Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z polskich kasz

Kasza jest nie tylko zdrowa, bo pomaga obniżyć cholesterol i poprawić pracę serca, ale i bardzo smaczna. Doskonale komponuje się z grzybami, warzywami i mięsem.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kaszotto z kurczakiem

SKŁADNIKI :
* 40 dag fileta z kurczaka
* przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 3 łyżki masła klarowanego
* 3 łyżki oliwy
* 1 cebula
* 1 czerwona papryka
* 15 dag pieczarek
* 2 ząbki czosnku
* niepełna szklanka suchej kaszy gryczanej
* 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

Wykonanie:
1. Filet z kurczaka pokrój w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm, przypraw solą, pieprzem, oregano i mieloną słodką papryką.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i masło klarowane, wrzuć mięso i przesmaż na złoty kolor.
3. Mięso zdejmij z patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmaż obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę oraz pieczarki. Na koniec dodaj posiekany czosnek. Wszystkie warzywa smaż ok. 10 min.
4. Do warzyw dodaj kaszę gryczaną. Wlej dwie szklanki wody lub bulionu warzywnego. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem do miękkości.
5. Pod koniec dodaj mięso z kurczaka i wymieszaj.
6. Kaszotto podawaj z pomidorkami koktajlowymi.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pęczak z pieczarkami

SKŁADNIKI :
* 1,5 szklanki kaszy pęczak
* 2 łyżki oleju
* 2 szklanki bulionu warzywnego
* 2 łyżki masła
* 1 cebula
* 50 dag pieczarek
* sól, pieprz
* 2 łyżki posiekanej zieleniny

Reklama

Wykonanie:
1. Kaszę wypłucz w zimnej wodzie.
2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć do niego kaszę, przesmażaj chwilę i zalej ciepłym bulionem. Ustaw gaz na minimalny płomień i gotuj kaszę powolutku.
3. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
4. Dodaj do niej pokrojone w plastry pieczarki i duś do odparowania wody. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
5. Gdy kasza wchłonie cały bulion, powinna być już miękka. Dodaj do niej przesmażone pieczarki i wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku.
6. Kaszę podawaj posypaną posiekaną zieleniną jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.

Gołąbki z kaszą

SKŁADNIKI :
* 1 główka kapusty włoskiej lub białej
* 20 dag kaszy jęczmiennej
* 20 dag kaszy gryczanej
* 50 dag pieczarek
* 1 cebula
* sól, pieprz
* 2 szklanki bulionu warzywnego
* 3-4 łyżki tłuszczu
Sos pieczarkowy:
* 50 dag pieczarek
* 1 cebula
* 1-2 łyżki mąki pszennej
* 1/2 szklanki śmietany
* 1/2 szklanki wody
* sól, pieprz.

Reklama

Wykonanie:
1. Kapustę sparz, wytnij głąb i oddziel liście.
2. Każdą z kasz ugotuj osobno na sypko.
3. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na tłuszczu i dodaj pokrojone pieczarki. (Uwaga: tak samo przygotowuje się pieczarki do sosu – można je też zrobić razem i rozdzielić na połowę). Razem duś do miękkości. Pod koniec duszenia przypraw solą i pieprzem.
4. Ugotowane kasze wymieszaj z pieczarkami. Dopraw do smaku. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dolej bulionu.
5. Masę nakładaj na liście kapusty, zaginaj brzegi i zwijaj w rulon.
6. Gołąbki układaj dość ciasno, warstwami, w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty.
7. Podlej bulionem i duś w piekarniku (180°C) do miękkości (ok. 1 godz.). W razie potrzeby w trakcie duszenia uzupełnij odparowany bulion.
8. Śmietanę wymieszaj z mąką na gładką masę. Dodaj wodę i połącz z uduszonymi pieczarkami. Całość chwilę gotuj, ciągle mieszając. Dopraw do smaku.
9. Gołąbki podawaj z sosem pieczarkowym jako samodzielne danie.

Pierogi kapuściano-jaglane

SKŁADNIKI:
Ciasto:
* 30 dag mąki
* 1 żółtko
* 1 szklanka ciepłej wody
* 2 łyżki oleju
* sól
Farsz:
* 30 dag kaszy jaglanej
* bulion grzybowy lub woda
* kostka grzybowa
* 1 cebula
* 5-10 suszonych grzybów
* olej
* 25 dag kapusty
* 1 jajko
* sól, pieprz, majeranek

Wykonanie:
1. Z mąki, żółtka, ciepłej wody, oleju i szczypty soli zagnieć ciasto na pierogi.
2. Kaszę jaglaną ugotuj na półsypko na bulionie lub wodzie z dodatkiem kostki grzybowej.
3. Pokrojoną w kostkę cebulę uduś razem z grzybami na oleju.
4. Kapustę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości i odciśnij.
5. W maszynce do mięsa zmiel grzyby, kapustę i kaszę.
6. Do masy dodaj jajko, przyprawy i wymieszaj.
7. Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Wycinaj szklanką kółka, nakładaj na nie farsz i zawijaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną.
8. Podawaj ze skwarkami lub z zeszkloną cebulą – według upodobania.

2025-03-04 13:58

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Gerard Majella - „Święty matek” odpowiada na modlitewne błagania

[ TEMATY ]

św. Gerard Majella

Bliżej Życia z wiarą

Archiwum parafii pw. Najświętszego Odkupiciela w Szczecinie

Św. Gerard Majella

Św. Gerard Majella

Syn włoskiego krawca nazywany jest „Świętym matek”. Na całym świecie jego pomocy wzywają kobiety w stanie błogosławionym, a on odpowiada na ich modlitewne błagania.

Święty Gerard Majella w zaledwie dwadzieścia dziewięć lat dał poznać się jako święty człowiek – potomni zapamiętali go jako uzdrowiciela, cudotwórcę i wizjonera, człowieka obdarzonego wieloma łaskami, m.in. darem bilokacji i czytania w ludzkich sumieniach. Już jako mały chłopiec miał otrzymać wizję Matki Bożej i bawić się z Dzieciątkiem Jezus. W czym tkwi fenomen jednego z najpopularniejszych święty z zakonu redemptorystów? Dlaczego szczególnie ochoczo modlą się do niego kobiety noszące pod sercem dziecko?
CZYTAJ DALEJ

Warszawa: pogrzeb szczątków Ofiar Zbrodni Katyńskiej

2025-09-17 14:34

[ TEMATY ]

Warszawa

pogrzeb

zbrodnia katyńska

PAP/Leszek Szymański

W katedrze polowej odbył się w środę pogrzeb szczątków Ofiar Zbrodni Katyńskiej. Mszy św. z udziałem Prezydenta RP Karola Nawrockiego przewodniczył biskup polowy Wiesław Lechowicz. W homilii podkreślił znaczenie pamięci i prawdy, które - jak mówił - są fundamentem wolności i życia wspólnotowego narodu. W krypcie świątyni złożono 15 czaszek oraz materiał kostny zebrany podczas badań ekshumacyjnych prowadzonych w latach 90.

Przed ołtarzem umieszczono 16 urn ze szczątkami Ofiar Zbrodni Katyńskiej. Stanął przy nich posterunek honorowy żołnierzy Wojska Polskiego, funkcjonariuszy Straży Granicznej, Policji i Służby Więziennej. Obecne były poczty sztandarowe udekorowane kirem. Oprawę muzyczną zapewnił Chór Reprezentacyjnego Zespołu Wojska Polskiego. Dla wiernych i mieszkańców Warszawy przed świątynią ustawiono telebim.
CZYTAJ DALEJ

MSWiA: Budowa i remonty schronów jednym z priorytetów rządowego Programu Ochrony Ludności i Obrony Cywilnej

W Programie Ochrony Ludności i Obrony Cywilnej (OLiOC) na lata 2025-2026 przewidziano blisko 5 mld zł dla samorządów na zadania związane z ochroną ludności i obroną cywilną. Przygotowanie obiektów ochrony zbiorowej, ulepszone systemy alarmowania i łączności oraz rozwój obrony cywilnej to główne kierunki działań w ramach Programu OLiOC.

Jak poinformowało w komunikacie Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji:
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję