Ciasto:
• 2 szklanki mąki
• 1 szklanki miodu
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 szklanki cukru pudru
• 1 torebka przyprawy do pierników
• 2 jajka
• 1 łyżeczka amoniaku
• 1 kostki masła, ew. łyżka śmietany
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Miód podgrzać. W mące zrobić wgłębienie, wlać miód, dodać przyprawę, wlać rozpuszczony w łyżce wody amoniak, wbić jajka, dodać cukier puder, rozpuszczone masło i wyrobić dokładnie ciasto. Gdyby było zbyt suche, dodać śmietanę, aby miało konsystencję ciasta makaronowego. Ciasto schłodzić. Rozwałkować na placki o grubości 1 cm, wyciąć foremkami pierniczki o różnych kształtach, układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec w piekarniku rozgrzanym do ok. 180oC do zrumienienia. Polukrować. Przechowywać w puszce lub słoju, aby nie wyschły.
Lukier:
• 5 dag cukru kryształu
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 15 dag cukru pudru
• 5 kropel olejku cytrynowego lub pomarańczowego
Wykonanie:
Cukier puder wsypać do miski. Cukier kryształ zalać 2 łyżkami wody i zagotować. Dodać sok z cytryny oraz olejek i gorące wlać do cukru pudru, następnie utrzeć na jednolitą masę. Pierniki polewać ciepłym lukrem.