Składniki:
• 50 dag mąki
• 120 ml mleka
• 120 ml wody
• 1 jajko
• 1 kg kiszonej kapusty
• 4 cebule
• 10 dag tłuszczu
• 7 dag suszonych grzybów
• 2 łyżki masła
• przyprawy: pieprz, sól
Kapustę wypłukać, ugotować, odcedzić i odcisnąć.
2 cebule pokroić w piórka, usmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty. Grzyby zalać wodą, odstawić na kilka godzin, po czym odcedzić, zmielić w maszynce o grubych oczkach. Podsmażyć na maśle, dodać do kapusty i wymieszać. Z mąki, jajka, ciepłego mleka z wodą zagnieść ciasto. Rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz i zlepiać. Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Podawać z podsmażoną cebulą.
Pomóż w rozwoju naszego portalu