok. 20-30 min często mieszając, żeby sos się nie przypalił. Wymieszać fasolkę z sosem, dodając niewielką ilość wody z gotowania fasolki (ok. pół szklanki).
Dzięki ustaleniom ogłoszonym przez Agencję Rynku Rolnego 9 września Caritas Polska może rozpocząć się proces przyjmowania żywności w ramach „Tymczasowego nadzwyczajnego wsparcia producentów owoców i warzyw”.
Producent, który wcześniej zadeklarował, że przekaże żywność do nieodpłatnej dystrybucji może zgłosić się do Caritas Polska. Tu zostanie mu wskazany jeden z 44 magazynów Caritas na terenie Polski, do których żywność może być przesłana. W magazynie przeprowadzony zostanie odbiór jakościowy. Z dokumentem przekazania żywności producent może zgłosić się do Agencji Rynku Rolnego po rekompensatę, która obejmuje towar, pakowanie i transport.
2 listopada Kościół katolicki wspomina wszystkich wiernych zmarłych. Dzień Zaduszny to czas szczególnej modlitwy do Boga, by zmarli mieli udział w Chrystusowym zwycięstwie nad śmiercią. Dotyczy to zwłaszcza tych, którzy po śmierci potrzebują oczyszczenia w miłości, czyli czyśćca, który jest "przedsionkiem nieba".
Dogmat o istnieniu czyśćca Kościół ogłosił na Soborze w Lyonie w 1274 r. a potwierdził i wyjaśnił w osobnym dekrecie na Soborze Trydenckim (1545-1563). Dogmat o czyśćcu opiera się na przesłankach zawartych w Piśmie św. oraz na sięgającej II wieku tradycji kościelnej. Duży wkład w rozwój nauki o czyśćcu wniósł św. Augustyn. Dogmat podkreśla dwie prawdy: istnienie czyśćca jako pośmiertnej, oczyszczającej kary za grzechy oraz możliwość i potrzebę modlitwy i ofiary w intencji dusz czyśćcowych.
– Człowiek, który doświadcza cierpienia i łączy się w nim z Jezusem, może być nazwany błogosławionym – powiedział biskup senior archidiecezji częstochowskiej Antoni Długosz. W uroczystość Wszystkich Świętych biskup przewodniczył Mszy św. w kościele rektoralnym Zmartwychwstania Pańskiego w Tajemnicy Emaus na cmentarzu Kule w Częstochowie, a następnie procesji z modlitwami za zmarłych.
Eucharystię koncelebrowali ks. Tadeusz Zawierucha, administrator rektoratu i cmentarza Kule, oraz ks. Jacek Marciniec, proboszcz parafii św. Zygmunta w Częstochowie.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.