SKŁADNIKI:
100 g kaszy jaglanej
200 g fasoli szparagowej
8 suszonych pomidorów w zalewie
100 g nasion słonecznika
kilka zielonych oliwek
sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
szczypta soli
szczypta pieprzu
WYKONANIE:
Kaszę jaglaną odpowiednio ugotuj. Podstawą jest wcześniejsze wypłukanie kaszy ok. 2-3 razy. Następnie dodaj wodę – trochę mniej niż w proporcji 2:1. Zakryj garnek pokrywką i poczekaj ok. 10 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. W małym garnku zagotuj wodę, posól do smaku i wrzuć do niej fasolę na 5 minut. Pomidory odsącz z zalewy i pokrój w paski. Rozgrzej patelnię i podpraż na niej nasiona słonecznika. Uważaj, by się nie przypalił, bo będzie gorzki. Wszystkie składniki sosu umieść w słoiku, w którym po zamknięciu będzie można je energicznie wymieszać, aby się ze sobą połączyły. Przed samym podaniem polej sałatkę gotowym sosem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu