Składniki:
240 g białej fasoli (z puszki po odsączeniu z zalewy lub ugotowanej po uprzednim namoczeniu).
1 średnia cebula – ok. 120 g
2 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka majeranku
1 małe jabłko – ok. 100 g
odrobina wędzonej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 min, aż lekko się zeszkli. Następnie dodać do niej starte jabłko, sól i pieprz do smaku oraz majeranek. Wszystko wymieszać i dusić na małym ogniu przez 5 min. Cebula powinna w tym czasie zmięknąć i lekko się zrumienić. Wystudzić. Fasolę odcedzić z zalewy (zachować jej część w razie potrzeby), następnie rozgnieść za pomocą widelca lub zblendować, pozostawiając małe cząstki (nie miksować całkowicie na gładko). Podsmażoną cebulę z jabłkiem dodać do rozdrobnionej fasoli, wymieszać. Doprawić do smaku papryką w proszku, solą i świeżo mielonym pieprzem. Przechowywać w lodówce.
Pomóż w rozwoju naszego portalu